Granat fundet på badestrand

Forsvaret har lørdag afsøget stranden ved Lille Kulgab for at finde en skarpladt granat.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lørdag morgen rykkede Søværnets Minørtjeneste ud for at fjerne en granat ud for stranden ved Lille Kulgab ved Halsnæs.

Det sker efter, at en havsvømmer torsdag fandt granaten i vandet, fortæller John Mogensen, der er cheflivredder for Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste.

Det lykkedes dog ikke Søværnets dykkere at finde granaten.

- Der var for meget tang i vandet, så sigtbarheden var for dårlig til at finde den i dag, siger John Mogensen til TV 2 Lorry.

Han fortæller, at Søværnets Minørtjeneste vender tilbage, når der igen bliver "flat vand", som han formulerer det.

- Det vil sige, at vinden lige skal have lagt sig, så det tang, der lige nu ligger i vandet, driver væk. Der ligger i øjeblikket 30 centimeter tang henover bunden, så man er nødt til at føle sig frem, siger John Mogensen.

Ikke første gang

Det er langt fra første gang, der er gjort et granatfund ved stranden. Faktisk er det tredje gang inden for blot 14 dage, at det er sket ved Lille Kulgab.

Stranden ligger tæt ved Melbylejren, der over en periode på 100 år - frem til 2003 blev brugt af forsvaret - blandt andet som skydeterræn efter 2. verdenskrig, skriver sn.dk.

 
 
Foto: Presse-fotos.dk

Derfor kommer cheflivredder John Mogensen nu med en opfordring til badegæsterne, i tilfælde af at de finder granater eller andre militære genstande. 

- Hvis man ser granaten, så lad lortet ligge og udpeg den så godt, som man kan. Så kommer vi ud og sætter en markering op, så Søværnet kan finde den, siger han.

Ifølge John Mogensen kan granaterne være potentielt farlige, hvis man tager dem op, leger med dem og tager krudtet ud. Derfor opfordres særligt børnefamilier til at være ekstra påpasselige og holde øje med deres børn.

- Der er en risiko. Jeg snakkede med chefen for Søværnets Minørtjeneste, og han sagde, at mine livreddere ikke selv skulle tage dem op. Vi kunne have taget den op i går, men det syntes han var en dårlig idé, siger han.

 
 
Foto: Presse-fotos.dk

Når sigtbarheden vender tilbage i vandet, vil den Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste kontakte Søværnets Minørtjeneste, så de kan vende tilbage og fjerne granaten, oplyser John Mogensen.

Frem til 2003 sørgede Søværnets Minørtjeneste for at rydde stranden forud for badesæsonen, men i dag er det ikke usædvanligt, at det er havsvømmere, der spotter granater.​

- Før i tiden lå man og skød ud over vandet. Op igennem tiden er vi kommet her rigtig meget. Det er ikke nogen ny sag, at der ligger granater. Det har der altid ligget, siger chef for Søværnets Minørtjeneste, Lars Møller, til TV 2.Vis mere
20180918-173942-l-1920x1079we.jpg

Snød ældre borgere for millionbeløb. Pris: To års fængsel

Tivoli rødt og hvidt

Efter dansk VM-triumf:
Bygninger lyste op i rødt og hvidt

Vis mere