Frivillige indretter hjem til ukrainske flygtninge: ”En stor succes”

LUMI Genbrugs frivillige har bistået Hillerød Kommune i at møblere 76 ukrainske flygtninges nye hjem – og de er kun halvvejs.

I efterdønningerne af krigen i Ukraine er 27.745 ukrainere blevet indkvarteret i danske kommuner.

251 af dem er landet i Hillerød. Her har LUMI Genbrug i samarbejde med Hillerød Kommune sørget for, at 76 ukrainske flygtninge har fået møbler, lamper, reoler, køkkengrej, billeder og tæpper til deres nye hjem. 

LUMI Genbrug donerer altså møblerne, og Hillerød Kommune betaler LUMI Genbrug den nette sum af 1500 kroner per person. Det vil sige, at Hillerød Kommune betaler 4500 kr. for en Ukrainsk familie på tre. For det får familien en fuldt møbleret bolig med sofa, skænk, billeder på væggene og service – alt det, der gør et hjem til et hjem.

Selvom LUMI Genbrug og Hillerød Kommune har sørget for tag over hovedet til 76 mennesker, ved de godt, at de ikke er færdige endnu.

- Vi er midt i det lige nu. Det er svært at sige præcis, hvor mange vi mangler, men jeg tror godt, at vi kan regne med det dobbelte. Og prisen på 1500 kroner er jo lidt med elastik. Vi tænker for eksempel ikke at opkræve penge for et spædbarn, siger Britta Toft, der selv er frivillig i LUMI Genbrug.

Det tager typisk seks frivillige pensionister fra LUMI Genbrug tre dage at få læsset møbler af og på en adresse i Hillerød.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Hillerød
Foto: Britta Toft

209 personer indkvarteret 

Hillerød Kommune kontaktede Britta Toft, der nu er ansvarlig for at arrangere møblering af boligerne til ukrainerne. Og efter at have møbleret en del boliger, har de frivillige i LUMI Genbrug fået en rutine.

- Det foregår sådan, at vi kigger på den enkelte bolig, måler op og vurderer, hvad der kan være der, og hvad der passer ind. Det kan jo godt være, at Ukrainerne har en anderledes måde at indrette på, men vi håber bare, at det er godt nok, og at de bliver glade for det, siger hun.

Hillerød Kommune har valgt ikke at ansætte flere medarbejdere til flygtninge-indsatsen. Derfor har kommunen søgt hjælp i civilsamfundet. Mikkel Simonsen er ansat som social vicevært under Hillerød Rådhus’ integrationsteam. Det er ham, der står for at arrangere og indkvartere boligerne til flygtningene. 

- Og det har jo været med stor succes, siger Mikkel Simonsen til TV 2 Kosmopol.

 Det er nemlig ikke kun de frivillige hos LUMI Genbrug, der har været kommunen og ukrainerne behjælpelige. Det er også lokalsamfundet. I alt har Hillerød Kommune faktisk indkvarteret omkring 209 personer i kommunen.

- I Meløse er en gammel børnehave blevet brugt som bolig for nogle Ukrainere, og der var det en gruppe af privatpersoner i lokalområdet, der donerede møbler og hjalp med at flytte og indrette.

Mikkel Simonsen følger modsat Britta Toft flygtningene både under og efter de indkvarteres i boligerne. Og ifølge ham er det positivt, at det er beboerne i lokalområdet, der hjælper til med eksempelvis en sofa eller nogle spisebordsstole. 

- Det gør, at de ikke føler, at flygtningene er så fremmede, siger Mikkel Simonsen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Hillerod 2
Foto: Britta Toft

Britta Toft er glad for, at hun og LUMI Genbrug har fået muligheden for at hjælpe ukrainerne. Hun ville dog ønske, at deres indsats også indeholdt at tale med dem både løbende og efter flytningen.

- Det giver meget mere, end det tager. Vi er enormt glade for, at vi kan hjælpe dem. Det er jo rigtig fint, at de har potter og pander, men der er lidt et missing link i, at vi ikke får talt med dem efterfølgende, siger Britta Toft.

LUMI Genbrug er oprettet af Luthersk Mission, og det er Luthersk Missions landsstyrelse, der vælger bestyrelsen. Målet med butikken er blandt andet at skaffe midler til Luthersk Missions arbejde i tredje lande. Det skriver de selv på deres hjemmeside.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik