Ildelugtende tang og en sværm af fluer plager borgere: Nu lover kommunen bedre løsning

Ildelugtende tang og en sværm af fluer har bragt sindet i kog hos Tune-borgerne, der ikke kan forstå, hvorfor problemet skal flyttes ud til dem.

En voldsom stank fra såkaldt fedtemøg, som er tang og alger, der rådner i vandkanten og på stranden, har i sommermånederne været til stærk gene for borgerne i Tune, sydøst for Roskilde.

Tune er ikke placeret langs kysten, og derfor kan man undre sig over, at lige den stank har præget byen.

quote Jeg synes, de skulle beholde det nede ved dem selv. Hvis jeg havde lyst til strandlugt, så havde jeg nok købt en strandvejsvilla

Kim Nielsen, Tune

Årsagen skal findes i, at fedtemøg, eller strandaffald om man vil, fra Greve Strand bliver  deponeret til en mark i Tune på adressen Snoldelevvej 26. Her bliver det opbevaret i store bunker og senere spredt ud som gødning på markerne.

En fin tanke, men alligevel noget, som flere borgere undrer sig over og er generet af. For hvorfor skal man have stanken af tang uden i det mindste at have havudsigt?

- Jeg synes, de skulle beholde det nede ved dem selv. Hvis jeg havde lyst til strandlugt, så havde jeg nok købt en strandvejsvilla, siger Kim Nielsen til TV 2 Lorry.

Han bor tæt på den mark, hvor fedtemøget bliver deponeret, og er en af de borgere, som føler sig generet af lugten.

Udover lugtgenerne har tangen også ført en voldsom sværm af fluer med sig - det tror borgerne i Tune i hvert fald. Og flueproblemet er noget, som de stadig er plaget af her sidst i september, fortæller flere af dem til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har i flere år beskrevet Greve Kommunes arbejde med at holde stranden fri for fedtemøg, så den bliver attraktiv for badegæster.

Det er firmaet HedeDanmark, der står for at rense stranden i Greve for tang, og som en del af deres kontrakt med Greve Kommune, skal de også bortskaffe tangen. 

Her har HedeDanmark indgået en aftale med en landmand om, at de kan sprede fedtemøget ud på marken i Tune som jordbrugsformål. Den miljøtilladelse har Greve Kommune givet.

Ny tilladelse til opbevaring og spredning

Kim Nielsen har boet i Tune i fire år, og i al den tid har kommunen lovet, at bunkerne med fedtemøg nok skulle være dækket til for at forhindre den voldsomme stank mest muligt.

Det foreskriver reglerne også, men alligevel har det ikke altid været tilfældet.

- Jeg vil vove at påstå, at der har ligget 5000 m3 tang på marken, hvoraf de 4000 ikke var dækket af. Vi har hestemødding, og ifølge reglerne skal det være dækket af med presenning, men kommunen skal åbenbart ikke selv dække af, siger Kim Nielsen.

Hans kone rider i nærheden af marken, og hun har set, at der i øjeblikket ligger to bunker, som ikke er dækket af.

- Jeg har foreslået, at vi tog vores trailere og kørte til Greve Strand med vores hestemøg. Det gider vi jo heller ikke at have. Det er jo lidt det samme, siger Kim Nielsen.

Ifølge Greve Kommune har man den 6. august på foranledning af en ansøgning fra HedeDanmark meddelt en ny tilladelse til at opbevare og anvende tang til jordbrugsformål på Snoldelevvej 26 i Tune.

Den nye tilladelse erstatter en tidligere tilladelse givet den 30. april 2018. I den nye tilladelse har kommunen for at begrænse lugtgenerne skærpet kravene.

quote Kommunen har ikke besluttet at det bare skal lugte et andet sted end på Greve strand.

Rikke Hvelplund, centerchef for Teknik & Miljø i Greve Kommune

Tangen skal være overdækket, når den opbevares på marken, og den må ikke placeres nærmere end 200 meter fra nærmeste beboelse.

Derudover er der krav om, at når tangen spredes ud, skal den nedpløjes inden for seks timer.

Billeder her er taget fredag og viser mindre bunker af fedtemøg på marken, som ikke er overdækket.
Billeder her er taget fredag og viser mindre bunker af fedtemøg på marken, som ikke er overdækket.
Foto: Privatfoto/Trine Bishop


Kommune har modtaget flere klager

Centerchef for Teknik & Miljø i Greve Kommune, Rikke Hvelplund, forklarer, at det absolut ikke er intentionen at flytte et problem med tang fra et sted og så bare placere det et andet sted i kommunen.

- Jeg kan godt forstå, hvis man ser sådan på det i Tune, men det er ikke sådan, det hænger sammen. Kommunen har ikke besluttet, at det bare skal lugte et andet sted end på Greve strand, siger Rikke Hvelplund til TV 2 Lorry.

Ifølge hende er man hos Greve Kommune bestemt opmærksom på, at der er borgere, som føler sig generet af lugt og fluer.

I august modtog man flere henvendelser omkring problemet.

Rikke Hvelplund fortæller, at hun også har meldinger om, at bunkerne med tang ikke altid er dækket til. Men hun pointerer, at hvis der er nogle vilkår, der ikke bliver overholdt, eller hvis de ikke er tilstrækkelige, så tager man affære.

- Det er ikke sådan, at hvis det lugter og altid lugter, så kan man bare få lov til at fortsætte efter den nugældende tilladelse. Hvis der er væsentlige gener, så vil vi kunne sætte vilkår, så generne minimeres, siger Rikke Hvelplund til TV 2 Lorry.

I den nye tilladelse til jordbrugsformål lyder det, at kommunen vil føre en øget tilsynsfrekvens for at kontrollere, at kravene overholdes.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik