Inden påske-rykind: Smitteudbrud i boligområde i sommerhus-kommune

De seneste uger er smitten steget markant i Halsnæs Kommune. Boligområdet Maglehøj i Frederiksværk står for halvdelen af tilfældene.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Længe har Halsnæs Kommune i Nordsjælland haft en af de laveste smittetal i TV 2 Lorrys sendeområde - og en overgang også i hele landet.

Men lige som påsken står for døren, og sommerhusgæster i hobetal sætter kurs mod kommunens kystbyer, er smittetallene steget - dog er smitten centreret om det almene boligbyggeri Maglehøj i Frederiksværk.

Det aktuelle incidenstal (smittede per 100.000 borgere) i Halsnæs Kommune er mandag på 214 og femtehøjest i Danmark. Der er 67 nye smittede den seneste uge. 

Torsdag i sidste uge kunne kommunen konstatere 40 nye smittetilfælde over en syv dages periode - heraf var 19 af de smittede beboere i Maglehøj.

quote Nu har vi ligget ekstremt flot i lang tid, og nu er der noget, der er smuttet.

Formanden for Halsnæs Kommunes Sundhedsudvalg, Michael Thomsen (V)

Det oplyser formanden for Halsnæs Kommunes Sundhedsudvalg, Michael Thomsen (V), til TV 2 Lorry.

- Nu har vi ligget ekstremt flot i lang tid, og nu er der noget, der er smuttet. Smitten er steget ret markant den seneste uge, og den er særligt høj i Maglehøj, siger han til TV 2 Lorry.

Flere test skal vende udviklingen

Maglehøj er ifølge udvalgsformanden et boligområde med en blandet etnicitet. Områder med høj andel af borgere med anden etnisk baggrund end dansk har i flere tilfælde været plaget af høje smittetal. Det skyldes ofte flere forhold - blandt andet at disse borgere arbejder i job, hvor risikoen for at blive smittet er særlig høj.

Halsnæs Kommune har på baggrund af udviklingen i boligområdet Maglehøj igangsat flere initiativer, oplyser Michael Thomsen til TV 2 Lorry.

Der er indsat såkaldte testambassadører mandag, som går rundt og taler med folk og opfordrer til test.

- Vi har også sat massivt ind med test. Vi har indgået aftaler med et privat testfirma, og derudover kommer der en testbil fra regionen tirsdag og onsdag i bebyggelsen, siger Michael Thomsen.

Sommerhusgæster er velkomne - men skal tænke sig om

I påskedagene vil det private firma fortsætte med at teste i området. Dertil har kommunen i forvejen et fast PCR-testcenter i Gubben i Hundested og et testcenter med kviktest i Gjethuset, som ikke ligger så langt fra Maglehøj.

- Vi opfordrer borgere i området til at blive testet - hellere en gang for meget, end en gang for lidt. Vi følger situationen meget nøje, indtil vi ser en bedring.

Kommunen har jo mange sommerhuse, der nu bliver fyldt op her i påsken. Hvad tænker du om det i forhold til de aktuelle smittetal?

- De er meget velkomne, hvis de i øvrigt gør, som vi allesammen skal; nemlig at opføre sig fornuftigt, tage en test og følger retningslinjerne. Når man krydser kommunegrænser, skal man jo være opmærksom. Nu er der mulighed for sammenkomster, og det er der også tradition for, når det er påske. Og så håber vi, at folk tænker lidt mere over det. Vi skal leve - men vi skal også være opmærksomme, siger Michael Thomsen.

I Halsnæs er der mere end 8.500 sommerhuse. De ligger særligt på kyststrækningen mellem Kikhavn og Liseleje, mens der også er mange sommerhuse i områderne Asserbor, Melby, Karsemosen og ud til kysten ved Ølsted. 

Sådan kan du blive testet i Maglehøj:

Åbningstider for hurtigtest:

Mandag den 29. marts: 14.00-20.00

Tirsdag den 30. marts: 14.30-20.00

Onsdag den 31. marts: ingen hurtigtest

Torsdag den 1. april: 14.00-20.00

Fredag den 2. april: 14.00-20.00

Lørdag den 3. april: 12.00-16.00

Søndag den 4. april: 12.00-16.00

Mandag den 5. april: 14.00-20.00


Åbningstider for PCR-test:

Tirsdag den 30. marts: 08.30-13.30

Onsdag den 31. marts: 15.30-21.00


  • Både hurtigtest og PCR-test foregår i aktivitetshuset i Maglehøj, Ildtornvej 25A, 3300 Frederiksværk. Du skal ikke bestille tid til hverken hurtigtest eller PCR-test.
  • Dertil har kommunen i forvejen et fast PCR-testcenter i Gubben i Hundested og et testcenter med kviktest i Gjethuset, som ikke ligger så langt fra Maglehøj.
  • Foruden etableringen af det midlertidige testcenter vil boligselskabet Lejerbo i den kommende tid have øget fokus på rengøring i Maglehøj. Det betyder blandt andet, at kontaktflader som dørhåndtag, gelændere m.m. vil blive gjort ekstra rent.


Kilde: Halsnæs KommuneVis mere
ANDERS

”Bevar Irma”:
Kunder vil danne ring om butikkerne og madanmelder samler underskrifter

Søs, Freja og Alvilda

Søs, Freja og Alvilda skal stå i spidsen for omstridt socialt medie i kommune

Vis mere