Groft hærværk på veterantog for femcifret beløb: "Det er ubærligt"

En gammel togvogn fra 1924 er blevet ødelagt for godt 50.000 kroner af ukendte gerningsmænd.

Det er så hyggeligt og nostalgisk, når veterantog tøffer afsted på skinnerne en sommerlig solskinsdag eller i snelandskabet ved juletid, men det er ikke alle, der er lige begejstrede for de gammeldags tog.

Det må være konklusionen, efter at et af Nordsjællands Jernbaneklub veterantog igen er blevet udsat for hærværk på Græsted Station.

Fredag morgen mødte foreningen nemlig op til en togvogn, som stammer tilbage fra 1924, der var blevet godt og grundigt smadret.

quote Vi lægger så meget energi og hjerteblod i det her, så det er ubærligt, at der bare kommer nogen forbi og vandaliserer vores fine tog

vend Åge Monnerup, næstformand i Nordsjællands Jernbaneklub

Ruderne var blevet sparket ud, og en del af togvognens inventar var blevet ødelagt af ukendte gerningsmænd i ly nattens mulm og mørke.

- Vi lægger så meget energi og hjerteblod i det her, så det er ubærligt, at der bare kommer nogen forbi og vandaliserer vores fine tog, siger foreningens næstformand Svend Åge Monnerup til TV 2 Lorry.

Sagen blev fredag meldt til politiet, som var ude og undersøge hærværket. Politiet fik efterfølgende sikret nogle spor, men meldingen lød samtidig, at det nok bliver svært at finde frem til dem, der står bag, fortæller Svend Åge Monnerup, der har været del af foreningen i 25 år.

- Tilbage står vi her med ren afmagt, fordi, der ikke er nogle konsekvenser ved det her. Det er jo ikke fordi, dem der står bag hærværket, kommer og siger undskyld og hjælper med at betale for det. Der er ingen værdi at hente ved at bryde ind i vores tog. Så det er gjort med henblik på kun at ødelægge, og det er næsten det værste ved det hele.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

En klassisk togvogn fra 1924 er blevet godt og grundigt smadret af ukendte gerningsmænd.
En klassisk togvogn fra 1924 er blevet godt og grundigt smadret af ukendte gerningsmænd.
Foto: Veterantoget

Kæmperegning venter

Tilbage står foreningen nu tilbage med en kæmperegning, for det kommer til at koste mange tusinde kroner at få repareret toget, så det igen kan blive køreklar.

Især er de smadrede ruder særligt bekostelige, fordi de er specialfremstillede af ekstra tykt glas for at leve op til kravene om at kunne køre på Banedanmarks strækninger. Ruderne skal have en vis tykkelse for at kunne klare det store tryk, når der kommer forbikørende tog.

Udover de dyre ruder, så har hærværkerne også ødelagt gavldørens vindue, da de kom ind i toget den vej, Desuden er der blevet sparket vægge ind fra den ene kupé til den anden.

I løbet af de seneste år har Veterantogs-foreningen oplevet flere episoder med hærværk, og det sætter sine spor.

- For to år siden blev en af vores andre togvogne her i Græsted også smadret, og den står stadig med en presenning over sig, da vi endnu ikke har kunnet få det ordnet af økonomiske årsager. Og for et år siden blev et af vores tog, der holdt i Rungsted, også vandaliseret, siger Svend Åge Monnerup.

Derudover har der også været flere mindre sager, hvor der er blevet malet med graffiti på togene.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

En klassisk togvogn fra 1924 er blevet godt og grundigt smadret af ukendte gerningsmænd.
En klassisk togvogn fra 1924 er blevet godt og grundigt smadret af ukendte gerningsmænd.
Foto: Veterantoget


Høj selvrisiko

- Vi har en drøm om at kunne få vores tog under tag, men det koster også mange penge at realisere det, så vi har forsøgt at søge fonde, men der er endnu ingen, der har bidt til bolle.

- Når togene står udenfor, betyder det også at vores selvrisiko hos forsikringsselskabet er højere, og det her tog, der nu er blevet ødelagt, har en selvrisiko på 50.000 kroner, og det er cirka det beløb, vi regner med at det kommer til at koste at få lavet toget, siger Svend Åge Monnerup.

De store udgifter truer ikke foreningens eksistens, bedyrer Svend Åge Monnerup, men det har dog en kraftig betydning for økonomien, når der både skal betales for reparationer, men også medregnes mulige missede indtægter, hvis der mangler togvogne til den klassiske forårstur til Bakken, sommertog på Nordkysten eller juletogene.

- På sådan en dags kørsel kan vi godt miste omkring 50.000 kroner, hvis vi mangler togvogne, siger Svend Åge Monnerup.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik