Utrygheden stiger i boligområdet Højstensgård i Herlev, efter at et rækkehus natten til lørdag stod i flammer.
Det var den ottende brand på et halvt år i boligområdet med 380 boliger - og også den mest alvorlige i rækken.
- Folk mødes for at snakke sammen - nogle er bange, siger beboer og formand for afdelingsbestyrelsen, Sus Overgaard Nielsen, til TV 2 Kosmopol.
- Nogle har sådan en lynchstemning, og de vil gerne have fat i vedkommende, der har gjort det, siger Sus Overgaard Nielsen.
Om brandene er påsat kan dog endnu ikke fastlås med sikkerhed.
Nogle har sådan en lynchstemning, og de vil gerne have fat i vedkommende, der har gjort det
Ifølge Beredskab Øst har brandvæsnet dog rykket ud til i alt otte større eller mindre brande i Højstensgård siden begyndelsen af marts: 8. marts, 30. marts, 5. juni, 2. juli, 8. juli, 1. august, 2. august og 31. august.
Det oplyser beredskabsdirektør i Beredskab Øst, Rasmus Storgaard, til TV 2 Kosmopol. Han oplyser også, at brandene ligner hinanden.
- Vi kan se et mønster. Brandene er opstået sent om natten eller tidligt om morgenen typisk mellem klokken 02.00 og 04.00. Og det er samme koncept: Der er brand i affaldscontainere i områdets skraldeskure.
- Det har også været kendetegnende, at det er blevet opdaget hurtigt, og at beboere eksempelvis har kørt den brændende container væk. Og så er der ikke sket nævneværdig skade på bebyggelse, siger Rasmus Storgaard.
Evakueret og genhuset
Natten til lørdag gik det dog helt galt på Højbjergvej, hvor der var brand i en skraldecontainer der stod op langs en husmur. Branden sendte varme op under et tagudhæng, og da beredskabet nåede frem efter få minutter brændte tagudhænget og taget.
Ingen personer kom noget til, men beboere i to boliger blev ifølge beredskabsdirektøren evakueret. De er nu blevet genhuset, oplyser formand for afdelingsbestyrelsen, Sus Overgaard Nielsen, der også siger, at der er tale om børnefamilier.
I lyset af de mange brande har Beredskab Øst nu også rettet henvendelse til Herlev Kommune. Beredskab Øst appellerer også til, at man forsøger at gøre noget ved problemet lokalt.
Det kan ske med udgangspunkt i følgende anbefalinger:
Sådan kan brandstiftere afværges i boligområder
Sæt lås på døren til skraldeskure
Kør storskrald bort hyppigt
Placer let antændeligt materiale væk fra bygninger
Overvågning kan holde brandstiftere væk
Etabler lys ved skraldeskurene
Kilde: Beredskab Øst
Afdelingsbestyrelsen har efter weekendens hændelser indkaldt beboerne fra alle boliger - hvoraf de fleste er rækkehuse - til stormøde torsdag aften.
Her vil også tryghedskonsulenter og SSP-medarbejdere fra Herlev Kommune samt medarbejdere fra Københavns Vestegns Politi være til stede.
Politi til stede med mobil politistation
Politiet er dog allerede til stede i området med en mobil politistation, som har været åben for henvendelser mandag.
- Vi har set en række brande i området det sidste halve år. Brandårsagerne er ikke endeligt fastlagt – men i vores efterforskning indgår muligheden for, at der er tale om påsatte brande. Ud over efterforskningen er vores mobile politistation i kvarteret de kommende dage, ligesom den var der i går. Samtidig er der yderligere patruljering i området og på torsdag er der indkaldt til borgermøde om sagen, hvor også politiet deltager, oplyser Københavns Vestegns Politi til TV 2 Kosmopol,.
Sus Overgaard Nielsen oplyser til TV 2 Kosmopol, at politiet har været til stede i Højstensgård ad flere omgange i forbindelse med brandene, men de har også oplyst, at “der ikke skulle være noget at komme efter,” lyder det fra Sus Overgaard Nielsen.
Spørg Os - Afstemning
_
Politiets indsats i sagen møder dog kritik i området, oplyser Sus Overgaard Nielsen, og det fremgår også af debatten i Facebook-gruppen for beboere i Højstensgård, som TV 2 Kosmopol har set.
- Det er svært for mig at vurdere politiets indsats, men jeg vil håbe, de har gjort, hvad de kan. Der er tale om flere brande, så der er nok noget system i det, siger Sus Overgaard Nielsen.
- Vi har forståelse for, at dette vækker bekymring, men borgerne skal vide, at vi har fokus på sagen – både i forhold til efterforskning og opretholdelse af tryghed i området, skriver Nordsjællands Politi til TV 2 Kosmopol..
I den lokale Facebook-gruppe har flere borgere ifølge Sus Overgaard Nielsen også skitseret forslag til, hvordan brandene i skraldeskurene kan afværges. Kan skurene aflåses, kan skraldecontainere graves ned og kan der sættes overvågning op?
Foreløbig har et sikkerhedsfirma ifølge formanden fået besked på at rundere oftere i området, ligesom billeder og opslag i Facebook-gruppen viser, at nogle har kørt skraldecontainerne væk fra bygningernes gavle.