Unormalt højt fravær blandt ansatte presser daginstitutioner: Nu opretter kommune særlig enhed

I Hillerød Kommune slås flere daginstitutioner med højt fravær blandt medarbejderne. Det får nu kommunen til et oprette et såkaldt flyverkorps.

Smitten med coronavirus er høj. 

Det mærker de blandt andet i Hillerød Kommune, hvor daginstitutioner gang på gang har svært ved at få enderne til at nå sammen som følge af coronasmitte og isolation blandt medarbejderne.

Ifølge kommunen betyder det, at der kan opstå situationer, hvor der er for få pædagoger og pædagogmedhjælpere til at passe børnene. Samtidig er det svært at skaffe vikarer.

Derfor har kommunens byråd på et ekstraordinært møde torsdag besluttet at oprette et såkaldt ' force majeure flyverkorps' på dagtilbudsområdet.

Unormalt højt fravær

Korpset skal ifølge byrådets indstilling bestå af seks medarbejdere, der kan indsættes som et samlet team på dagtilbud med meget højt fravær eller som enkelte 'flyvere' på dagtilbud med mindre fravær.

Medarbejderne skal findes ved blandt andet at tage kontakt til pensionerede medarbejdere, lyder det.

Og det sker altså efter, at kommunen har oplevet et markant højere fravær blandt deres ansatte på dagtilbudsområdet, end hvad der er normalt for årstiden. 

Ifølge kommunens opgørelse var der den 3. til den 5. januar et fravær på 16-18 procent.

Flyverkorpset skal fungere fra den 14. januar 2022 til den 15. marts 2022. Og kommunen forventer, at det vil koste 255.000 kroner.

Det er dog ikke det eneste tiltag, Hillerød Kommune forsøger sig med. I faktaboksen herunder kan du få et overblik over andre tiltag. (Artiklen fortsætter efter faktaboksen).

Disse tiltag anvender Hillerød Kommune også

 • Brug af private vikarkorps, hvis der er ledig kapacitet hos udbyderne


 • Medarbejderes timer omlægges og ekstratimer pålægges ved behov


 • Der trækkes på det lokale dagtilbuds egne vikarer i det omfang, sådanne er til rådighed


 • Deltagelse i kurser og møder aflyses


 • Ledere indgår i vagtplanen


 • Dialog med forældre om tidsrum hvor der er brug for pasning


 • Omplacering af medarbejdere i det omfang det er muligt (der er aktuelt underbemanding pga. COVID-19 i de fleste dagtilbud)


Kilde: Hillerød Kommune 

Ville forkorte åbningstider

Hillerøds borgmester, Kirsten Jensen (S), fortalte den 5. januar til TV 2 Lorry:

- Vi oplever cirka en gang om ugen, at en af vores dagtilbud har meget, meget svært ved at klare det, fordi der er for mange medarbejdere, der er væk - enten fordi de selv er syge, eller fordi de skal holde sig isolerede.

Derfor henvendte Hillerød Kommune sig til Børne- og Undervisningsministeriet for at efterspørge muligheder for at tilpasse serviceniveauet efter bemandingen - også kaldet dimensionering. Det betyder, at man for eksempel har mulighed for at lukke institutioner i ydertimerne, hvis mange medarbejdere er syge.

Ministeriet melder ud

Søndag meddelte Børne- og Undervisningsministeriet så, at der kan være "helt ekstraordinære situationer", hvor en kommune ikke kan opfylde pasningsgarantien.

Det kan eksempelvis være, hvis der er så mange sygemeldte medarbejdere om morgenen, at det er "uforsvarligt at modtage børn som sædvanligt".

Kommunen skal dog først have "afsøgt alle muligheder for at skaffe ekstra arbejdskraft". Samtidig kan kommunerne kun begrænse åbningstiden dag til dag.

Massiv mangel på vikarer

Corona- og isolationsramte medarbejdere i daginstitutioner øger samtidig efterspørgslen på vikarer. Problemet er bare, at der ikke er særlig mange at tage af. Det fortæller Morten Berg, der er direktør i Pædagogisk Vikarbureau.

- Manglen på pædagoger er nu så alvorlig, at det vækker et bekymrende billede. Det er en nødsituation.

Manglen på pædagoger er et landsdækkende problem, men ifølge Morten Berg er det "rigtig, rigtig slemt i hovedstadsområdet".

Vikarbureauet har løbende tiltrukket flere pædagoger, men ikke i et omfang, der kan udligne den stigende mangel.  

I Lyngby-Taarbæk skal en bonus på 15.000 kroner lokke flere pædagoger til. Se eller gense indslaget herunder:

I Lyngby-Taarbæk Kommune skal en ny aftale tiltrække flere nyuddannede pædagoger. Det sker ved at give et engangsbeløb på 15.000 kroner.

_


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik