Flueproblem af bibelske dimensioner rammer Helsinge

I Helsinge er en del borgere for tiden plaget af såkaldte kloakfluer, der kommer fra et nærliggende rensningsanlæg.

En række borgere i Helsinge var mandag så hårdt plaget af sværme af sommerfuglemyg - der også er kendt som kloakfluer - at de ikke kunne sidde udenfor og nyde sommeraftenen. I stedet måtte de søge indenfor og lukke døre og vinduer.  

- Det er sommerfuglemyg fra i går aftes. Vi gik indenfor og lukkede alle døre og vinduer og slukkede for lyset, siger Allan Filtenborg, der bor i Helsinge i det område, der oplevede de store sværme fluer. 

Men det er slet ikke første gang, han stifter bekendtskab med problemerne. Faktisk er det fem somre i træk, han har oplevet det

- Vi bliver jagtet ind af fluerne, og når vi tænder vandet, kommer de op af kloakken. De sætter sig på os, fordi de går efter fugtige steder. De er i vores munde og øjne. Det er ikke fedt at ligge og og hive fluer ud af munden, når man går i seng om aftenen, siger han. 

Troede problemet var løst

Baggrunden for de mange fluer skal findes i det nærliggende rensningsanlæg, der tilbyder optimale forhold for fluerne. Her blev tidligere plantet siv, der skulle fungere som et miljøvenligt alternativ til rensning af spildevand. Og her stortrives fluerne. 

Det fik i 2018 rensningsanlægget til fjerne sivene og tørlægge området, hvilket lod til at fjerne problemet. Indtil nu, hvor fluerne er dukket op igen. 

- Vi har kører prøver hver eneste uge, og det har været vores bedste våben indtil nu mod fluerne. Og det har fungeret rigtig godt indtil sidste år. Og derfor undrer det mig meget, at der er så store forekomster af fluer hos naboerne. Og det kan jeg selvfølgelig kun beklage, siger Finn Sørensen, der er driftsleder i Gribvand Spildevand. 

Kan kræve drastiske metoder

Men selvom problemet med fluerne tilsyneladende var et overstået kapitel, så frygter Allan Filtenborg og de andre beboere, at de store sværme af fluer nu kommer tilbage, ligesom de tidligere har oplevet det. 

- De formerer sig jo. Så er der dobbelt så mange næste år, og igen året efter, så det gør mig meget bekymret. Hvad så nu - skal vi igennem fem-syv år igen med plagen?

På rensningsanlægget har de dog ikke registreret, at der skulle komme en større forekomst af sommerfuglemyg. Men da TV 2 Lorry er på besøg, er de mange fluer dog tydeligt til stede. Og nu vil man holde ekstra godt øje og skride ind hvis nødvendigt. 

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at fluerne ikke skal forekomme. Jeg ved ikke, hvad det konkret bliver, eller om det bliver noget drastisk som at tage rensningsanlægget helt ud af produktion, siger Finn Sørensen.  

I klippet nedenfor kan du set et indslag fra 2018, hvor TV 2 Lorry også beskrev problemerne med fluerne i Helsinge. 

I Helsinge er naboerne til et rensningsanlæg godt trætte af store sværme af kloakfluer.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik