Bygherre i SMS til vicevært: "Send 2-3 af de dårlige håndværkere ned i kælderen"

Håndværkere arbejder under kummerlige forhold på Grønnelys byggepladser i Gribskov Kommune

I kølvandet på den seneste tids afsløringer af alvorlige - og i flere tilfælde decideret farlig byggesjusk i Grønnelys ejendomme - har nogle beboere taget sagen i egen hånd.

Lejerne, der bor i udlejningsfirmaet Grønnelys ejendomme - den tidligere Gilleleje Skole og den ombyggede produktionsskole i Esbønderup - er nemlig begyndt dokumentere, hvad der sker under renoveringen af de to ejendomme.

Optagelserne viser blandt andet, at der er betydelige udfordringer med sikkerheden på byggepladserne.

Der er blandt andet eksempler på arbejdsredskaber, der ikke er sikkerhedsgodkendt, vurderer Peter Bøgh Kjærulff, der er formand for byggegruppen i 3F, da TV 2 Lorry viser ham materialet.

Her fremhæver Peter Bøgh Kjærulff blandt andet de steder i Grønnely-ejendommene, hvor der løber vandt gennem lofterne i lejlighederne, som værende kritiske.

- Blak-brødrene skal være glade for, at der ikke er nogen, der har fået stød eller mistet livet, siger han.

quote Send mig billeder og sæt 2-3 af de dårlige i gang i kælderen med at fjerne de dårlige gipsplader

Uddrag fra SMS'er fra Kristian Blak

Håndværkerne, der i følge beboerne typisk er østeuropæere, bliver desuden angiveligt lønnet med kun 27,50 i timen, fortæller en af lejerne, der har talt med flere af håndværkerne.

- Der er jo ikke nogen, der kan finansiere deres livsomkostninger med 27,50 i timen, siger Peter Bøgh Kjærulff fra 3F.

Men det er langt fra det eneste problem, som Grønnely-lejerne har kunne konstatere og dokumentere den seneste tid.

Beboere stopper håndværkere af bekymring

Beboerne fortæller til TV 2 Lorry, at der på et tidspunkt opstod mistanke om skimmelsvamp i en kælder.

Det fik den ene af Grønnelys ejere, Kristian Blak, til at forsøge at udbedre skaderne ved at sætte håndværkerne til at ordne problemet.

Men da nogle af beboerne i ejendommen kunne konstatere, at der var et hul fra kælderen og højere op i huset, blev de bekymrede for, om støvet kunne brede sig og udgøre en sundhedsmæssig risiko.

Desuden blev de bekymrede for håndværkernes sikkerhed og for, om de var klar over, at det kunne være farligt at begive sig ud i arbejdet med at fjerne skimmelvæksten.

Det gjorde de, i følge 3F ret i. For hvis der er mistanke om skimmelsvamp, så skal det undersøges grundigt, forklarer 3F. Det skyldes, at skimmel er farligt.

Derfor skal man først tage prøver for at finde ud af, om der er aktiv skimmelsvamp, før man begiver sig ud i at fjerne det. Det var ejeren af Grønnely tilsyneladende ikke enig i.

Bekymringen for håndværkernes sundhed fik Grønnelys beboere til at forhindre håndværkerne i at arbejde i kælderen.

Det fik Grønnely-ejer Kristian Blak til at indlede en SMS-korrespondance med viceværten, som ikke ønsker sit navn frem, men TV 2 Lorry er bekendt med viceværtens identitet.

"Fugt er ikke farligt for polakkerne"

TV 2 Lorry har fået indsigt i korrespondancen, hvor Kristian Blak får tilsendt billeder af skimmel-skaderne.

Til det skriver Kristian Blak:

Beboeren Tommy Søfeldt Hedrich undrer sig over, at viceværten ifølge beskeden skulle udvælge to håndværkere, som han mente var dårlige til deres arbejde for så at sende dem ned og fikse situationen i kælderen.

- Så skal du stå og være bøddel. "Nå, du kan godt leve, du kan ikke." Så kan du spørge, om det er slavelignende forhold. Det synes jeg, at det er, siger han til TV 2 Lorry.

3F er meget uforstående overfor Kristian Blaks påstand om, at fugt skulle være mindre farlig for mennesker, der kommer fra Polen, siger de til TV 2 Lorry, da vi viser dem korrespondancen.

quote Det er ment som sjov, men det fremstår anderledes nu i denne kontekst

Kristian Blak, ejer af Grønnely

- Det vidner om en meget nedladende måde at snakke om vores kolleger fra andre lande på, lyder det fra 3F.

I en mail, som Kristian Blak har sendt til TV 2 Lorry, beklager han tonen i SMS'erne, som han kalder drillende:

"Der er i korrespondancen, som TV2 Lorry har delt som dokumentation, nogle kække bemærkninger, som er præget af en drillende tone, der kan være på arbejdspladser," lyder det.

"Det er ment som sjov, men det fremstår anderledes nu i denne kontekst, end det var hensigten i situationen. Det er vi kede af," skriver Kristian Blak i svaret, som kan læses i sin fulde længde i bunden af denne artikel.

Det forstår 3F dog ikke.

- Hvis det er sådan, man taler om sine ansatte, så er man ikke en særlig god leder. Vi er altså i 2022. Vi skal behandle hinanden ordenligt og med respekt, uanset om du er øverste direktør med en Porsche eller om du er almindelig ansat, siger de.

Ejer selv underleverandører

Overfor 3F forsvarer ejerne af Grønnely sig med, at det er underleverandører, der udfører arbejdet for dem på byggepladsen.

Problemet er bare, at de to brødre selv ejer alle de selskaber, som de har fortalt 3F, at de benytter som underleverandører.

I starten af næste uge skal 3F mødes med brødrene Peder og Kristian Blak.

3F siger til TV 2 Lorry, at de her blandt andet vil spørge til løn og arbejdsvilkår, hvor mange af håndværkerne, der har en autoriseret uddannelse, og hvem der har ansvaret for, at arbejdet udføres efter planerne.

Uanset hvad er Kristian og Peder Blak dog bygherre og har derfor det overordnede ansvar for sikkerheden.

Læs det fulde svar fra Kristian Blak her:

"Vores politik er, at alle gældende regler for byggeri og byggepladser skal overholdes på vores projekter og arbejdspladser. Det gælder både for vores leverandører og vores egne medarbejdere. Og det gælder både for håndværkere fra Danmark og håndværkere fra andre EU-lande."


"Ifølge vores oplysninger er reglerne også overholdt fuldt ud i de eksempler, som her er nævnt. Det gælder også den sag, som er bragt op her. Der er ingen dokumentation for, at det skulle forholde sig anderledes i det materiale, som vi har fået fremsendt af TV2 Lorry."


"Der er påstande om skimmelsvamp – uden nærmere angivelse, hvad det er for noget svamp. Der er ingen dokumentation for, at vi på nogen måde skulle have handlet ude af trit med reglerne."


"Medarbejderne er blevet instrueret i at bære værnemidler som maske – samt oplyst om, at der skal sikres udluftning i forbindelse med, at arbejdet udføres. Vi sikrer, at arbejdet skal udføres hurtigt. Og vi har som ledelse haft fuld tiltro til de involverede håndværkeres kompetencer til at håndtere situationen."


"Den konkrete situation handler om en udbedring efter et skybrud i juli 2021. Det gav problemer mange steder, og vi handlede hurtigt for at udbedre skader, som det forvoldte."


"Der er i korrespondancen, som TV2 Lorry har delt som dokumentation nogle kække bemærkninger, som er præget af en drillende tone, der kan være på arbejdspladser. Det er ment som sjov, men det fremstår anderledes nu i denne kontekst, end det var hensigten i situationen. Det er vi kede af. Og sagen her får os naturligt til også at overveje, hvordan vi fremover udtrykker os, så det ikke kan misforstås "


"I forhold til sikkerheden gennemgår vi den løbende på vores projekter. Vi har indført et fast sikkerhedsmøde om ugen. Derudover har vi vores sikkerhedsregler oplistet i 10 punkter og oversat til flere sprog, så de forstås af de udenlandske medarbejdere. Vi har ansat en arbejdsmiljøansvarlig, som har de nødvendige kurser og løbende sørger for optimering af vores sikkerhedsorganisation."


"Vi kan ikke garantere, at alle medarbejdere altid følger alle regler – det er desværre svært på mange byggepladser. Men vi gør en indsats for det ved bl.a. at udarbejde sikkerhedsmateriale på flere sprog for at sikre, at reglerne formidles til både håndværkere fra Danmark og fra andre EU-lande. Og vi skærper indsatsen, når vi ser behovet for det."


"Flertallet af de opgaver, der løses på vores ejendomme efter ombygning, er mindre opgaver. Her er der oftest ikke et behov for at bære værnemidler. Der vil derfor typisk heller ikke være krav om at bære sikkerhedssko. Vi opfordrer dog altid til brugen af primære værnemidler som sikkerhedssko."



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik