Tørkealarm i Greve: Vil have kommunal handlingsplan

I Greve Kommune ser den socialdemokratiske gruppe i byrådet med stor alvor på tørken. De vil have lavet en haste-risiko-vurdering på baggrund af den nuværende tørke. Borgmesteren og Danske Beredskaber har dog helt ro i maven.

Mens nogle glæder sig over det varme, tørre sommervejr og finder solcreme og badetøj frem fra skufferne, så er der andre, der langt fra jubler over det knastørre vejr.

I Greve Kommune ser man med stor alvor på den nuværende tørkeperiode, som er den længste i 20 år.

Her har den socialdemokratiske gruppe i byrådet nu foreslået borgmesteren og administrationen, at der skal udarbejdes en haste-risiko-vurdering på baggrund af den aktuelle vejrsituation.

- Vi ønsker at være på forkant med, hvad der kan ske de næste par uger. Når vejrappen ikke lover meget regn i udsigt, og vi samtidig modtager sms'er og beskeder på de sociale medier fra vandværker om, at vi skal reducere forbrug af vand, så er vi meget optaget af at sikre, at der er tilstrækkelig vandforsyning til borgerne i kommunen, siger Bjarke Abel , der er gruppeformand for Socialdemokratiet i Greve, til TV 2 Kosmopol.

- Samtidig kan vi være nervøse for, at der er nogle, der bruger ukrudtsbrændere eller som bruger en engangsgrill på græsplænen. Vi kunne derfor godt tænke os, at man risikovurderede på det, så vi får en besked ud til alle borgere i kommunen om, hvordan de skal forholde sig. Det handler om borgernes sikkerhed, siger han.

Greves borgmester, Pernille Beckmann (V), som er tidligere formand for beredskabskommissionen, mener dog ikke, at der er noget at være nervøs for.

Hun mener slet ikke, at en risikovurdering af tørkesituationen er noget, byrådet bør beskæftige sig med.

-  Det er ikke en byrådsopgave at lave risikoanalyser. Det er beredskabets opgave, og de er virkelig dygtige til den slags. Jeg mener, vi skal have tillid til, at vi kan læne os op ad deres vurdering, siger hun til TV 2 Kosmopol og tilføjer: 

- Vi skal ikke begynde at skabe utryghed i den enkelte kommune. Jeg synes godt, vi kan have tillid til, at borgerne opfører sig klogt, og jeg synes ikke, de skal straffes med forbud, medmindre de mener, at det er nødvendigt.

Dialog og omtanke er vejen frem

Dennis Ottosen er beredskabschef for Beredskab 4K, som dækker Greve, Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk kommuner, mener heller ikke, at der er grund til bekymring. 

- Socialdemokratiets bekymring viser mig, at vi ved beredskabet ikke har været tydelige nok i vores signal. Som fagperson er jeg ret rolig, for vi kan se, at der ikke er en stigning i naturbrande, og det fortæller os, at blandt andre indbyggerne i Greve er gode til at bruge åben ild med omtanke, siger han.  

Beredskabschefen forklarer, at han selvfølgelig går ind for rettidig omhu, og at der tænkes forebyggende, men han mener ikke, det er en god ide, hvis kommuner for eksempel begynder at lave deres egne afbrændingsforbud.


-  Vi så i 2018, hvor der også var slem tørke, at der var ti kommuner, der havde afbrændingsforbud, og så var der én kommune i midten af det hele, som ikke havde. Det kan skubbe problemer et andet sted hen, og samtidig skaber det forvirring, at reglerne er forskellige fra kommune til kommune. Så er det bedre, at man sørger for at have en god dialog, og at man udviser omtanke, siger Dennis Ottosen.

Uheldige erfaringer spøger

Socialdemokratiets gruppeformand i Greve oplyser, at bekymringen da også i nogen grad udspringer af tidligere uheldige erfaringer i kommunen.

- Historisk set har vi desværre haft nogle alvorlige oversvømmelsesepisoder i kommunen i forbindelse med skybrud, hvor vi måske er blevet taget lidt med bukserne nede og ikke har fået kommunikeret ordentligt ud til byens borgere, siger han.

- Når man har oplevet halvkaotiske tilstande, hvor borgerne ikke ved, hvordan de skal forholde sig, så mener vi, at det vil være godt at få lavet en risikovurdering i forhold til tørken, hvor vi er klar til at træffe de nødvendige beslutninger, hvis det bliver aktuelt.

Den begrundelse giver borgmester Pernille Beckmann ikke meget for.

- Jeg synes, det er at blande æbler og pærer. Hvis der bliver grund til bekymring, vurderer beredskabet det, og så kommunikerer vi det ud til borgerne, siger hun.

Der er endnu ikke tegn på regn i løbet af den næste uge, og det kan dermed ende med en hel måned uden regn.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik