Gå-fællesskaber skal besejre dellerne i Gribskov

En bevilling på to millioner kroner skal afdække, om noget så simpelt som gåture kan forbredre sundheden og sammenholdet i den nordsjællandske kommune.

Naturen er både smuk og varieret i den idyllilske kystkommune, og det skal nu udnyttes til at få langt flere lokale til at bruge den aktivt.

For ser man på gennemsnittet for sundhed i Danmark, er folk i Gribskov generelt mere overvægtige, ramt af livsstilssygdomme og mentale udfordringer.

quote Gang er vægtbærende motion, fordi kroppen skal bære sig selv. Vægtbærende motion virker styrkende på knoglemassen og forebygger knogleskørhed.

Gribskov Går Sammen

Fysik og psykisk velvære

DGI Nordsjælland har sammen med Gribskov kommune udtænkt en plan, der skal få langt flere til at rejse sig fra sofaen på en hyggelig og overskuelig måde, sammen med andre. Bevægelsen har fået navnet "Gribskov Går Sammen" - og man kan lægge trykket både på 'går' og 'sammen'.

- Man kan gå i sit almindelige tøj uden noget særligt gear. Samtidig slipper man for at sidde alene derhjemme,” siger Per Frost Henriksen, der bestyrelsesformand for DGI Nordsjælland.

(Artiklen fortsætter under boksen)

Gribskov Går Sammen

De næste to år og otte måneder skal projektet “Gribskov Går Sammen” motivere borgere i Gribskov Kommune til mere aktivitet i naturen i form af gå-fællesskaber.

Hovedformålet med projektet er at få 30 procent af de inaktive voksne i kommunen med i nye, fantastiske gå-fællesskaber.

 

Det kan være alt fra strikkeklubber til madklubber, danseforeninger, studiegrupper, hundeluftere og meget mere. Vigtigst af alt er, at vi kommer ud at gå - og gerne i selskab med andre.

 

DGI Nordsjælland og Gribskov Kommune står bag projektet “Gribskov Går Sammen”, som er støttet med midler fra Friluftsrådet.

 

Kilde: Facebookgruppen Gribskov Går Sammen

Planen handler om at få uddannet 250 almindelige borgere som gåguider, som derefter aktiverer og samler andre i 100 gå-fællesskaber over hele kommunen. 

Borgmesteren går gerne forrest

Gribskovs borgmester, Anders Gerner Frost, NytGribskov, er ikke bleg for at indrømme, at han selv tilhører gruppen af lidt for tunge og stillesiddende borgere. Han vil gerne prioritere mere bevægelse i dagligdagen.

- Det kan være at tage halvdelen af et møde som et gåmøde. For man tænker bedre tanker, og vores kroppe har rigtigt godt af at få gået, siger Anders Gerner Frost.

quote Efter 20 minutters gang begynder 'godt humør'-stoffer som endorfiner at løfte humøret

Gribskov Går Sammen

Nedefra og op

DGI har allerede opbakning fra en stor del af kommunens 340 aktive foreninger til at tænke gå-fællesskaber ind i deres aktiviteter, men også det lokale erhvervsliv inviteres med til at tænke nyt. Det kan være traktørsteder, der tilbyder fællesspisning på ruten, eller den mobile kaffevogn, der var med på jomfruturen.

Skal du med i bevægelsen? 

Kan du tænke dig at være gåvært eller komme med i et gå-fællesskab?

Kontakt projektleder Jane Sunesen, Gribskov Går Sammen, på jane.sunesen@dgi.dk

quote Går du med moderat til høj intensitet (powerwalk) kan du forbrænde lige så mange kalorier som ved løb. Det er ofte over 500 kalorier i timen

Gribskov Går Sammen

Når projektperioden om små tre år er ovre, skal gå-fællesskaberne være så etablerede, at de kan klare sig selv.

Målet er, at minimum 30 procent af Gribskovs inaktive borgere på det tidspunkt har mærket glæden ved at gå sammen, og at turene i naturen er blevet en livsstil. 

Spørg Os - Afstemning

_