Ikke set i Danmark i 50 år: Sjældent insekt fundet i Nordsjælland

En meget sjælden bi er dukket op i Gribskov i Nordsjælland. Det kan tyde på godt nyt for biodiversiteten.

Biodiversiteten er udfordret, og det rammer flere dyrearter og deres levesteder.

Derfor er det lidt af en sensation, at et eksemplar af den sjældne bi-art vulstmaskebi er dukket op i Gribskov i Nordsjælland. 

Den sjældne bi blev indfanget i forbindelse med Naturstyrelsens kortlægning af biodiversiteten i 20 udvalgte "urørte" skove i Danmark, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Vulstmaskebien har sit navn på grund af en bule (vulst) rundt om brystet.
Vulstmaskebien har sit navn på grund af en bule (vulst) rundt om brystet.
Foto: Naturstyrelsen

Bien, der ikke er set i Danmark siden 1971, var dermed lidt af et scoop for biolog Hjalte Kjærby, som fandt den. 

- Jeg gik i et område, der mest bestod af en skyggefuld skov, hvilket biologisk set er ret kedeligt. Der løb dog en grusvej igennem, og her voksede der nogle blomstrende eksemplarer af planteslægten potentil.

- Der var en del maskebier af forskellige størrelser i blomsterne, og jeg samlede en håndfuld af dem. En af dem viste sig så at være vulstmaskebien. Det var en fed overraskelse, siger Hjalte Kjærby i pressemeddelelsen.

Eksperter kalder det en sensation

Bien blev indsamlet i sommers for cirka et halvt år siden, men vulstmaskebien har først skulle forbi både danske og internationale eksperter, før man ved sikkerhed har kunnet fastslå, at der er tale om den sjældne art. 

Fundet kaldes derfor en mindre sensation i fagkredse, da maskebier er en af de slægter af bier, der er allersværest at artsbestemme. 

quote Fundet af den sjældne bi vidner om, at der er skabt et godt udgangspunkt for flere sjældne og truede arter

Jens Bjerregaard Christensen, skovrider

Gribskov, som er en af Danmarks største og ældste skove, er efter en målrettet indsats blevet dobbelt så "våd" som for 30 år siden, blandt andet fordi Naturstyrelsen har genetableret flere moser, vandhuller og småsøer til fordel for både dyr og planter.

Området, hvor vulstmaskebien blev fundet i Gribskov, er også under udvikling til at blive moseområde igen:

- Vulstmaskebien i Gribskov er et virkelig glædeligt genfund, og jeg håber og tror på, at det ikke er sidste gang, vi ser den. Langt de fleste statsskove blev i sin tid plantet med produktion for øje. 

- De sidste mange år er de drevet i en mere naturnær retning, og fundet af den sjældne vulstmaskebi i Gribskov vidner om, at der mange steder er skabt et godt udgangspunkt for flere sjældne og truede arter, siger Jens Bjerregaard Christensen, skovrider i Naturstyrelsen i pressemeddelelsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik