Borgere vil demonstrere mod mulig naturnationalpark

Tisvilde Hegn i Nordsjælland er på listen over potentielle naturnationalparker i Danmark. Det vil betyde vild natur og indhegning i skoven, men det ærgrer de lokale borgere, der benytter skoven. De har nu indkaldt til demonstration.

Inden for en overskuelig fremtid bliver det klart, hvor Danmarks nye naturnationalparker skal ligge.

I september blev 23 potentielle områder udvalgt på en bruttoliste, og de vil snart blive kortet ned til den endelige liste. 

Et af de steder, der er på bruttolisten, er Tisvilde Hegn i Nordsjælland. Men udsigten til en naturnationalpark i området vækker ikke ligefrem begejstring hos alle. 

Bliver Tisvilde Hegn udvalgt som ny naturnationalpark vil det nemlig betyde, at området skal indhegnes for at gøre plads til urørt skov med store græssende dyr, der ”skal være med til at sikre, at områderne ikke udvikler sig til tæt mørk skov, og sikre, at enge, heder og overdrev med de tilknyttede dyr og planter fortsat har egnede levesteder”, står der på Naturstyrelsens hjemmeside.

Hegnene sættes altså op for at holde de græssende dyr inde.

Det har fået 1.700 mennesker til at samle sig i Facebook-gruppen "Gribskov, Tisvilde Hegn, Melby Overdrev - uden hegn!", og på lørdag er der indkaldt til demonstration.

Demonstrationen finder sted klokken 10.00 i Naturrum Tisvildeleje.

De orange prikker markerer de lokationer, der kan ende med at blive naturnationalparker. De grønne prikker blev vedtaget i 2020.
De orange prikker markerer de lokationer, der kan ende med at blive naturnationalparker. De grønne prikker blev vedtaget i 2020.
Foto: Miljøministeriet

Skovens naboer er bekymrede

Bodil Jørgensen fra Kagerup er en af initiativtagerne bag modstanden mod et potentielt hegn. Hun udtrykker "utryghed, sorg og bekymring" om udsigten til en potentielt indhegnet naturnationalpark i Tisvilde Hegn.

Det gælder både på vegne af de mange dyr, der lever i skoven, og på de mange mennesker, der bruger skoven.


- Vi synes ikke, at naturen bliver mere vild af at lukke den inde bag et hegn. Vi har intet imod naturnationalparker. Der følger også shelters, udsigtstårne og opslagstavler med, og det må der hjertens gerne. Et hegn vil bare begrænse så mange personer, der bruger Tisvilde Hegn, siger Bodil Jørgensen til TV 2 Lorry.

Til demonstrationen vil der både være lokale mountainbikere, ryttere, slædehundefolk, hundeluftere og løbere til stede.

- Mange vil få sværere ved at klare sig selv, hvis man eksempelvis rider med sit barn i en snor. Der er også mange børnehaver, der går tur i skoven, og det vil man ikke kunne. 17 børn og to voksne kan ikke gå et sted, hvor de kan risikere at blive jagtet af vilde dyr, siger hun.

quote Vi synes ikke, at naturen bliver mere vild af at lukke den inde bag et hegn.

Bodil Jørgensen

Vil have politikerne til at stoppe op

Bodil Jørgensen og naboerne håber på, at de kan få politikerne til at stoppe op og se nærmere på planerne for at lave naturnationalparker i hele landet. 

- Siden vi startede i april, har vi haft det formål at skabe opmærksomhed. Vi vil give borgerne en stemme. I sidste ende håber vi, at det her kan blive aflyst eller udskudt. Vi har kæmpet på mange fronter og haft godt kontakt til det politiske system. Vi håber, at de vil tænke sig om og ikke tage forhastede beslutninger, siger hun.

Flere politikere bakker også op om protesten. Det gælder blandt andet Gribskov Kommunes borgmester, Bent Hansen (V) og folketingsmedlemmet Hans Andersen (V), der begge deltager i demonstrationen lørdag.

Da de 23 områder på bruttolisten blev offentliggjort i september lød det, at den endelige liste på 10-15 områder ville komme i december 2021.

Men i midten af december lød det fra Miljøminister Lea Wermelin (S), at arbejdet med at udpege de nye naturnationalparker var forsinket. 

Bag den politiske aftale står Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet.

Miljøministeriet kan i dag fortsat ikke komme nærmere på, præcis hvornår listen over de nye parker er klar.

Artiklen fortsætter under tweetet...

Det er Naturstyrelsen, der står for forvaltningen af naturnationalparkerne i Danmark. 

Styrelsen begrunder behovet for hegn omkring naturområderne med, at man vurderer "at udsatte dyr ikke vil holde sig inden for naturnationalparkerne uden hegn. Hegnenes funktion er således at holde de store planteædende dyr på naturnationalparkens område – og ikke at holde mennesker ude eller vildtet fra at bevæge sig frit."

Dyrene skal samtidig være med til at sikre et vist 'græsningstryk' i områderne. Samtidig vil indhegning betyde, at dyrene ikke kommer til at søge "lettilgængelig føde" på naboernes marker.

Bliver Tisvilde Hegn udvalgt som ny naturnationalpark, skal der efterfølgende tages stilling til, hvordan området konkret skal se ud.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik