Nordsjællands Fuglepark i nød: ’’Det er min livsdrøm, der går i opløsning.''

Efter år med corona så det ud til, at Nordsjællands Fuglepark formåede at overleve. Nu betyder de stigende priser, at fugleparken gisper efter vejret.

- Det hele ramler sammen på én gang.

Sådan lyder det fra grundlæggeren af Nordsjællands Fuglepark, Frank Friis, efter at parken er endt i enorme økonomiske problemer.

- Vi havde lige klaret os gennem coronakrisen, siger han og fortsætter:

- Nu er prisen på strøm og foder bare stukket helt af. Vi er gået fra en elregning på 12.000 kroner til 31.000 kroner på én måned, og det er ikke engang blevet koldt endnu. Så vi har endnu ikke tændt helt op for varmen, siger Frank Friis til TV 2 Lorry.

quote Det er det værste jeg nogensinde har oplevet.

Frank Friis, Grundlægger, Nordsjællands Fuglepark

De stigende priser på el og foder betyder, at Frank Friis nu for alvor frygter for fugleparkens fremtid.

- Det er det værste, jeg nogensinde har oplevet. Det er min livsdrøm, der går i opløsning, fordi priserne er steget så meget. Det er slet ikke til at overskue, og jeg har virkelig ondt i maven over det her, fortæller den berørte parkejer.

Faktisk ser fugleparkens fremtid så dyster ud, at Frank Friis helt har opgivet håbet om parkens overlevelse.

- Det er mange penge, jeg mangler. Både til de ansatte og til dyrene. Jeg mangler 500.000 kroner for at sikre parkens overlevelse. Ellers er jeg nødt til at give op og lukke stedet, oplyser han.

Ikke nok med at parken mangler mange penge, så skal det også gå hurtigt. For har Frank Friis ikke samlet pengene før slutningen af oktober, så drejer han nøglen om og lukker den ikoniske fuglepark.

- Det er tragisk, hvis det skal ende sådan. Ikke bare for mig, men også for mine fire ansatte. De har været her i mange år, og deres job forsvinder også, og det har jeg det dårligt med, siger han.

En historisk drengedrøm

Frank Friis åbnede Nordsjællands Fuglepark for 25 år siden med penge, han havde tjent som tømrer. Hans største motivation var nemlig, at han gerne ville give folk en god oplevelse. Det mål har han stræbet efter lige siden.

- Jeg har haft fugle siden, jeg var syv år, og nu er jeg 69 år. Det har altid været en drøm for mig at have min egen zoo. Da jeg blev 40 år og havde tjent nogle penge, så brugte jeg dem på at åbne parken. Jeg tænkte bare det kunne være så sjovt at lave et sted, hvor alle kunne få en god oplevelse, siger Frank Friis.

quote Folk har stået her med tårer i øjnene.

Frank Friis, Grundlægger, Nordsjællands Fuglepark

Og det må man sige, at han har lykkedes med. I dag har Nordsjællands Fuglepark 1.800 fugle fordelt over 385 arter. Dermed har de den største fuglefold i Skandinavien.

- Folk siger, at det er et helt unikt sted, når de besøger os. Vi har bevaret biodiversitet og går virkelig op i, at dyrene har det godt. Det er folk meget betagede af. Vi har efterhånden også fået mange andre dyr, som folk kan opleve. Folk er generelt meget glade, efter de har været her. Folk har stået her med tårer i øjnene over, vi sandsynligvis må lukke stedet, forklarer Frank Friis.

Hjælp udefra

Det er ikke bare inde i parken, at Frank Friis mærker folks sympati for ham. Også digitalt forsøger berørte besøgende at sikre fugleparkens overlevelse.

Der er nemlig startet en indsamling, hvor folk kan donere et valgfrit beløb til Frank Friis og fugleparken.

- Jeg er vildt beæret over, at folk vil hjælpe mig. Jeg ved ikke, hvem der har startet indsamlingen, men det er sødt af dem, siger han.

Dog tvivler han på, om indsamlingen er nok til at redde fugleparken. Lørdag eftermiddag har indsamlingen dog rundet 25.000 kroner på tre dage.

Det er ikke første gang fugleparken er lukningstruet. Under coronakrisen kæmpede parken også for overlevelse. Også her valgte mange at donere til den gamle dyrepark.

Hvad sker der med dyrene?

Frank Friis er allerede ved at være indstillet på at lukke fugleparken. Derfor er han gået i gang med at lave aftaler med zoologiske haver og dyreparker, så de kan få dyrene fra Nordsjællands Fuglepark.

- VI har kænguruer, aber, slanger, firben og selvfølgelig alle vores fugle, som skal have et godt sted at bo. siger han og fortsætter:

- Det er det allervigtigste for mig, at dyrene får det godt, hvor de ender. Derfor bliver de fordelt ud på andre zoologiske haver.

TV 2 Lorry har flere gange besøgt den ikoniske fuglepark. Du kan opleve parken og møde Frank Friis i indslaget herunder:

Vi sender i aften fra Nordsjællands Fuglepark, der frygtede konkurs under corona-nedlukningen. Heldigvis blev fugleparken reddet af en enorm økonomisk opbakning.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik