Chokmelding i Helsingør: Flertal laver aftale udenom borgmesteren

De blå partier med den konservative borgmester Benedikte Kiær i spidsen har forladt forhandlingerne om næste års budget i Helsingør Kommune. Tilbage sidder et snævert flertal.


Et rødt flertal uden om de blå partier og særligt borgmesterpartiet Konservative, som er det største i byrådet i Helsingør, sidder netop nu og forhandler budgettet for domkirkebyen i 2024.

Dermed bliver den siddende borgmester Benedikte Kiær (K) sorteper i dette års budgetforhandlinger på rådhuset.

Borgmesteren bekræfter over for TV 2 Kosmopol, at hun og de blå partier har forladt forhandlingerne, som Helsingør Dagblad kunne berette allerede torsdag aften.

Men ifølge hende er det ikke med deres gode vilje.

- Der blev stillet et krav til Konservative og de andre blå partier om, at vi skulle acceptere, at der skulle indføres parkeringsafgifter, som skal tilføre 22 millioner kroner årligt til kommunekassen.

- Det er en omvendt rækkefølge at gøre tingene i. Jeg mener, at vi skal indføre betalt parkering, fordi der er et behov for det – og ikke for at skabe et provenu til kommunekassen. Men det krav kunne vi altså ikke gå med på, siger Benedikte Kiær til TV 2 Kosmopol.

Derfor forlod de borgerlige partier torsdag aften forhandlingerne om budget 2024 i Helsingør Kommune.

Nu står borgmesteren tilbage med en ærgerlig fornemmelse og et håb om, at det brede samarbejde igen kan finde sted i kommunen.

- Vi er bekymret for, om det her budget overhovedet kan holde. Så jeg er ærgerlig og rigtig ked af det. Jeg er jo stadigvæk borgmester, men det er klart, at det bliver sværere, når vi ikke er med i budgettet, siger borgmesteren.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Helsingørs bydronning Benedikte Kiær (K) må spejde langt efter økonomisk indflydelse i sin kommune, efter hun og de øvrige borgerlige partier forlod forhandlingerne om års budget for Helsingør Kommune.
Helsingørs bydronning Benedikte Kiær (K) må spejde langt efter økonomisk indflydelse i sin kommune, efter hun og de øvrige borgerlige partier forlod forhandlingerne om års budget for Helsingør Kommune.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Snævrest mulige flertal med løsgænger på vægtskålen

Dermed er borgmesteren sat udenfor indflydelse i de måske vigtigste forhandlinger om kommunens fremtid.

Tilmed bliver dramaet ikke mindre af, at flertallet er det snævrest mulige med 13 ud af 25 mulige mandater.

Det snævre flertal består af de røde partier Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og løsgængeren Thomas Kok, der for blot tre måneder siden meldte sig ud af af netop de Konservative.

Og ifølge SF's Bente Borg Donkin ærgrer budgetpartierne sig også over, at det ikke blev en bredere aftale.

- Vi havde ønsket, at det her budget var blevet med et bredt flertal. Og jeg er meget uforstående over for, at vores borgmester har trukket sig ud af det. Vores oplevelse var, at hun trak sig hurtigt og smækkede med døren i stedet for at finde fælles løsninger, Bente Borg Donkin til TV 2 Kosmopol.

Rødt flertal: Et budget i balance

Hvor Benedikte Kiær har en frygt for om budgettet kan holde, mener Bente Borg Donkin i stedet, at man denne gang har skabt et budget, som er sammenhængende, langsigtet og dermed realistisk.

- Vi har måttet genåbne budgetterne både sidste år og forrige år, fordi det var budgetter i økonomisk ubalance. Men på nogle punkter er vi måske fundamentalt uenige om, hvordan man sammensætter et budget, siger Bente Borg Donkin.

Samtidig påpeger hun, at de debatten om de parkeringsindtægter, der var årsag til at de borgerlige partier forlod forhandlingerne, er misforstået.

Flertallet mener nemlig, at middelalderbyen i Helsingør skal beskyttes mere fra biltrafik, og som et led i det skal flere parkeringspladser blive betalingsparkering.

De penge, som kommunen indtjener gennem parkeringsafgifter, skal så igen reinvesteres i bedre infrastruktur til gående og cyklister og tilmed finansiere bedre buslinjer til borgerne.

Hvordan tror du, at arbejdsklimaet på rådhuset bliver nu?

- Det kan man ikke vide, men jeg vil gøre mit for, at vi er et samarbejdende byråd. Og at vi udnytter hinandens forskelligheder til borgernes bedste fortsat, siger Bente Borg Donkin til TV 2 Kosmopol.

Den endelige budgetaftale underskrives af budgetflertallet klokken 16 på Helsingør Rådhus.

Du har læst en artikel fra TV 2 Kosmopol







Spørg Os - Afstemning

_


Vis mere
kort overblikket ejendomsvurderinger parcelhus

Samlet på ét kort: Nu kan du få overblik over alle ejendomsvurderinger

Birgitte Lundgren kommunaldirektør Rudersdal Kommune

Kommunaldirektør om voldtægtssag på skole: "Vi har fået mistanke om, at der er sket overgreb mod flere børn"

Vis mere