Grønt lys til nyt Grønnely-byggeri på nedlagt plejehjem - men ikke med politikernes gode vilje

Gribskov Kommune går nu i gang med at lave en lokalplan, der skal bane vej for et nyt boligbyggeri på nedlagt plejehjem. Det omstridte firma Grønnelys A/S står bag byggeriet.

Inden året er omme, er op mod 32 nye Grønnely-boliger klar til indflytning i Gribskov Kommune.

Det står klart, efter at et enigt Planudvalg i den nordsjællandske kommune tirsdag aften vedtog at igangsætte en lokalplan, der skal udstikke rammerne for byggeriet.

Det oplyser medlem af udvalget Brian Lyck Jørgensen (DF) til TV 2 Lorry. 

Det er dog ikke med god vilje, at politikerne har givet grønt lys til byggeriet. Skandalerne, der er fulgt i kølvandet på byggerierne Grønnely Parken i Gilleleje og Grønnely Gydevej i Esbønderup spøger stadig, lyder det fra Brian Lyck Jørgensen.

quote Vi kan ikke sige nej

Brian Lyck Jørgensen

- Vi kan ikke sige nej. De har købt ejendommen af os, så vi har en forpligtelse til at igangsætte en lokalplan. Ellers kan de komme efter os og sagsøge hver enkelt medlem af udvalget, siger Brian Lyck Jørgensen til TV 2 Lorry.

Han oplyser, at flere medlemmer af udvalget var interesserede i at granske mulighederne for at sætte en egentlig stopper for byggeriet. Forvaltningens svar var altså, at det kunne få personlige konsekvenser, hvis man ikke igangsatte lokalplanen. 

Plejehjem bliver til boliger

Det er det forhenværende plejehjem Toftebo i Esbønderup, der nu skal omdannes til boliger. Grønnely med brødrene Kristian og Peder Blak i spidsen købte ejendommen af Gribskov Kommune i juli 2021 for seks millioner kroner.

Byggeriet af mellem 28 og 32 lejligheder skal efter planen gå i gang i begyndelsen af marts,  og skal altså stå færdigt i tredje kvartal i år. 

Gribskov Kommune vil følge nøje med i hele forløbet.

Planudvalget har således vedtaget, at Udvalget for Klima, Teknik og Miljø skal orienteres om sagen, mens byggeriet samtidig kommer under en slags uofficielt skærpet tilsyn, siger Brian Lyck Jørgensen. 

Udover at være medlem af Planudvalget er han også formand for Udvalget for Klima, Teknik og Miljø.

quote Der bliver holdt øje med sagen fra forvaltningens side

Brian Lyck Jørgensen

- Der bliver holdt øje med sagen fra forvaltningens side, siger Brian Lyck Jørgensen.

Helt konkret vil en medarbejder fra kommunen fysisk holde øje med, at Grønnely ikke begynder at bygge på området, før der er givet tilladelse til det fra kommunens side. På samme måde skal det sikres, at der ikke flytter beboere ind i boligerne, inden kommunen har givet lov til det.

- Sådan har vi jo set, det er sket ved de andre Grønnely-byggerier, siger Brian Lyck Jørgensen.

TV 2 Lorry har tidligere beskrevet problemer netop papirarbejdet bag projektet Grønnely Gydevej i Esbønderup. Her fik lejere oplyst, at der ikke var registreret beboelse på adressen.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Arkitekttegning af byggeriet ved Toftebo.
Arkitekttegning af byggeriet ved Toftebo.
Foto: Gribskov Kommune/Anders Heede Arkitekter

Langstrakt sag om byggesjusk

Vand, der siver ned gennem loftet, potentielt livsfarlige el-installationer og kloakvand i soveværelset.

Det er blot nogle af de eksempler på byggesjusk, som Grønnely-lejerne har levet i, og som du har kunne læse om på TV 2 Lorry siden januar måned.

I tidslinjen herunder kan du få det fulde overblik over, hvordan sagen har udviklet sig, siden TV 2 Lorry begyndte dækningen den 5. januar 2022.

Forstå sagen om Grønnely


Kilder: TV 2 Lorry og TV 2 Fyn.

 • Massivt byggesjusk afsløres

  5. januar 2022

  TV 2 Lorry kan i samarbejde med TV 2 Fyn afsløre, at 105 lejere i Grønnely Parken i Gilleleje betaler i dyre domme for at bo med vand ned gennem loftet og byggesjusk, der er så farligt, at Sikkerhedsstyrelsen konkluderer, der både er risiko for stød og brand.

  Beboerne i Grønnely Parken står dog langtfra alene. Bygge- og boligudlejningsfirmaet Grønnely har også udlejningsejendomme i Græsted og en række andre steder i landet, hvor lejerne også har problemer med byggesjusk.

  Læs hele artiklen om afsløringen her.

 • Bygherre reagerer på afsløring

  5. januar 2022

  Senere på dagen for TV 2 Lorrys og TV 2 Fyns afsløring afviser bygherren det massive byggesjusk. Det sker i sms-svar til TV 2 Lorry, efter at vi forgæves har forsøgt at få Kristian Blak til at stille op til interview.

  Er du bekendt med de fejl og mangler, beboerne klager over i Grønnely Parken?

  - Med større byggerier vil der altid være enkelte, der oplever fejl eller mangler. I dette tilfælde er der desuden tale om en ejendom af ældre dato, og det giver øvrige udfordringer. Det må man naturligvis tage med – både som udlejer og lejer, og det får vi sølvfølgelig håndteret henad vejen i tæt samarbejde med lejerne.

  - Vi er kede af de gener, som nogle lejere har oplevet. Det beklager vi, og vi bestræber os på at optimere oplevelsen dag for dag, lyder det blandt andet.

  Læs det fulde interview og beboernes svar her.

 • Fagforening går ind i sagen

  6. januar 2022

  Fagforeningen 3F går ind i sagen, det det viser sig, at østeuropæisk arbejdskraft ifølge 3F har arbejdet under stærkt kritisable forhold i forbindelse med projektet.

  - Det er noget af det værste, jeg nogensinde har set, lyder det fra Peter Bøgh Kjærulff, der er formand for byggegruppen 3F Fredensborg.

  Ifølge fagforeningen har håndværkerne også overnattet på byggepladsen. Og det er en klar overtrædelse af reglerne. Sågar har arbejdet på byggepladsen været "med livet som indsats". Via billeder anslår Peter Bøgh Kjærulff, at håndværkerne blandt andet har arbejdet på boligernes tag uden nogen form for sikkerhed. 3F anmelder derfor forholdene til Arbejdstilsynet.

  Læs hele kritikken her.

 • LLO kræver handling i sag om byggesjusk

  8. januar 2022

  Efter afsløring af byggesjusk kritiserer Lejernes Landsforening Gribskov Kommunes rolle i sagen og kræver mere handling fra kommunen.

  - Jeg kan bare sige, at loven er ret klar. Kommunen ved godt, hvad de skal, forklarer Claus Højte, der er direktør i Lejernes Landsorganisation..

  Dagen forinden fralagde Gribskov Kommune sig ansvaret i sagen. Men da TV 2 Lorry igen spørger Gribskov Kommune ind til sagen, lyder det i et nyt skriftligt svar, at kommunen ''i forbindelse med pressesagen, blevet informeret om, at Sikkerhedsstyrelsen imidlertid har besigtiget ejendommen og på den baggrund fundet forhold, som ikke er sikkerhedsmæssigt forsvarlige.''

  Læs hele udviklingen her.

 • Grønnely kommer med udspil til lejerne

  10. januar 2022

  "Hvis der er lejere i vores ejendom i Gilleleje, der ikke ønsker at bo der, vil vi naturligvis tilbyde dem at fraflytte og tilbagebetale deres fulde depositum."

  Sådan lyder tilbuddet, som bygge- og boligudlejningsselskabet Grønnely A/S disker op med til lejerne i Gilleleje, som Peder Blak skriver i en mail til TV 2 Lorry.

  Det er dog et fattigt tilbud, mener Claus Højte, der er direktør i Lejernes Landsorganisation (LLO).

  Læs hele artiklen her.

 • Gribskov Kommune går ind i sagen

  15. januar 2022

  - Gribskov Kommune har varslet et brandsyn, oplyser Dorethe Ungstrup, der er centerchef for Teknik og Borgerservice i Gribskov Kommune, i en mail til TV 2 Lorry.

  Det sker, selvom Gribskov Kommune bare ni dage forinden, har afvist at gå ind i sagen om det omfattende byggesjusk i Grønnely Parken i Gilleleje, så har piben fredag fået en anden lyd.

  Læs mere her.

 • Endnu en sag afsløres

  21. januar 2022

  En tidligere produktionsskole i Esbønderup i Nordsjælland, der er bygget om til lejligheder, danner rammen om en ny og opsigtsvækkende udvikling i sagen om Grønnely A/S.

  Cecilie Mortensen er flyttet ind i et af de 20 rækkehuse i Grønnely Gydevej, der stod færdige i oktober 2021.Kort tid efter opdagede hun til sin rædsel, at hendes stuegulv var lagt direkte ovenpå et kloakdæksel. Flere gange har hun oplevet, at vandet pludselig piblede op fra kloakken og ind i soveværelset.

  Læs mere om sagen her.

 • Viceborgmester langer ud efter egen forvaltning

  21. januar 2022

  Viceborgmester i Gribskov Kommune, Trine Egetved fra Det Konservative Folkeparti, retter nu hård kritik mod kommunens egen forvaltning i sagen om det udskældte Grønnely-byggeri i Gilleleje. Den var ikke gået i det private erhvervsliv, siger hun.

  - Når man får fornemmelsen, skal man reagere meget hurtigt. Vi kan jo ikke have, at hele møget brænder ned, hvis der bare går ild i en af lejlighederne, siger Trine Egetved til TV 2 Lorry.

  Hun siger, at hun første gang stødte på beboernes problemer i august 2021. Herefter sendte hun - dengang som menigt byrådsmedlem - et brev til kommunens forvaltning.

  - Den henvendelse var så klokkeklar, at forvaltningen og det politiske flertal burde have reageret, siger Trine Egetved.

  Læs hele hende udtalelse og kritik her.

 • Beboere og udlejere mødes - men er uenige om mødets udfald

  22. januar 2022

  Lørdag den 22. januar mødes beboerne i Grønnely Parken i Gilleleje med Kristian og Peder Blak.

  Et par dage efter - den 24. januar - kan TV 2 Lorry fortælle, at der efterfølgende er delte opfattelser af, hvordan mødet var forløbet. Mens ejerne synes, det gav en god dialog, så var beboerne langt fra tilfredse.

  Peter Bergstrøm bor i ejendommen og var med på mødet som både lejer og beboerrepræsentant. Og spørger man ham, så fik lejerne ikke noget ud af mødet.

  Læs om de forskellige udlægninger her.

 • Grønnely lukker ned på nettet

  31. januar 2022

  TV 2 Fyn kan den 31. januar 2022 fortælle, at Grønnely har lukket deres hjemmeside og facebook-side ned, hvor negative kommentarerer har overtaget kommentarsporet på mange af firmaets opslag .

  Dagen efter siger Peder Blak til TV 2 Lorry, at man ikke har lukket ned for Grønnelys hjemmeside.

  - Vi har ikke lukket noget ned. Vores hjemmeside er under opdatering. Det er sådan set det. Da vi så historien mandag (fra TV 2 Fyn, red.) blev vi overraskede, fordi vi ikke selv havde set, at hjemmesiden var nede.

  - Det er en ren teknisk fejl. Vi har kontaktet udbyderen, og den er oppe igen hurtigst muligt, siger Peder Blak til TV 2 Lorry.

  Han kan ikke præcisere, hvad "hurtigst muligt" dækker over. Hvorvidt det også skyldes en teknisk fejl, at Facebook-siden er væk, kan han ikke svare på.

  Læs hele historien her.

 • Beboere bliver sendt på hotel efter brandfarligt fund i boliger

  1. februar 2022

  Gribskov Beredskab og Gribskov Kommune besøger den 1. februar Grønnelys byggeri i Esbønderup og konstateret “en række kritisable forhold.” Det oplyser direktør i Grønnely, Peder Blak, til TV 2 Lorry.

  “Det kommer bag på os, men vi beklager naturligvis dybt overfor vores lejere, som ikke har følt sig hørt og har måtte leve under ikke acceptable forhold,” skriver Peder Blak i en sms.

  Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger fandt kommunen og Gribskov Beredskab under deres besøg blandt andet frem til, at brandsikkerheden på byggeriet ikke er i orden.

  Kort tid efter besøget fik beboerne i de 20 rækkehuse at vide, at de skulle forberede sig på at flytte på hotel - nogle allerede fra onsdag - mens fejlene skal udbedres.

  Læs resten af historien her.

 • Borgmester går ind i sagen og varsler beboelsesforbud

  3. februar 2022

  Gribskovs borgmester Bent Hansen (V) går for første gang ind i sagen om de skandaleramte byggerier i kommunen.

  Efter at have gennemgået brandtilsynsrapporten fra rækkehusene på Gydevej i Esbønderup skrider borgmesteren til handling sammen med forvaltningen og varsler en kondemnering af ejendommen.

  Det betyder, at Grønnely A/S har 14 dage til at fremlægge en konkret plan for, hvordan sikkerheden i ejendommen kan forbedres - og hvis ikke det lykkes, kan kommunen erklære ejendommen for uegnet til beboelse.

  Samtidig afholder borgmesteren et møde med direktør Peder Blak på rådhuset om sagen.

  - Jeg har personligt sagt, at jeg er overordentlig træt af det her og meget lidt interesseret i, at det ikke gentager sig, siger borgmester Bent Hansen blandt andet til TV 2 Lorry efter mødet med Grønnelys direktør.

  Læs hele historien her

 • Viceborgmester pønser på at politianmelde Grønnely

  6. februar 2022

  Den konservative viceborgmester, Trine Egetved, lufter tanken om en mulig politianmeldelse af Grønnely.

  - Lejerne står i en fuldstændig forfærdelig ulykkelig situation. Jeg håber, vi kan gøre alt, hvad vi kan som kommune for at hjælpe lejerne.

  - Skal man have politiet indover? Skal vi have en uvildig undersøgelse? Jeg tænker på brandsikkerhed, skimmelsvamp, sundhedsskade og så videre, siger Trine Egetved til TV 2 Lorry.

  Læs hele historien her.

 • Kommune truer med at erklære endnu en ejendom uegnet til beboelse

  8. februar 2022

  Beboerne i 39 lejligheder i Grønnelys byggeri på Rostgårdsvej i Gilleleje bor i lejligheder, som Gribskov Kommune vurderer ikke er egnet til beboelse.

  Det fremgår af et varselsbrev, der er sendt ud til beboerne i den pågældende ejendom, som TV 2 Lorry er i besiddelse af.

  - Gribskov Kommune vurderer, at boligen ikke er egnet til at bo i. Hvis der ikke sker forbedringer, vil vi kondemnere boligen, dvs. beslutte, at man ikke må bo i den, lyder det blandt andet.

  Læs hele historien her.

 • Udlejer lover at rette op hurtigst muligt

  8. februar 2022

  I et skriftligt svar til TV 2 Lorry oplyser Peder Blak, at man hos Grønnely er utrolig ked af situationen og at man vil rette op på fejlene ved byggeriet på Rostgårdsvej i Gilleleje.

  - Vi tager dialogen med beboerne som samlet gruppe og tager kontakt til hver lejer individuelt for at aftale, hvordan vi bedst får fejl og mangler udbedret.

  - Jeg vil samtidig godt understrege, at det er et krav fra os som bygherre, at alle vores underleverandører og entreprenører benytter autoriseret arbejdskraft til de arbejdsopgaver, som kræver det. Som det er os bekendt, kan vi derfor afvise påstanden om det modsatte, skriver Peder Blak.

 • 11. februar 2022

  Flere lejere, der bor i to af Grønnelys ejendomme - den tidligere Gilleleje Skole og den ombyggede produktionsskole i Esbønderup - dokumenterer, hvad der sker under renoveringen af de to ejendomme.

  Optagelserne viser blandt andet, at der er betydelige udfordringer med sikkerheden på byggepladserne, og det bekymrer lejerne så meget, at de i et tilfælde forhindrer håndværkerne i at løse en opgave, hvor der er konstateret potentiel farlig skimmelsvamp i en kælder.

  Det fik Grønnely-ejer Kristian Blak til at indlede en SMS-korrespondance med viceværten, som TV 2 Lorry har indsigt i.

  Her skrev Grønnely-ejeren blandt andet:

  "Fugt er ikke farligt for polakkerne, de skal skære det dårlige væk i dag. Køb et par masker i Jem og Fix".


Kort nyt.

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik