Sommerfugle er smukke – men skinnet bedrager

Fredelige og yndefulde ser de ud, men sommerfugle både river og flår hinanden. Naturen Nu går denne gang tæt på sommerfugle i Nordsjælland.

August er højsæson for at opleve yndefulde sommerfugle på blomsterrige overdrev, men man skal ikke tage fejl af det smukke ydre – sommerfugle kan være stride overfor hinanden. Naturformidler Philip Hahn-Petersen fra Verdens Skove er taget til Ræveskiftet i Nordsjælland sammen med sommerfugleekspert Lars Andersen, for at komme helt tæt på de mange spændende arter af sommerfugle, der findes her.

På turen støder de to på sommerfugle der søger føde, lægger æg, og ikke mindst på sommerfugle, der jager hinanden i kampen om territoriet.

- Når de flyver og jager hinanden, er det med kløerne forrest ligesom katte. Så flår de hinanden i stykker, fortæller Lars Andersen i videodagbogen, som kan ses øverst i artiklen. Og sommerfugle er heller ikke bange af sig. På turen oplever Philip Hahn-Petersen og Lars Andersen, hvordan en Storplettet Perlesommerfugl jager en næsten dobbelt så stor Admiral på flugt. 

Nu skal du på sommerfuglejagt

Lige nu er et godt tidspunkt at opleve sommerfugle, lyngen står i fuldt flor, og det kan sommerfuglene godt lide. Ræveskiftet i Nordsjælland er et godt sted at komme tæt på mange forskellige arter, som f.eks. den flammende orange Dukatsommerfugl og den fine lille Argus blåfugl.

- Det er lidt unikt at gå her, fordi det er et af de få overdrev, der er tilbage her i det centrale Nordsjælland. Resten er stort set forsvundet, siger Lars Andersen.

Mange lyngklædte overdrev forsvandt da landbruget fik maskiner, og skovbruget blev effektiviseret fra 1950´erne og frem. Men overdrevet ved Ræveskiftet er beskyttet og ved forsigtigt at bevæge sig rundt i området, er der mange naturoplevelser og mange arter af sommerfugle at se. 

Philip Hahn-Petersen og Lars Andersen falder blandt andet over en han og en hun af arten Lille Ildfugl, der er i gang med en farverig parringsleg.

- Hun prøver også at finde ud af hans duftstoffer. Det er jo kemien, det drejer sig om. De kan lugte hinanden, fortæller Lars Andersen. Du kan i videodagbogen øverst se om hannens kur til hunnen lykkes.

Naturen Nu er et samarbejde mellem Verdens Skove og TV 2 Lorry. Flere gange om måneden tager naturformidler Philip Hahn-Petersen ud i naturen og fortæller med videodagbøger på tv2lorry.dk, hvad der er at opleve under åben himmel netop nu. Naturen Nu har som mål at få flere til at opdage og bruge naturen i Hovedstadsområdet.

Se alle videodagbøger her.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik