Kommune forsøger sig med ny plan for skandalestadion

Stadion er bygget, men der er ikke et lovligt plangrundlag på plads. Nu forsøger Helsingør Kommune sig med en ny godkendelse, så de undgår at rive stadion ned igen.

Har man en holdning til Helsingør Kommunes knap fire år gamle stadion, så får man lov at give sin mening til kende over for kommunen i løbet af foråret.

Det står klart, efter at et flertal i kommunens byråd mandag vedtog at sende et forslag til en ny lokalplan og kommuneplantillæg i offentlig høring.

Det sker dels for at muliggøre etableringen af en opgradering til Superligastadion og andre faciliteter, og dels for at lovliggøre det stadion, der blev allerede er bygget og indviet for knap fire år siden.

Og der skal nok være noget at snakke om i den nordsjællandske kommune. For stadionprojektet har efterhånden udviklet sig til lidt at en skandale.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er plangrundlag og lokalplan?

Plangrundlaget fastsætter blandt andet, hvad og hvor meget der må bygges i et område.

Lokalplan udarbejdes med udgangspunkt i en kommuneplan, der overordnet bestemmer, hvordan by- og landområder skal anvendes og udvikles.

For at muliggøre en anvendelsesændring og en højere bebyggelse skal der således udarbejdes et tillæg til kommuneplanens ramme for området omkring Helsingør Stadion.

Egentlig var der en lokalplan på plads i december 2017, men tre år efter blev den ophævet af Planklagenævnet. Det var nemlig ikke undersøgt i miljørapporten, hvordan afledningen af overfladevand fra eksempelvis kunstgræsbanen havde betydning for en nærliggende sø.

Og så er gode råd dyre. For uden en godkendelse er man tvunget til at rive stadion ned igen.

Derfor blev der iværksat en lovliggørelse af byggeriet ved at lave et nyt plangrundlag. Det arbejde startede halvandet år efter, stadion var indviet. En indvielse, der i øvrigt blev udskudt ad flere omgange.

Økonomisk uansvarlighed

Og det er ikke kun en rettelig lovliggørelse, der har gjort stadionbyggeriet til lidt af en skandale efterhånden.

Der er noget med prisen, der måske skurer lidt i ørerne hos nogen. Stadionprojektet har nemlig vist sig at være en bekostelig affære for kommunens indbyggere.

Over 100 millioner kroner er det nye fodboldstadion i Helsingør endt med at koste kommunen - indtil videre. Og det selvom det var budgetteret til den halve pris - 55 millioner kroner.

Også kommunens køb af en lounge på førstesalen af tribunebygningen til 19 millioner kroner på et lukket byrådsmøde har vakt opsigt og er kaldt "økonomisk uansvarlig".

- Vi har en slunken kommunekasse med en af de laveste likviditeter på landsplan, så jeg er dybt rystet over, at man kan pege på den her løsning uden finansiering, sagde byrådsmedlem Christian Holm Donatzky (RV) til TV 2 Kosmopol efter købet.

Men Ifølge referatet af den ellers lukkede afstemning om salget, så blev kommunen truet med en retssag af den tidligere ejer af loungen, og det vejede tungt i beslutningen.

Efterfølgende har flere politikere klaget over forløbet omkring købet til Ankestyrelsen.

Ny lokalplan giver flere muligheder

Nu får borgerne lov at komme med indsigelser, bemærkninger eller ændringsforslag til lokalplanen.

Samtidig gør et flertal af byrådsmedlemmerne i kommunen sig klar til yderligere udvikling af området inden for Helsingør Idrætspark på Gl. Hellebækvej.

Udover en mulig udvidelse af stadion, så skal lokalplanen også give mulighed for opførelse af en 13 meter høj tennishal samt en hybridbane med træningsfaciliteter til landsholdet.

Inden det når så vidt, skal lokalplanen som nævnt i høring, og her venter formentlig kendte modstandere i form af den beboergruppe samt Danmarks Naturfredningsforening, der stod bag klagen om den oprindelige lokalplan. 

Nu får de - og alle andre - chancen for at komme til orde over for politikerne igen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik