Nordlys over Tisvilde: Se de smukke billeder fra natten til lørdag

En større solstorm ramte fredag nat vores planet, og det resulterede blandt andet i nordlys, der kunne ses fra Tisvilde.

En magisk aften. 

Sådan beskriver David Haring den oplevelse, han sammen med sin kæreste havde fredag aften og nat i Tisvilde.

David Haring er fritidsnaturfotograf med base i København, og da han hørte, at der var chance for at se nordlys fra Tisvilde fredag nat, var det en mulighed, der var for god til at lade gå forbi.

Derfor pakkede fotografen bilen med alt det nødvendige fotoudstyr samt lidt at holde sig varm på og satte kursen mod den hyggelige kystby i Gribskov Kommune. 

Og til hans store begejstring, skuffede vejrguderne ikke i denne omgang.

- Det var helt fantastisk. Jeg troede faktisk ikke, jeg ville kunne se det bare med mine øjne, men jeg kunne bare se, hvordan nordlyset dansede på himlen. Jeg har kun set det på den måde i det nordlige Norge og i Island, siger David Haring til TV 2 Lorry.

Hvordan opstår nordlys?

  • Nordlys - også kendt som polarlys eller aurora borealis - opstår, når elektrisk ladede partikler fra solen rammer jordens magnetfelt.

  • De elektrisk ladede partikler kommer fra en boble med én milliard ton glødende gas, der bliver skudt ud fra Solens kraftige magnetfelt. Disse bobler er også kendt som solbrud.

  • Denne boble suser igennem universet med otte millioner kilometer i timen, og det er når partiklerne fra boblen rammer Jorden, at luften i dele af vores atmosfære begynder at gløde.

  • Der er altid polarlys omkring Nord- og Sydpolen, men når der kommer mange partikler fra Solen, eller der er meget kraftige forstyrrelser i Jordens magnetfelt, kan nordlyset strække sig længere sydpå, og det er det, der har været årsagen til, at man har kunne se nordlys i Gilleleje.

Kilde: Videnskab.dk

David Haring er født i Slovakiet, men har boet i Danmark i fem år. I løbet af de sidste tre år har det været hans mission at fotografere nordlys fra et sted i Danmark, men det er ikke helt så ligetil.

- Jeg har haft mange forfejlede forsøg på at fange de her magiske øjeblikke. Nogle gange bruger man hele natten udenfor for et øjeblik, der kan vare helt ned til få minutter. Og i Danmark er der kun en lille chance for at fange nordlys, og det sker ikke så ofte, siger han til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Nordlys ved Tisvilde natten til den 16. januar.
Nordlys ved Tisvilde natten til den 16. januar.
Foto: David Haring / @davidhrng

Derfor kan vi se nordlys

Nordlys og sydlys - sammen kaldt polarlys - opstår, når en såkaldt solplet går i udbrud.

Her bliver en stor mængde elektrisk ladede partikler spyet ud, hvilket danner en såkaldt geomagnetisk solstorm.

Det er når disse partikler kolliderer med den øverste del af jordens elektrisk ledende atmosfære - også kaldt ionosfæren - at luftpartikler begynder at lyse himlen op.

At lyset oftest kan ses omkring polerne skyldes, at de ladede partikler, der rammer jorden, strømmer mod polerne, hvor den magnetiske tiltrækningskraft er stærkest.

Derfor er det også kun ved ekstra kraftige soludbrud, at det er muligt at se nordlys på vores breddegrader.

Kameraet opfanger mere lys end øjet

De fleste mennesker kender nok nordlys fra billeder snarere end fra naturen. Men selvom nordlys ifølge David Haring bestemt er værd at opleve ved selvsyn, så er det ikke altid, det tager sig ud ligesom på billederne.

Forklaringen ligger i, at kameraets linse kan opfange mere lys end det menneskelige øje, hvilket påvirker både farven af nordlyset og hvor kraftigt det træder frem.

- Når du ser nordlys med dine øjne, så ligner det en slags lysende, hvid sky der bevæger sig meget. Men når du fotograferer den, er den grøn. Man kan sommetider se farverne, når man er længere nordpå, men her kunne jeg bare se en "sky", siger David Haring til TV 2 Lorry.

Herunder kan de se de flotte billeder taget i Tisvilde:

aurora-1-2
Foto: David Haring / @davidhrng
aurora-1-3
Foto: David Haring / @davidhrng
aurora-1-4
Foto: David Haring / @davidhrng
aurora-1-5
Foto: David Haring / @davidhrng
aurora-1
Foto: David Haring / @davidhrng

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik