Så er det på plads: Snævert flertal vil beholde Simon Spies Plads

Rejsekongen kommer stadig til at fylde i bybilledet i Helsingør. Det snævrest mulige flertal i Helsingør Byråd har mandag aften stemt for, at Simon Spies Plads skal bevares.

Borgerne ønsker at beholde navnet, og det gør politikerne i Helsingør Kommune også.

Det står klart efter mandagens byrådsmøde i den nordsjællandske kommune, hvor særligt et punkt på dagsordenen har fået meget opmærksomhed det seneste halve år - navngivningen af Simon Spies Plads.

Et snævert flertal i Helsingør byråd på 13 mod 12 medlemmer stemte for, at pladsen skal beholde sit navn.

quote Jeg kunne hurtigt se, at jeg ville ende med den afgørende stemme

Harun Avdal, (S), byrådsmedlem Helsingør Kommune

Dermed imødekommer de ønsker fra borgere fra hele landet, der har haft mulighed for at komme med deres betragtninger ved en høring. Af de 1.399 indkomne forslag var der 1.063, der ønskede at beholde navnet på Simon Spies Plads. 

Et navn, pladsen har haft siden 14. juni 1993, da Helsingør Kommune renoverede den trekantede plads med penge fra Simon Spies Fond.

Tvunget til at tage stilling

Hele balladen om pladsen skyldes en DR dokumentar fra august 2022, som satte fokus på Simon Spies' forhold til yngre piger, og Berlingskes efterfølgende afsløringer om hans tråde til Nazistpartiet.

Især sidstnævnte afsløring satte sig i byrådsmedlem Harun Avdal (S), der før mødet fortalte, at han ville stemme for en ændring af navnet.

- Når man navngiver en vej, plads eller andet, så repræsenterer man også de værdier og den fortid, som personen har. Og når der er kommet de ting frem om Simon Spies, som der er, så synes jeg ikke, det er rigtigt at hylde en person, der har så mørk en fortid, siger han til TV 2 Kosmopol.

Egentlig synes han, at det er mærkeligt, at byrådet i Helsingør skal blande sig i, om en plads skal hedde det ene eller andet. Der er større og vigtigere sager at tage sig til, mener Harun Avdal.

quote Fordi man ændrer navnet, ændrer man jo ikke historien

Peter Poulsen, (S), byrådsmedlem Helsingør Kommune

Og da borgerne havde givet deres mening til kende med et klart ønske om at beholde navnet, så synes han i første omgang ikke, at der var så meget at rafle om.

- Jeg havde ikke så meget kendskab til ham, fordi han døde, før jeg blev født. Men jeg kunne hurtigt se, at jeg kunne ende med den afgørende stemme, og så var jeg jo nødt til at sætte mig ind sagen, forklarer Harun Avdal og uddyber:

- Så gik det løbende op for mig, at hans relation til det nazistiske parti, og hans venskab med Mogens Glistrup (stifter og leder af det indvandrekritiske parti Fremskridtspartiet, red.) er det modsatte af, hvad jeg står for, og det kan jeg ikke forsvare.

Uenighed blandt partikollegaer

At der er brugt meget - for meget - tid på at diskutere en mulig navneændring, er Harun Avdals partikollega Peter Poulsen (S) enig i.

Men her stopper deres enighed også. For modsat Harun Avdal, så mener Peter Poulsen, at Simon Spies Plads skal bestå.

- Fordi man ændrer navnet, ændrer man jo ikke historien, og jeg mener, at det kan blive en glidebane, hvis man skal ændre navne, fordi historien ikke passer ind i nutidens holdninger, siger han til TV 2 Kosmopol.

Inden Simon Spies Plads fik sit navn i 1993 hed pladsen, der ligger midt i Helsingør, Svingelport Plads. I borgerhøringen står det klart, at 252 af de 1.399 borgerforslag støtter, at pladsen navngives Svingelport igen.

quote Hvis der opstår noget lignende vil jeg gentage, at jeg synes, det er mærkeligt, at vi som politikere, skal beslutte det her

Harun Avdal, (S), byrådsmedlem Helsingør Kommune

Det gør Museerne Helsingør, der er blevet bedt om deres input, også. 

De har givet en lokalhistorisk kommentar til pladsen, der har levet en "omskiftelig tilværelse".

"Der har stået en svingel (en drejelig vejspærring) på pladsen siden 1562, hvor den nævnes i byens tingbøger, men formodentlig har der været en afspærring på pladsen tidligere endnu", skriver de om baggrunden for det oprindelige navn.

De noterede sig samtidig, at der kunne opstå et problem, hvis man gik tilbage til at navngive pladsen Svingelport.

"I forhold til navnet Svingelport er det måske et problem, at vejen Svingelport – den tidligere Gl. Strandvej – dækker et område på begge sider af Jernbanevej. Alternativt kan man kalde pladsen Svingelplads, Svingeltorv eller Svinglen, for at adskille pladsen fra vejen."

I udlandet ændres gadenavne oftere

Det er generelt sjældent, at navne på veje eller pladser ændres i Danmark på baggrund af afsløringer i personernes eftertid. 

Men syd for Danmarks grænser er historien en anden, har Astrid Nonbo Andersen, der er seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), tidligere fortalt til TV 2 Kosmopol.

Her pegede hun på Berlin som et eksempel på en by, hvor navnene på veje og pladser ad flere omgange er blevet ændret i takt med, at man har renset ud af fortidens skurke. 

Her besluttede man i juli at ændre navnet på et stoppested for byens U-bahn, fordi dette indeholdt et nedsættende ord om personer fra Nordafrika.

Bystyret i Düsseldorf anbefalede ligeledes i 2020, at man ændrede 12 gadenavne, fordi de var opkaldt efter personer med bånd til enten Nazityskland eller den tyske kolonitid i Afrika.

Peter Poulsen (S) mener, at der Simon Spies og Helsingør hænger sammen, og for få år tilbage fejrede man rejsekongen med manér, uden nogen løftede et øjenbryn.

- I 2018 fejrede kommunen pladsens navn med et stort 25 års jubilæumsarrangement med borgmesteren som hovedtaler. Her var der ingen, der protesterede over pladsens navn - snarere tværtimod. Også dengang kendte den brede offentlighed til Simon Spies' gøren og laden, siger han til TV 2 Kosmopol.

Hvorvidt der skal kigges på andre gader, stræder og pladser i den nordsjællandske havneby tør ingen af de to politikere gisne om på nuværende tidspunkt. 

For risikerer man ikke, at man nu har åbnet for en kilde af uoverskuelige besværligheder?

- Nu er det her blusset op på grund af en landsdækkende dokumentar. Hvis der opstår noget lignende, vil jeg gentage, at jeg synes, det er mærkeligt, at vi som politikere skal tage stilling til sådan noget her, understreger Harun Avdal og slutter:

- Men nu står vi her, og vi må tage det, som det kommer, hvis der kommer flere lignende sager.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik