Borglit-retssag kan tage ny uventet drejning

Et nyt vidne har henvendt sig i den næste syv år gamle sag om drabet på Louise Borglit.

En af de seneste års mest omtalte drabssager kan få et ny og opsigtsvækkende kapitel. 

Et indtil nu ukendt vidne har nemlig henover sommeren henvendt sig til Københavns Vestegns Politi i forbindelse med sagen om drabet på Louise Borglit. 

Det bekræfter specialanklager i sagen, Bo Bjerregaard, over for TV 2 Kosmopol, efter at Ekstra Bladet tidligere på dagen bragte oplysningen efter et retsmøde i sagen. 

- Vedkommende har selv henvendt sig til politiet, efter bevisførelsen blev afsluttet i byretten, siger Bo Bjerregaard til TV 2 Kosmopol. 

Bo Bjerregaard oplyser, at vedkommende har afsonet en dom med den mand, der nu er tiltalt for drabet på Louise Borglit. 

Vidnet skal angiveligt have sagt, at den tiltalte under afsoningen har fortalt, at det er ham, der har dræbt Louise Borglit.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Forstå sagen kort

4. november 2016 omkring klokken 19.00
32-årige Louise Borglit forlader sin søsters hjem for at lufte hendes hund i den nærliggende park Elverparken i Herlev. Kort efter bliver hun stukket ned med flere knivstik.

4. november klokken 19.14
En anden hundelufter finder Louise Borglit og kontakter alarmcentralen. Trods ihærdige forsøg på genoplivning bliver Louise Borglit erklæret død klokken 19.36.

5. november

Københavns Vestegns Politi oplyser, at Louise Borglit var højgravid og omtaler drabet som ”bestialsk”. Trods massiv efterforskning mangler politiet et afgørende gennembrud i drabssagen, men oplyser, at man leder efter en mørkklædt mand med kasket, som et vidne har set løbe ud fra Elverparken.

September 2018
Københavns Vestegns Politi nedsætter en gruppe af erfarne efterforskere fra andre politikredse, der skal lave et såkaldt ”peer review”. Med andre ord skal de se på sagen med friske øjne og finde ud af, om der er løse ender eller oversete detaljer, der kan lede opklaringsarbejdet videre.

2020
En såkaldt politiagent under dæknavnet ”Frank” bliver indsat i Enner Mark Fængsel sammen med en mand, der er mistænkt i sagen og allerede sidder fængslet. Politiagenten og den nu tiltalte bliver fortrolige, og den tiltalte kommer med flere detaljer om drabet i Herlev. Det kommer ifølge TV 2 frem i forbindelse med et retsmøde i maj 2022.

30. marts 2022
Under et besøg i fængslet, indrømmer den nu tiltalte mand - ifølge anklagemyndigheden - overfor agenten at have begået drabet på Louise Borglit. Han fortæller blandt andet, hvordan han kom af med gerningsvåbnet, som aldrig blev fundet. Det kommer ifølge TV 2 og Ritzau frem i forbindelse med et retsmøde i maj 2022.

6. maj 2022
Politiet oplyser, at en 28-årig mand er anholdt og sigtet for drabet. På et pressemøde oplyser politiet, at den sigtede allerede sidder i fængsel, fordi han afsoner en anden straf. Under et retsmøde kommer det ifølge TV 2 og Ritzau frem, at politiet har gjort brug af en såkaldt politiagent i efterforskningen. Det rejser kritik fra mandens forsvarer.

2. maj 2023
Retssagen mod den nu 29-årige mand indledes ved Retten i Glostrup den 2. maj. Der var i alt afsat 11 retsdage til at behandle sagen. Sidste retsdag skulle have været den 23. juni, den er dog udsat, indtil der er taget stilling til bevisførelse. Retssagen forventes genoptaget i september 2023.

Kilder: TV 2 Kosmopol, Københavns Vestegns Politi, Ritzau, TV 2

Specialanklageren kan dog ikke komme det nærmere. 

- Af hensyn til den pågældendes sikkerhed kan jeg ikke sige noget nærmere om den pågældende eller omstændighederne. 

Har brugt hemmelig politiagent 

Det var tilbage i november 2016, at den højgravide Louise Borglit blev dræbt med adskillelige knivstik under en gåtur i Elverparken i Herlev.

I mange år var der ingen gennembrud i sagen. Men i maj 2022 oplyste politiet, at en 28-årig mand var blevet anholdt og sigtet for drabet.

Senere oplyste politiet, at den tiltalte allerede sad i fængsel, da han blev anholdt, og at man havde gjort brug af en såkaldt politiagent - med tilnavnet Frank - for at afsløre den tiltalte.

Tiltalte nægter sig skyldig i sagen. Han i retten forklaret, at han har stort kendskab til sagen, fordi han har været mistænkt i den.

Retssagen mod den tiltalte begyndte i maj i år i byretten i Glostrup. Her har hemmelige optagelser, som "Frank" har skaffet, spillet en afgørende rolle.

Forsvarsadvokat Christina Schønsted mener nemlig, at alle optagelserne bør afvises som bevis, da de er "ulovligt tilvejebragt". Modsat mener anklagemyndigheden, at alle optagelserne bør kunne indgå som bevis. 

Tidligere i år afgjorde byretten i Glostrup, at størstedelen af lydoptagelserne er indsamlet på lovlig vis og derfor kan bruges i sagen. Kun enkelte dage må ikke bruges som bevismateriale.

Denne afgørelse er dog blevet anket af både forsvarer og anklager, hvorfor Østre Landsret i disse dage behandler denne del af sagen. 

Se, hvordan politiet efterforskede sagen i de første år efter drabet i videoen neden for.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Afgørende bevis

I sagen er der ingen fysiske eller biologiske beviser som DNA, fingeraftryk eller teledata, der sætter den tiltalte i forbindelse med drabet.

Ligeledes er sagens gerningsvåben heller aldrig blevet fundet.

De hemmelige optagelser har derfor spillet en afgørende hovedrolle i anklagemyndighedens bevisførelse i sagen.

Dog har anklagemyndigheden undervejs også slået på blandt andet den tiltaltes mentale tilstand omkring gerningstidspunktet.

Et nyt vidne kan derfor ende med at spille en afgørende rolle. Ifølge Ekstra Bladet afviser den tiltaltes forsvarer, Christina Schønsted, tirsdag i landsretten, at det nye vidnes forklaring kan vise sig at blive bevismæssigt afgørende.

Bo Bjerregaard fortæller til TV 2 Kosmopol, at han ønsker at føre vidnet ind i retssagen, der lige nu er sat på pause i Retten i Glostrup.

Hvorvidt han forventer at få lov til det, har han dog "ingen bemærkninger til". 

Sagen er sat til at foresætte i byretten, når Østre Landsret har taget stilling til spørgsmålet om, hvorvidt og hvordan de hemmelige optagelser må bruges som bevismateriale. 

Kan ende i Højesteret

Det ventes, at Østre Landsret tager stilling til bevisførelsen i sagen i løbet af september. 

Går dommerne imod byrettens godkendelse af materialet, er der stor sandsynlighed for, at advokat Christina Schønsted vil bede Højesteret om at tage endelig stilling.

Det har professor emeritus i strafferet, Jørn Vestergaard, tidligere forklaret til TV 2 Kosmopol

Forstå hvorfor i videoen nedenfor. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik