Kæmpe krabat fanget i Kattegat: Nu er den solgt og spist

Fiskehandler Thomas Hansen har aldrig før set så stor en helleflynder fanget i Kattegat.

- Den måtte jeg bare have fingrene i.

Sådan lyder det dagen derpå fra fiskehandler Thomas Hansen, som ejer Fiskehuset i Gilleleje.

Historien her handler om en helleflynder – en ret stor krabat på 18,5 kilo. Det i sig selv er ikke en sjældenhed, men det er det alligevel, når den er blevet fanget lokalt i det sydlige Kattegat, for her er de store helleflyndere ret sjældne, fortæller den mangeårige fiskehandler.

- Helleflyndere lever normalt på dybere og mere saltholdigt vand, så krabater på den størrelse kan man godt fange i Nordsøen. Men i Kattegat er de i et særsyn, så den her har nok forvildet sig. Der er helleflyndere i Kattegat, men hvis de er pæne, vejer de omkring fire kilo, siger Thomas Hansen til TV 2 Lorry.

I de godt fyrre år han har arbejdet med fisk, har han aldrig set en Kattegat-helleflynder af den størrelse, så han var ikke et sekund i tvivl, da han fik muligheden for at købe sjældenheden på fiskeauktion tidligt mandag morgen, efter at den var blevet fanget af en kutter sent søndag.

- Jeg skulle bare have den, der var ikke noget at gøre. Så jeg endte med at give 191 kroner kiloet, men det var ikke for at tjene penge på den, men fordi det var en oplevelse at stå med den bagefter.

Fiskehandler Thomas Hansen fra Gilleleje med den kæmpestore helleflynder, som fanges meget sjældent i det sydlige Kattegat.
Fiskehandler Thomas Hansen fra Gilleleje med den kæmpestore helleflynder, som fanges meget sjældent i det sydlige Kattegat.
Foto: Privat

Har ikke tjent en krone

Bæstet blev allerede mandag filteret og solgt i butikken, hvor folk efter Thomas Hansens eget udsagn var ellevilde efter at få et stykke af helleflynderen, som kostede 400 kroner kiloet.

- Der er måske nogen, der synes, det var for dyrt, men jeg har ikke tjent en krone på den. Der er gået mindst fem kilo af fisken, efter at jeg har skåret hovedet, finner og hale af. Og så skal man lige trække momsen fra, og så er fortjenesten forsvundet, men det vidste jeg godt, og jeg skulle som sagt bare have fat i den fisk, siger Thomas Hansen.

Thomas Hansen har stået i Fiskehuset siden 1979 og har ejet den siden 1999, hvor han overtog butikken fra sin far. Forretningen har været et familieforetagende siden hans farfar købte den tilbage i 1932.

Og arven bliver med al sandsynlighed givet videre til Thomas Hansens sønner.

Smed et stykke på grillen

- Jeg har to sønner. Min ældste er 24 og er rent faktisk blevet udlært her i butikken. Og så er der min yngste på 16, som lige skal i kokkelære først, men senere må de jo slås om det, siger Thomas Hansen med et grin.

Så er spørgsmålet bare om de ligesom deres far nogensinde får muligheden for at sælge en lige så stor Kattegat-Helleflynder i fremtiden.

Men mandag aften fik de i hvert fald muligheden for at smage på den sjældne fisk, for Thomas Hansen havde naturligvis lagt et stykke til side, som røg på grillen til aftensmaden.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik