Lene fandt mystisk dyr på stranden: ''Den minder om en gigantisk slange''

Lene Clausen var på sin sædvanlige gåtur på Tisvildeleje Strand, da hun pludselig stødte på et sjældent, meterlangt havbæst.

Onsdag eftermiddag gjorde Lene Clausen sig et yderst sjældent fund på Tisvildeleje Strand. 

- Jeg var ude på min sædvanlige gåtur langs stranden, og så ser jeg nede i vandkanten, at der ligger noget, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Hun træder nærmere for at undersøge objektet, og her bliver det klart for hende, at hun er faldet over noget besynderligt.

- Og så tænker jeg bare: ''Har jeg set rigtigt?'' Det minder jo fuldstændig om en gigantisk slange, fortæller hun. 

Det gigantiske slangelignende dyr, som Lene Clausen står ansigt til ansigt med, er en meterlang, øjenløs og død havål, der er skyllet op på stranden. 

quote Jeg vil ikke sige, at den er smuk, men den er meget fascinerende

Lene Clausen

- Jeg er bare glad for, at jeg ikke fandt den, mens jeg var ude på en af mine svømmeture, fortæller hun med et grin.

Selvom den mangler et stykke af halen er havålen målt til at være 170 cm lang og 19 kg tung.

På trods af dyrets ucharmerende udseende, så fangede den alligevel Lene Clausens interesse med det samme.

- Det er jo utroligt at opleve det, og jeg synes, det er utroligt spændende. Jeg vil ikke sige, at den er smuk, men den er meget fascinerende, fortæller hun og fortsætter:

- Jeg kunne ikke lige glemme den, så jeg smuttede hjem og googlede mig frem til, at det var en havål, og så tog jeg kontakt til Øresundsakvariet, som var meget interesseret i at høre mere om ålen.

Lene Clausen tog flere billeder af havålen. Dem kan du klikke dig igennem herunder:

(Artiklen fortsætter efter galleriet.)

''Jeg har aldrig oplevet det før''

Jens Peder Jeppesen, der er akvariechef i Øresundsakvariet, fortæller, at det er meget usædvanligt, at en havål skyller op på stranden i Tisvildeleje.

- Lad mig sige det sådan her: Jeg har aldrig oplevet det før, og jeg har godt nok oplevet meget som akvariechef, siger han til TV 2 Kosmopol.

Havålen opholder sig normalt i op til 300 meter dybt vand. Derfor er det meget usandsynligt at støde på en havål på stranden, og af samme årsag skal man ikke være bange for at støde på én under en badetur, oplyser akvariechefen.

- Det er en dybvandsfisk, som i Danmark lever dybt ude i Skagerrak og Kattegat. Derfor er det jo sindssygt, at den dukker op her. Det sker dog også en gang i mellem, at de forvilder sig ind i Øresund, hvis de bliver lokket af føde eller lignende, siger han.

Tilbage i 2014 fangede en lokal fisker fra Vedbæk nemlig en havål på 165 cm og 20 kg. Den fik lov til at leve videre i Øresundsakvariet. Det kan du bliver klogere på i videoen her:

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Denne krabat er havnet i nettet hos 2 fiskere fra Vedbæk. De troede ikke deres egne øjne, da de trak den over rælingen. Det var nemlig en kæmpe hav ål! Og den er yderst sjælden i Øresund.

Vil dissekere den døde havål

Da havålen er et sjældent syn på danske kyster, så er Jens Peder Jeppesen og Øresundsakvariet allerede gået i gang med at opklare, hvorfor havålen er skyllet op på stranden i Tisvildeleje.

- Med en hård vind fra nordvest, så kan den være drevet hele vejen ude fra Kattegat hertil, forklarer akvariechefen.

For at blive endnu klogere på havålens dødsårsag, så har han torsdag sendt kollegaer ud for at hente havålen og bringe den til Øresundsakvariet, som skal dissekere dyret i vinterferien.

quote Jeg er bare glad for, at jeg ikke fandt den, mens jeg var ude på en af mine svømmeture

Lene Clausen

- Det kunne være sjovt at se, om nogen af organerne er skadet, eller om den har været syg. Ved at dissekere den kan vi måske finde ud af, hvad den fejler, fortæller han og uddyber:

- Hvis vi for eksempel finder fisk i maven på den, så er den formentlig blevet dræbt af fiskere eller noget andet end sygdom. Vi kan også se på billeder, at den mangler lidt af halen og har sår på kroppen.

Selvom dødsårsagen lader vente på sig, så vil Jens Peder Jeppesen opfordre alle, der møder unaturlige dyr på stranden til at kontakte Øresundsakvariet.

- Kontakt os endelig, hvis I ser noget lignende havålen i Tisvildeleje, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik