Den er Danmarks giftigste fisk - nu er den ved Gilleleje

Fiskearten Lille Fjæsing er Danmarks giftigste og ekspert mener, at den nu vil kunne findes langs den nordsjællandske kyst.

De fleste kender eller har hørt om den giftige danske fisk, fjæsingen. Men fisken har en særdeles ubehagelig lillesøster -  lille fjæsing - og selv om den er mindre, så er den en hel del mere giftig, og aldeles ubehagelig at blive stukket af.

Sidste år blev fisken fundet ved Sjællands Odde, og nu er den også konstateret ved Gilleleje, hvor en lystfisker fik den på krogen sent søndag aften.

Andreas Sørensen, der er historiestuderende på Københavns Universitet, læser til eksamen i øjeblikket, og det gør han i forældrenes hus i Gilleleje. Og når der er tid, smutter han på fisketur på molen i Gilleleje Havn. Det gjorde han også søndag aften.

- Så var der en medfisker - vi ved ikke, hvem han var. Han kom hen med en fisk, han havde fanget. Først tænkte vi, at det var en lille torsk, men det var det ikke. Vi vidste heller ikke, hvad det var for en, men vi tog nogle billeder af den og satte den fri. Jeg tænkte, at den mindede om en fjæsing, og da jeg så googlede det og så en artikel hos TV 2 Lorry om, at man skulle kontakte Naturhistorisk Museum, så gjorde vi det, fortæller Andreas Sørensen.

Og på Naturhistorisk Musem sidder Henrik Carl og arbejder med Fiskeatlas, der er en kortlægning af fiskearter i de danske farvande. Han har længe været opmærksom på, at den lille fjæsing formentlig ville blive en fast beboer i danske farvande, og han var ikke i tvivl, da han så de billeder, Andreas Sørensen havde taget.

quote Når den først er i Gilleleje, så kan den træffes langs hele den nordsjællandske kyst

Henrik Carl, Statens Naturhistoriske Museum

- Det er lille fjæsing, og selv om det er en usædvanlig fangst, så må vi jo konstatere, at når den først er i Gilleleje, så kan den træffes langs hele den nordsjællandske kyst, siger han til TV 2 Lorry.

Fisken blev sidste år fundet ved Sjællands Odde, og Henrik Carl er overbevist om, at det er klimaændringer, der får den til at brede sig ved de danske kyster.

- Den findes jo normalt mere sydligt, og det siger noget om de ændringer, der foregår i vores natur. Hvis den havde været i Nordsjælland hele tiden, så havde vi hørt om det, for der er jo mange mennesker ved strandene, siger han.

Her ses den lille fjæsing, som blev fanget ved Sjællands Odde i 2019.
Her ses den lille fjæsing, som blev fanget ved Sjællands Odde i 2019.
Foto: Privatfoto

Og det er lige præcis kombinationen af strande og lille fjæsing, der kan være uheldig. Fisken holder af at færdes på lavt vand, og den graver sig gerne ned i sandet. Her ligger den, så kun piggene på ryggen stikker op - og dermed kan en uheldig badegæst træder på fisken. Det fører omgående til en smertefuld reaktion, som typisk breder sig til hele den del af kroppen, stikket sidder på.

Selv om man bliver stukket, er der dog ikke grund til at gå i panik.

- Det er ikke dødeligt, men det gør ondt. Man får hævelser, og det er jo alvorligt nok. Hvis man er overfølsom, så skal man tage på skadestuen, siger Henrik Carl.

Akvarium udløver dusør

Chefen for Øresundsakvariet i Helsingør, Jens Peder Jeppesen, ærgrer sig gul og grøn over, at hans akvarium ikke fik fingre i den lille fjæsing, der blev fanget i Gilleleje. 

 

For mens akvariet har masser af almindelige fjæsinger - så mangler de stadig lille fjæsing i akvariets samling af levende fisk.

 

- Så jeg vil da godt - her og nu - udlove en dusør på 1.000 kroner, hvis man fanger en, og vi får den indleveret levende. Den ligner lidt en almindelig fjæsing - som bare er lille og alt for tyk efter at have spist for meget, siger han.

 

Får man lille fjæsing på krogen, kan man kontakte Øresundsakvariets vagttelefoner på 28 75 19 70 og 28 75 19 58.

Da fisken sidste år blev konstateret ved Sjællands Odde opfordrede Henrik Carl til, at man henvendte sig til Statens Naturhistoriske Museum og ham, hvis man stødte på den. Det førte til adskillige henvendelser, men de fleste var omkring den almindelige fjæsing.

- Men så sent som i aftes fik vi så en henvendelse om en lille fjæsing ved Løkken, siger han.

Fisken ved Gilleleje var 15 centimeter lang og er dermed stor for arten. Og mens den almindelige fjæsing er en fin spisefisk, så er lille fjæsing for lille til, at det kan betale sig at fange den. Og fisken fra Gilleleje røg også ud igen.

Her ses en sammenligning mellem lille fjæsing og fjæsing.
Her ses en sammenligning mellem lille fjæsing og fjæsing.
Foto: Henrik Carl, Statens Naturhistoriske Museum
Andreas Sørensen er flere gange blevet stukket - men kun overfladisk. Til gengæld smager den almindelige fjæsing godt.
Andreas Sørensen er flere gange blevet stukket - men kun overfladisk. Til gengæld smager den almindelige fjæsing godt.

Andreas Sørensen, der kontaktede Statens Naturhistoriske Museum, nyder selv en stegt fjæsing, og han fortæller, at han flere gange er blevet stukket af almindelige fjæsinger.

- Det var ikke så slemt, men jeg havde også kun strejfet piggene med hånden, og jeg tror, at det gør rigtig nas, hvis man jokker på dem. Her var det vel nærmest som et hvepsestik, forklarer han.

Andreas Sørensen bader også i Gilleleje. Men han er ikke blevet så forskrækket over søndagens giftige minifisk, at han ændrer adfærd.

- Jeg bruger ikke badesko, siger han.

Sådan gør du, hvis du bliver stukket

Et fjæsingestik gør ondt! Men det er sjældent farligt.

 

Man vil ofte få kraftige smerter, hævelse og misfarvning omkring stikket. Smerterne kan stråle ud i hele armen eller benet, og man kan også blive svimmel og få hovedpine. 

 

Det oplyser Bispebjerg Hospital, som understreger, at stikkene dog kan føre til infektion, og det skal man holde øje med. Og så har de følgende råd:
 

  • Anbring stikstedet i 40-45 grader varmt vand i 30-60 min. Afprøv temperaturen med en rask hånd. Det varme vand lindrer smerten.
  • Fjern eventuelle rester af piggen, og vask med vand og sæbe.
  • Supplerende behandling med smertestillende medicin kan være nødvendig.  Smerterne kan blive ved i op til 24 timer og hævelsen kan vare ved i flere måneder.
  • Søg læge eller ring til Giftlinjen på 82121212, hvis symptomerne fortsætter eller er meget udtalte - eller hvis der opstår tegn på infektion. Kilde: Bispebjerg Hospital.
Den almindelige fjæsing, som ses her, er en udemærket spisefisk - men den er ikke rar at træde på.
Den almindelige fjæsing, som ses her, er en udemærket spisefisk - men den er ikke rar at træde på.
Foto: Morten Juhl - Ritzau & Scanpix

Stik med alvorlige konsekvenser 

Selv om lille fjæsing er mere giftig, så kan det også få alvorlige konsekvenser, hvis man træder på den almindelige fjæsing. Det fortæller Jens Peder Jeppesen, der er chef på Øresundsakvariet i Helsingør.

- Det sker for eksempel ved Julebæk i Helsingør, hvor man kan risikere at træde på dem tidligt om morgenen, når de ligger på lavt vand. De ligger i sandet, og når man træder på dem, rejser de rygfinnen, siger han.

Jens Peder Jeppesen fortæller om en bekendt, der var uheldig at træde på en fjæsing.

quote Han havde så mange smerter, at han var nærmest sindssyg

Jens Peder Jeppesen, chef,  Øresundsakvariet

- Han begyndte at hallucinere. Og hans kone fortalte, at han havde så mange smerter, at han nærmest var sindssyg, og det var lige før, han ikke kunne komme ind til land, så mange smerter havde han.  Og det endte med, at han var 15-20 procent invalid i to år, siger akvariechefen.

Efter den historie er det måske værd at overveje, om det er værd at investere i et par badesko.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik