Gammelt flisegulv fra 1500-tallet så pludselig dagens lys under renovering

I Helsingør gjorde nogle håndværkere i forbindelse med et renoveringsarbejde et interessant fund, som arkæologerne er begejstret over.

I en bygning på Rådhustorvet i Helsingør har en række arkæologer det seneste stykke tid gået og gravet lidt i en kælder.

Huset på adressen Sct. Annagade 5A bruges af Helsingør Kommune. Den har siden foråret været under omfattende renovering, fordi der skal proppes endnu flere kommunale medarbejder ind i det, der gerne skulle munde ud i nogle større og mere moderne lokaler.

Men der går lidt tid, inden hæve-sænke-bordene får lov at rykke ind, for i disse dage er bygningen omdannet til et "arkæologisk værksted".

quote Det er et interessant fund for at forstå Helsingørs historie

Esben Aarsleff, Afdelingschef for Arkæologi, Museum Nordsjælland

I forbindelse med renoveringen fik håndværkerne sig noget af en overraskelse, da de under opgravningen af kældergulvet fandt et andet gulv - helt nede under kælderens fundament.

Når man gør sådan et fund, så er der ikke andet for end at kontakte de nærmeste arkæologer, og de holder til på Museum Nordsjælland. De rykkede hurtigt ud for at se nærmere på fliserne, og arkæologerne kunne konstatere, at der var tale om et gammelt flisegulv, der dateres helt tilbage til 1500-tallet. 

- Huset er fra 1800-tallet, og det er nu under ombygning, men i forbindelse med det arbejde viser det sig, at der under huset gemmer sig rester fra et andet hus, fortæller Afdelingschef for Arkæologi på Museum Nordsjælland, Esben Aarsleff, til TV 2 Lorry, og fortsætter:

- Det er et interessant fund for at forstå Helsingørs historie, og der er arkæologien vejviseren for at forstå, hvad der er sket.

Arkæologernes har siden maj puslet i husets kælder, og det er der kommet yderligere interessante fund ud af, som kan fortælle mere om den tidligere så driftige købsstad.

Det bedre borgerskab

I perioden 1575-1650 kom der mange skibe fra hele Europa i kraft af Øresundstolden, og den var en vigtig indtægtskilde for de danske konger, hvilket også dryssede af på de lokale.

- Vi har fundet genstande, der siger noget om, hvor velstående folk har været. Der er nogle ret fine stykker keramik fra potter, der kommer udefra. Der har været nogle penge til stede, vurderer Esben Aarsleff.

quote Når vi først får gennemgået det hele, så ved vi nok mere om det finere borgerskab i Helsingør

Esben Aarsleff, Afdelingschef for Arkæologi, Museum Nordsjælland

Derudover har arkæologerne også fundet glas, teglsten, en skorsten med tilhørende ildsted, en kanonkugle og et latrin (grav eller spand til menneskelig afføring eller urin, red.).

- Når man kommer ned i sådan noget som latriner, så bliver man klogere på mennesker. Når man kigger på sådan nogle, så tager man nogle jordprøver, så man kan blive klogere på levestandarden, om de har haft sygdomme, eller andet der viser noget om deres liv generelt.

Helt konkret håber arkæologerne at finde spor af, hvad byboerne i 1500-tallet har spist, og om de har fået bedre mad end bønnerne ude på landet.

- Det er der, de store spørgsmål kan blive svaret, og der er nok her, vi får nogle sjove resultater. Når vi først får gennemgået det hele, så ved vi nok mere om det finere borgerskab i Helsingør, forudser Esben Aarsleff.

Et skår fra et fad fra Weser-området, som efter udtjent brug er havnet i et latrin i baggården omkring 1600.
Et skår fra et fad fra Weser-området, som efter udtjent brug er havnet i et latrin i baggården omkring 1600.
Foto: Helsingør Kommune

Når alt er dokumenteret, laver Nordsjællands Museum en udgravningsrapport, og de bevaringsværdige genstande bliver magasineret på museet med henblik på udstillinger fx på Helsingør Kommunes Museer eller andre steder.

I mellemtiden er renoveringsarbejdet af bygningen indstillet, og Helsingør Kommune forventer, at de arkæologiske udgravninger vil udskyde arbejdet med cirka et halvt år.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik