Ole er lam og kunne ikke få el-kørestol af kommune: Så tog kromutter affære

Da Ole Rasmussens elektriske kørestol gik i stykker, kunne han ikke få en ny af kommunen. Derfor måtte han skubbe sig baglæns frem i manuel kørestol. Men så tog kromutter affære.

Det er en slags tradition.

Hver fredag skal Ole Rasmussen ned på bodegaen Geviret i Helsinge, ønske alle stamgæsterne en god weekend og måske drikke en alkoholfri Tuborg.

 
 
Foto: Jane Gyrming/Privatfoto

Kromutter Jane Gyrming lægger en rampe ud til Ole, for Ole er lam i venstre side af kroppen. Normalt kører Ole så op til baren i sin el-kørestol og indfinder sig blandt bodegaens gæster.

Men de seneste måneder har vejen fra Oles hjem til Geviret - såvel som alle andre steder i Helsinge - været besværlig.

Meget besværlig. Oles el-kørestol er gået i stykker, og kommunen har valgt at erstatte den med en almindelig, manuel kørestol. 

Da Ole Rasmussen kun har førlighed i én arm, må han sidde med ryggen til, køre baglæns og skabe fremdrift med sit ene raske ben.

- Da det havde stået på i tre-fire måneder, tænkte jeg, at nu måtte det simpelthen være nok. Jeg syntes ikke, at det kunne være rigtigt, at en mand med et sådant handicap skal være nødt til at sidde og skubbe sig selv baglæns. 

Sådan siger Jane Gyrming, der er indehaver af bodegaen i Helsinge.

Hun besluttede sig for at tage affære. 

Læserbrev og indsamling

Først skrev hun et læserbrev til lokalavisen i Helsinge. Her råbte hun lokalpolitikerne i Gribskov Kommune op.

En anden person tog et foto af det trykte læserbrev og lagde det på facebook. Her blev det delt af næsten 2.000 brugere.

- Så fik jeg måske 150 sms'er og beskeder på messenger - mest fra venner og bekendte, der enten roste mig for indlægget, eller måske gerne ville hjælpe. Ikke nogen som sådan videre brugbart, siger Jane Gyrming.

quote Da det havde stået på i tre-fire måneder, tænkte jeg, at nu måtte det simpelthen være nok

Bodega-ejer Jane Gyrming

Derefter tænkte kromutteren, at når nu kommunen ikke ville hjælpe med en elektrisk kørestol, så kunne nærsamfundet måske gå sammen om en.

- Jeg fandt en på nettet til 25.000 kroner. Så besluttede jeg mig for at sætte gang i en indsamling, forklarer hun. 

En forsødet sommer

Men blot få dage efter, indsamlingen var gået i gang, dumpede en besked ind til Ole Rasmussen.

Afsenderen var Gribskov Kommune, og nyheden var god: En ny el-kørestol ville ankomme til Ole inden for de kommende 14 dage.

quote Der blev vi hurtigt enige om, at pengene skulle gå til at forsøde Oles sommer.

Jane Gyrming

- På det tidspunkt er vores indsamling nået op på næsten 4.000 kroner. Så jeg spørger ud til dem, der har støtte indsamlingen, hvad vi skal gøre med pengene. Der blev vi hurtigt enige om, at pengene skulle gå til at forsøde Oles sommer, for Ole har hverken til gården eller gaden, siger Jane Gyrming.

Mandag eftermiddag kunne hun så overraske Ole med de ekstra sommerferiepenge. Inden Ole åbnede kuverten og fik øje på de 3.750 kroner, gav han udtryk for, at han ville bruge dem på en is.

Som man kan se i videoen længere nede, var det en tydeligt rørt Ole Rasmussen, der blev overrasket med en ekstra økonomisk indsprøjtning. Til det har han én kommentar:

- Tusinde tak. Jeg elsker jer alle sammen.

Nu har han besluttet, at nogle af pengene skal gå til en taske, der kan monteres bag på den spritnye, elektriske kørestol.

I videoen herunder kan du se Ole Rasmussens reaktion, da han bliver overrasket med pengene fra indsamlingen.

Spørg Os - Afstemning

_