Fiskeørne i Gribskov er nu gået live på webcam

For første gang i Danmark kan du følge hverdagen og livet i reden hos fiskeørneparret i Gribskov. Det eneste ynglende par på Sjælland.

- Det er helt fantastisk at kunne se livet så tæt på hos fiskeørnene. Især hvis det kombineres med helhedsoplevelsen ude i naturen fra udkigspunkterne, siger Luise Ekberg, redekoordinator i Projekt Ørn hos Dansk Ornitologisk Forening Nordsjælland.

 I år har foreningen sammen med Naturstyrelsen sat et webkamera op ved siden af parrets rede. Den er monteret i en metal-arm og parret har ikke taget notits af den mærkelige "gren" ved siden af reden, ser det ud til.

I år kom den første fiskeørn tilbage den 2. april. Den 4. april så vi for første gang begge fiskeørnene i reden og den første parring. 

Der ventes unger i reden

Hverdagen hos parret tyder på, at der også kommer unger i reden i år.

Følger man med, kan man se gode tegn på at parret pønser på en famileforøgelse.

- Vi kan se, de parrer sig. Mange gange om dagen, faktisk. Og vi kan se, at hannen bruger meget tid på at flyve ud og fange fisk og lægge dem i reden. Han vil gøre indtryk på hunnen og vise hende, at han skam kan forsørge familien, siger Luise Ekberg. 

Fiskeørnene byggede i sommeren 2011 et stor flot rede i Vandmosen i Gribskov. Et område der er lukket ned af Naturstyrelsen mens de yngler.

Der er adgang forbudt nær reden mellem1. april og 31. august . Trods afspærringen er der dog mulighed for at opleve fiskeørnene, når de flyver til og fra reden. 

Håber live-kameraet vil give beskyttelse af fuglene

-Det er fascinerende at kunne følge med så tæt på for os alle. Også hvis man ikke er fugleinteresseret. 

- Jeg håber at billederne fra live-kameraet vil vække en passion hos folk, der så vil få lyst til at være med til at sørge for, at vi beskytter fuglene i fremtiden, siger siger Luise Ekberg til TV 2 Lorry. 

Hun opdagede selv parret som det andet ynglende par i Danmark for seks år siden.

Fiskeørnene i Gribskov er de eneste, der yngler her på Sjælland. Og mens de yngler, skal man holde afstand til reden.

- Jeg er ofte selv der ude, siger siger Luise Ekberg, - Jeg vil gerne fortælle folk om fiskeørnene og deres liv. Og så kan jeg vise dem hvor fantastisk det er, at opleve den smukke fugl i dens rette element. Det giver mig en ro og en helhedsoplevelse at se dem og andre dyr, fortæller hun.

På Naturstyrelsens hjemmeside kan du se et kort med udsigtspunkter.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik