Dittes alvorligt syge mor bestjålet på hospitalet: "Det er grotesk, at det kan ske"

Ditte Youngs mor er hjertepatient og alvorligt syg. Søndag blev hun bestjålet på Herlev Hospital. Sagen er langt fra enestående.

- Det er grotesk, at det overhovedet kan ske. Det er ikke ressourcestærke mennesker, når de ligger der, og de har da ikke overskud til at tænke, at deres ting skal låses inde.

Ditte Young er vred. Hendes mor er alvorligt syg og ligger på femte døgn indlagt på hjerteafdelingen på Herlev Hospital med væske i lungerne. Søndag skulle den 73-årige kvinde på toilettet, og da hun kom tilbage til sin seng var hendes taske forsvundet fra skabet i det rullebord, der står ved siden af sengen.

- Min mor har fortalt, at hun så en mand, der stod og snakkede i telefon ude på gangen. Han kiggede ind på hendes stue, men hun gik ud fra, at han var en pårørende, siger Ditte Young til TV 2 Lorry.

I hendes mors nu stjålne taske lå mobiltelefon, nøgle og pung med diverse kort samt nogle kontanter. Alt sammen er det væk. 

Københavns Vestegns Politi bekræfter, at de kender sagen, og at de er i færd med at indsamle oplysninger om den.

Mange tyverier på hospitalerne

Region Hovedstaden oplyser til TV 2 Lorry, at der i 2020 blev anmeldt 217 sager om bortkomne ejendele på sygehusene. I 109 tilfælde er der udbetalt erstatning med et samlet beløb på 769.615 kroner.

quote Jeg kan ikke forstå, at der ikke er en eller anden form for adgangskontrol på sygehusene

Ditte Young, datter til indlagt

Så dermed er Ditte Youngs mor langt fra alene om at blive udsat for tyveri under en indlæggelse. Ditte Young er frustreret.

- Jeg kan ikke forstå, at der ikke er en eller anden form for adgangskontrol på sygehusene. Det er der i andre store institutioner. Men på sygehusene kan man bare valse ind uden at have noget at gøre der, siger hun.

Frygter indbrud

Og så fortæller hun, at ud over forskrækkelsen over selve tyveriet, sidder hendes forældre nu også med angsten for indbrud i hjemmet i Gladsaxe, da nøglerne til hjemmet lå i tasken.

- Jeg ved da godt, at den slags tyve som regel bare går efter mobiltelefoner og kontanter, så mine forældre kan da nok føle sig trygge. Men det gør de bare ikke. Det er ældre mennesker, vi har med at gøre - min mor er alvorligt syg, og nu er min far pludselig bange for at skulle tage hjemmefra, forklarer datteren.

Tyverier på sygehusene

Region Hovedstaden oplyser til TV 2 Lorry, at det er det enkelte hospital, der tager sig af tyverisager. Men regionen har indgået en forsikringsmægleraftale med virksomheden Willis I/S, og de har lavet en opgørelse over antallet af sager.


2017: 182 sager. I 98 af dem blev der udbetalt sammenlagt 538.675 kroner i erstatning.


2018: 130 sager. I 68 af dem blev der udbetalt sammenlagt 536.768 kroner i erstatning.


2019: 141 sager. I 62 af dem blev der udbetalt sammenlagt 438.971 kroner i erstatning.


2020: 217 sager. I 109 af dem blev der udbetalt sammenlagt 769.615 kroner i erstatning.


2021 frem til 20/9: 89 sager. I 69 af dem er der udbetalt sammenlagt 396.529 kroner i erstatning.

Ditte Young har omtalt sagen i et opslag på sin Facebook-side. Og her skriver flere i kommentarsporet, at det er et velkendt problem. Og at man skal låse sine ting inde - eller slet ikke have dem med.

- Min mor er så syg, at hun ikke kunne overskue at låse skabet, siger Ditte Young.

Hospitalerne er blevet mere lukkede

Problemet er ikke ukendt for Region Hovedstaden. Og her siger Torben Jarlholm-Jensen, der er enhedschef i Center for Ejendomme, at man har en løbende dialog med hospitalerne om, hvordan man kan skærpe adgangskontrollen.

- Men det er jo hele tiden en balance, fordi vi også gerne vil have åbne hospitaler, hvor folk føler sig velkomne, siger han.

Torben Jarlholm-Jensen siger videre, at der arbejdes med ADK - automatisk dør kontrol, hvor ansatte skal bruge kort for at komme ind. Men den slags kort har patienter og pårørende ikke, så uden for normal åbningstid vil der typisk være færre indgange, som er åbne for at besøgende ledes gennem en hovedindgang og forbi en reception.

- Men reelt kan man altid komme ind - og en søndag formiddag er der jo fuld aktivitet med besøgende. Og du kan ikke kontrollere alle. Patienterne selv skal jo også kunne komme ind og ud, siger Torben Jarlholm-Jensen og henviser til, at de enkelte afdelinger bør vejlede patienterne i at bruge aflåselige skabe.

- På alle nyere stuer er der jo patientskabe til det samme, siger han.

Torben Jarlholm-Jensen påpeger, at hospitalerne over de senere år har udviklet sig fra at være meget åbne, til at der i dag er mere adgangskontrol. Særligt under covid-krisen blev kontrollen strammet.

Men adgangskontrollen er altså ikke strammet så meget, at det forhindrede en ukendt person i søndag at bevæge sig ind på Herlev Hospital og op på hjerteafdelingen, hvor han uden videre kunne gå ind på en patientstue og snuppe tasken fra Ditte Youngs skrøbelige mor. 

Vi begynder på Region Hovedstadens hospitaler. For mens patienterne går til undersøgelse og behandling - eller bare en tur på toilettet - så oplever en del at blive bestjålet inde på selve hospitalet. Ifølge tal fra Region Hovedstadens Forsikringsselskab skete det 217 gange sidste år.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik