Fredag lignede borgmesteren den helt store taber: Men hun ender som vinderen, mener kommentator

Selvom Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K) ikke er med i den nye budgetaftale er det ikke hende, der ender som taberen, mener politisk kommentator.

Det er besværligt, når man som borgmester ikke har været med til at beslutte kommunens budget. 

En irriterende situation, hvor man som kommunens overhoved står uden for en lang række beslutninger i et helt år. 

Men selvom det er scenariet for Benedikte Kiær (K), Helsingør Kommunes mangeårige borgmester, kommer hun alligevel styrket ud af budgetforhandlingerne, mener politisk kommentator Pia Allerslev.

- Det er langt fra ønskescenariet for en borgmester, men på den anden side viser hun, at hun er en stærk politiker med stor integritet, der står ved, at hun ikke vil være en del af beslutninger, hun mener er økonomisk uansvarlige, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Vinder kommunikationskampen

Fredag blev det snævrest mulige flertal i kommunalbestyrelsen enige om et budget for Helsingør Kommune i 2024. 

Flertallet består af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og løsgængeren Thomas Kok, der tidligere på året meldte sig ud af De Konservative. 

De Konservative med borgmesteren i spidsen valgte at forlade forhandlingerne sammen med Venstre, Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne. 

quote Det virker som om, at det er hende, der har valgt at gå, og det styrker hendes image som en ordentlig og fornuftig borgmester, som ikke vil gøre ting, der ikke er gode for kommunen

Pia Allerslev, politisk kommentator

- Der blev stillet et krav til De Konservative og de andre blå partier om, at vi skulle acceptere, at der skulle indføres parkeringsafgifter, som skal tilføre 22 millioner kroner årligt til kommunekassen, sagde Benedikte Kiær til TV 2 Kosmopol fredag inden hun tog afsted til Jylland med sin familie.

- Det er en omvendt rækkefølge at gøre tingene i. Jeg mener, at vi skal indføre betalt parkering, fordi der er et behov for det - og ikke for at skabe et provenu til kommunekassen. Men det krav kunne vi altså ikke gå med på, sagde hun.

Netop borgmesterens kommunikation omkring situationen betyder, at De Konservatives exit ikke får konsekvenser for hende, mener Pia Allerslev. 

- Det virker som om, at det er hende, der har valgt at gå, og det styrker hendes image som en ordentlig og fornuftig borgmester, som ikke vil gøre ting, der ikke er gode for kommunen, siger den politiske kommentator, som understreger, at hun ikke kender detaljerne i budgettet:

- Rent kommunikationsmæssigt kommer hun styrket ud på den anden side. Hun vandt kommunikationskampen. 

Payback er sjældent smukt

Det er nemlig som oftest kommunikationen udadtil, politikerne vinder på, mener Pia Allerslev. 

- Meget få borgere går op i, hvem der står bag budgetaftalen, bare kommunen fungerer. Derfor er kommunikationen så vigtig, for det er det, borgerne husker, siger hun. 

Kommentatoren sammenligner situationen med Københavns Kommunes budgetforhandlinger sidste år, hvor overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) blev holdt uden for døren. Ifølge Pia Allerslev var overborgmesteren dengang for langsomt ude af starthullerne, og derfor blev det Enhedslisten og de borgerlige partier, der fik lov til at fortælle om forløbet. 

- Hæstorp stod tilbage lidt forpjusket og havde ikke været årvågen nok, og der har Benedikte Kiær en lang erfaring, der gør, at hun står tilbage stærkere, siger hun. 

Den helt store taber i budgetforhandlingerne er i stedet den person, der endte med at blive tungen på vægtskålen, mener Pia Allerslev: Nemlig Thomas Kok, der indtil for nylig var medlem af De Konservative, men som nu er løsgænger. 

- Det kommer til at fremstå, som om han slår sig sammen med de røde partier, fordi han er sur på De Konservative. Folk vil huske, at det var en overløber fra De Konservative, der var med til at skabe et smalt flertal, måske med ondt blod. Det var hans mulighed for payback, siger Pia Allerslev: 

- Og det er sjældent særligt smukt, hverken i politik eller andre steder. 

TV 2 Kosmopol har forsøgt at få en kommentar fra Thomas Kok, men han er ikke vendt tilbage på henvendelserne. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik