Helge har krydset fjorden 4-5.000 gange i år med færgen Columbus

Færgen M/F Columbus fragter i sommerhalvåret passagerer fra Kulhuse til Sølager og retur. Nu skal den på land for vinteren.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Turen tager kun omkring otte minutter med den lille færge M/F Columbus. 

I sommerhalvåret fragter den sommerhusgæster, turister og lokale fra Kulhuse til Sølager og retur, naturligvis. 

Vi var med på sæsonens sidste dag den 30. september, hvor styrmanden Helge Olsen og kaptajn Steffen Madsen stod for overfarten, inden færgen skal på land i Holbæk over vinteren. 

- Det er da lidt vemodigt, men alligevel synes man også, at man trænger til nogle stille dage, siger kaptajn, Steffen Madsen. 

De to har arbejdet sammen i ni år på M/F Columbus. De arbejder syv dage, hvor de står for alle overfarterne, så har de syv dage fri, og sådan går det fra april til september. 

Så det bliver til en hel del ture frem og tilbage. 

- Jow, jeg kender den jo rimelig godt. Jeg laver jo en 4-5.000 ture om året, siger Helge Olsen, der alligevel skal koncentrere sig hver gang både på turen over, og for at undgå et uønsket hårdt bump, når færgen lægger til. 

- Der er ikke to ture, der er ens, det har jeg ikke oplevet i hvert fald. Så er der lidt mere strøm eller noget andet, forklarer han. 

Faktisk viser vejret tænder på denne sidste dag i sæsonen. Kraftig vind pressen færgen sidelæns og får det til at vippe en del. 

Helge Olsen og Steffen Andersen har sejlet sammen i ni år. Færgen sejler fra april til september. På sæsonens sidste dag, måtte de indstille sejladsen før tid på grund af blæst.
Helge Olsen og Steffen Andersen har sejlet sammen i ni år. Færgen sejler fra april til september. På sæsonens sidste dag, måtte de indstille sejladsen før tid på grund af blæst.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol

En tur udenom

Når færgen er på land i vinterhalvåret er den et savnet knudepunkt for folk som fiskehandleren Flemming Pedersen, der benytter overfarten flere gange om ugen.

- Det sparer mig for en masse kørsel, når jeg ligger og henter fisk i Hundested, siger Flemming Pedersen, ejer, Flemmings Fisk. 

Den korte tur plejer han at bruge i styrehuset på færgen. Man kan da lige nå at vende de vigtigste ting, selvom turen ikke tager alverdens tid. 

- Jeg bliver da inviteret ind i varmen, de vil ikke være bekendt at sende mig udenfor. Det kommer jeg her for tit til, griner Flemming Pedersen. 

Når færgeoverfarten bliver indstillet om vinteren, må han køre om Frederikssund i stedet. Så det er en times ekstra kørsel hver vej.

- Men de kan jo ikke bare sejle med mig, siger Flemming Pedersen og smiler.

For der er selvsagt ikke så mange passagerer i vinterhalvåret, hvor færre er i sommerhus.

I serien Tak for i år har vi også besøgt Cirkus Arli ved årets sidste forestilling. Se indslaget herunder. 

Selvom sæsonen for Cirkus Arli har været kortere end ellers grundet Corona-nedlukning, så har artisterne haft travlt med at turnere siden maj. Vi er med til årets sidste forestilling og hører, hvad cirkusdirektøren får vinteren til at gå med

Vind og regn

På en god, travl sommerdag fragter de i omegnen af 1.700 passagerer over. 

Men en dag som denne, sæsonens sidste, hvor vinden får færgen til at vippe, og regnen falder generøst i kraftige byger, er der ikke ret mange, der vender det orange skilt ved færgelejet for at vise, at de ønsker at komme med færgen. 

- Det bliver ikke som den samme dag sidste år, der havde vi godt 186. Det er vejret, det afhænger af, siger Helge Olsen. 

En cyklist, der tidligere på dagen sejlede med til Kulhuse har bedt om at blive ringet op, inden de sejler dagens sidste tur, så han er sikker på at komme med.

I regn og rusk cykler han om bord som den eneste passager fra Kulhuse. 

Det bliver ikke til mange flere ture for denne gang. Prognoserne lover endnu kraftigere vind senere på dagen.

På en travl dag kan de have omkring 1.700 passagerer med over på en dag. Men på sæsonens sidste dag holder vejret de fleste hjemme, så der når de knap 20.
På en travl dag kan de have omkring 1.700 passagerer med over på en dag. Men på sæsonens sidste dag holder vejret de fleste hjemme, så der når de knap 20.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol


Slut før tid

Telefonen ringer i styrehuset. En mand vil høre, hvornår de sejler sidste gang i dag. Han vil sikre sig, at han kommer med. Men vejret er blevet for dårligt, så færgen er allerede på sidste tur.

- Man kan blive ved med at udsætte og udsætte, og vejret bliver jo ikke bedre, siger Helge Olsen lidt ærgerligt.

For vinden tager til, og de har besluttet at indstille overfarten, selvom det kun er tidlig eftermiddag.

- Vi sejler sidste tur fra Kulhuse nu, så er det helt slut for i år, siger Helge Olsen.

Så er der bare tilbage at fjerne sejlplanen fra montren ved færgelejet og erstatte det med et skilt med teksten: På gensyn 1. april. 

M/F Columbus har endnu ikke begivet sig ud på sin vanlige sommerrute. Ifølge færgerens skipper varer det dog ikke længe, før færgen er klar til sejlads.
M/F Columbus har endnu ikke begivet sig ud på sin vanlige sommerrute. Ifølge færgerens skipper varer det dog ikke længe, før færgen er klar til sejlads.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

billede 123

Til galla på slottet: Her er de 18-årige, der skal fejre prins Christian

ba3b83ec-77a8-4b8d-b909-647638b48c93

Fotogen skypumpe spottet over Øresund

20230924-155339-L-1920x1278we

F.C. København vinder over Brøndby IF

Vis mere
20230924-150951-L-1920x1278we

Politi med klar besked til fodboldfans efter derby

Remabanden sociale medier TikTok butiksmedarbejder butiksarbejde fritidsjob ungarbejder Rema 1000 Hillerød købmand

Chefen var ikke fan af idéen: Nu følger 58.000 med i drengenes sjove videoer

Vis mere