200 tun sprang pludselig omkring: "Det er helt spektakulært"

Chefen for Øresundsakvariet kan ikke få armene ned over mængden af tunfisk i Øresund. De seneste år er bestanden i området steget, og i år er ikke nogen undtagelse.

De kan blive tre meter lange og veje op mod 700 kilo. 

Nej, der er ingen tvivl om, at en velvoksen tun er en prægtig fisk, og det kunne en lille gruppe  heldige personer ved selvsyn konstatere mandag aften.

Her var Jens Peder Jeppesen, som er akvarie- og museumschef hos Øresundsakvariet, nemlig afsted på tunsafari i Øresund.

Med sig ombord havde han 12 gæster, og de fik sig en naturoplevelse på vandet, som de nok sent vil glemme. 

For øjnene af dem sprang nemlig mere end 200 store atlantiske tunfisk atletisk rundt.

Tunen er først indenfor de sidste fem-seks år for alvor vendt tilbage til Øresund efter et halvt århundrede, hvor de stort set var væk. Det førte til, at man indførte strenge restriktioner for erhvervsfiskeriet efter tun, og det ser man resultaterne af nu.

Og selvom Jens Peder Jeppesen, som i 25 år har været hos Øresundsakvariet, har set mange tun plaske med halen de senere år, så blev han alligevel overrasket over det, han så mandag aften.

- Det er helt spektakulært, at de springer så meget her i Øresund. Jeg tror aldrig, jeg har set så mange, siger Jens Peder Jeppesen til TV 2 Kosmopol. 

- Jeg troede ikke, det kunne blive vildere end sidste år. Men det må jeg bare konstatere, at det er, fastslår den erfarne akvariechef.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Tun Øresundsakvariet tunfisk Øresund tunsafari
En atlantisk tun kan blive mellem to en halv og tre meter lang, og vejer normalt mellem 200-400 kilo men kan veje helt op til 700 kilo.

Øresund er paradis for tunfisken

Jens Peder Jeppesen uddyber, at Øresund har ekstra gode vilkår for tunfisken.

- Øresund er fantastisk på mange områder. Det har store vandringsruter for fisk som sild, makrel og hornfisk, så når vi ser tunen springe, så er det simpelthen fordi den jager, fortæller han.

Netop fordi, at der nærmest er en buffet af makrel og sild i kæmpe mængder i Øresund, så tiltrækker det tunen, der netop elsker makrel og sild. 

Øresund fungerer i øvrigt som en slags tragt, hvor fiskene skal igennem, så det er et oplagt sted for tunen at jage.

Her kan man se den store fisk i spring for at jage.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik