400 år gammel kulturarv hjemme på Kronborg igen: "Det er fantastisk"

Otte loftsmalerier fra 1600-tallet har været under restaurering siden august 2022. Og mandag den 24. april kom de igen hjem på sine retmæssige pladser.

Helt tilbage i 1635 malede hollandske Gerrit van Honthorst - med det italiensk klingende kaldenavn Gherardo delle Notti - otte loftsmalerier til et ganske royalt værelse på kanten af Øresund. 

Nemlig Kongens Kammer på Kronborg Slot i Helsingør. 

Her opholdt kongen sig, var vært for overdådige fester og måske sad han og kiggede ud over Øresund, hvor han kunne se sin toldkiste vokse, skib for skib. 

Knap 400 år senere - den 24. april 2023 - er det skulpturkonservator Tobias Sørensen og kollegaerne fra Kunstkonserveringen, der har ansvaret for at hænge de uerstattelige loftsmalerier op. 

- De er simpelthen lavet til stedet her og bestilt af kongen, så de er jo uvurderlige i den henseende, siger skulpturkonservator Tobias Søren fra Kunstkonserveringen til TV 2 Kosmopol. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Skulpturkonservator Tobias Sørensen har ansvaret for, at de oldgamle oliemalerier kommer på plads uden en skramme - derfra overgår ansvaret for maleriernes stand til Slots- og Kulturstyrelsen.
Skulpturkonservator Tobias Sørensen har ansvaret for, at de oldgamle oliemalerier kommer på plads uden en skramme - derfra overgår ansvaret for maleriernes stand til Slots- og Kulturstyrelsen.
Foto: Anders Bagge/TV 2 Kosmopol

Restauraring af kulturarv

Det uhyre nøjsomme arbejde med at restaurere ned i de mindste detaljer er udført af malerikonservator Ioana Tind, der sammen med sine to kollegaer har været fuldt beskæftiget med de otte værker i lige så mange måneder. 

Hundredevis af arbejdstimer er altså gået ind i at bringe malerierne tilbage til det, de var engang. 

quote - Det er jo helt fantastisk.

Christian Struckmann, Slotschef på Kornborg Slot

Senest malerierne blev restaureret var i 1949, og derfor var det også en stor lettelse for Ioana Tind at se værkerne falde på plads. 

Hun arbejder ligesom sin kollega, Tobias Sørensen, for Kunstkonserveringen, der er de danske museers center for bevaring og restaurering af kunst.

- Det er dejligt. Det er sådan lidt "ah, det bliver godt, når de kommer op at hænge". De har fyldt meget på værkstedet, og der har været meget frem og tilbage på værkstedet, men det har været skide sjovt at lave, siger hun.

Slotschefen åbner Kongens Kammer 

Inden 2030 er det målet for renæssanceslottet at nå et årligt besøgstal på 750.000. I 2018 lå det tal på 325.887 gæster. 

Manden i spidsen for Kronborg Slot, slotschef Christian Struckmann, er da også glad for at se de nyrestaurerede malerier igen. 

Og han glæder sig derfor til at vise dem frem for offentligheden. 

- Det der med at få dem tilbage i Kongens Kammer, hvor Frederik 2. og Christian 4. har siddet 'in person' og kunne kigget op på det her, og så kan vores gæster snart se dem igen, det er jo helt fantastisk, siger han. 

Fra tirsdag den 25. april kan alle, der har lyst til det, gå ind at se de restaurerede oliemalerier i loftet på Kronborg Slot. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik