Dronningens sommertogt starter med regnvåd fiasko

Voldsomme bølger, blæst og regn forhindrede tirsdag Danmarks Dronning Margrethe i at komme i land i Helsingør.

Blomsterpige, borgmester og præst stod klar på kajen sammen med hele Helsingørs pigegarde for at tage imod Dronning Margrethe, der i dag indleder sit sommertogt med Kongeskibet Dannebrog.

Men dronningen kom aldrig til Helsingør. I sidste øjeblik meddelte Nordsjællands Politi, at det ikke var sikkert for den 76-årige regent at komme i land på havnen i Helsingør.

Da Kongeskibet Dannebrog er for stort til at lægge til kaj i Helsingør, skulle dronningen sejle det sidste stykke i chalup. Den mellemstore robåd kunne dog ikke sikre en tørskoet dronnning på grund af dagens voldsomme vejr, og derfor stod pigegarde, blomsterpige, præst og borgmester forgæves i regn og blæst.

- Det er selvføgelig rigtig, rigtig ærgerligt, lyder det fra borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær (Kons.), til TV 2 Lorry.

- Vi havde glædet os til besøget. Men majestætens sikkerhed frem for alt! Og i det her vejr kan jeg ærligt talt godt forstå det, lyder det fra en regnvåd og forblæst borgmester, der straks efter aflysningen trækker i ly mod rådhuset.

Kongeskibet Dannebrog returnerer nu til København igen.

 

Fakta om Kongeskibet Danmark

Kongeskibet Dannebrog er navngivet af Dronning Alexandrine i København i 1931 og hejste kommando første gang den 26. maj 1932. 

Dannebrog blev bygget i 1931-1932 på Orlogsværftet i København, som afløser for det forrige kongeskib hjuldamperen Dannebrog fra 1879.

Skibets skrog er bygget af stål i nittet konstruktion på et tværskibs spantesystem, skibet har klipperstævn og elliptisk hæk.

Den kongelige beboelse rummer Dronningens og Prins Henriks arbejdsværelser, spisesalon, fællessalon, soverum med mere. 

Dronningen og Prins Henrik tager personligt del i interiørets indretning, valg af møbler og generel udrustning. Den kongelige afdeling rummer møbler og udrustning fra det forrige kongeskib fra 1879.

Kongeskibet Dannebrog er en selvstændig kommando, som administreres af Dronningens Jagtkaptajn, der er medlem af Majestætens hofstab.

Dannebrogs fulde besætning består af ni officerer, syv sergenter, to konstabler og 38 værnepligtige, som alle er specielt udvalgt fra søværnet.

Siden kommandohejsning i 1932 har skibet tilbagelagt mere end 400.000 sømil og besøgt hovedparten af havnene i Danmark, Grønland og på Færøerne.

Kongeskibets dimensioner:
 • Længde: 78,43 meter 
 • Bredde: 10,40 meter 
 • Dybgang: 3,95 meter 
 • Mastehøjde: 23,00 meter 
 • Deplacement, fuldt lastet: 1238 tons 
 • Hovedmotorer: B&W Alpha Diesel Type:6T23L-KVO som under normalbelastning yder 640 Kw / 870Hp ved 800 o/min (og under maksimalbelastning yder 685/930 ved 825)
 • Hjælpemotorer: Scania Type:DI12 62M som yder 240kw ved 1500 o/min
 • Aktionsradius: 3600 sømil 
En større modernisering blev udført i 1980-1981, hvor man bl.a. udskiftede maskinrummet.
Kilde: Kongehuset.dk

 


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik