Beboere i boligområde plantede gulerødder og hindbær - og det gav særligt fællesskab

Havekasser bragte beboerne i boligområdet Gadehavegård sammen under corona. Nu kan det fortsætte.

Ni beboere i boligområdet Gadehavegård i Taastrup er mødt op til det, de kalder onsdagscafé

De skal se på deres havekasser, der blev sat på i corona-tiden.

Jesper Jensen, der er pensionist og bestyrelsesmedlem i Boligforeningen, fører an.

- Nogle af de planter, der blev sat derovre, var spiselige planter. Det gik vi meget op i, så dem skal vi over at se på først, siger han.

Jesper Jensen ved én af Gadehavegårds havekasser.
Jesper Jensen ved én af Gadehavegårds havekasser.
Foto: Amanda Bjerregaard/TV 2 Kosmopol

Boligområdet Gadehavegård i Taastrup fik under corona gode erfaringer med at skabe mødesteder for beboerne omkring et havekassefællesskab.

- Folk kunne leje et stykke jord, og så kunne de plante kartofler, hindbær og gulerødder, så de havde lidt, de kunne gå og plukke af, forklarer Poul Kragh Zachariassen, der er truckfører og bor i området.

Og derfor er Gadehavegård et af de 26 projekter, fordelt over hele landet, som har fået støtte af Realdania til at videreudvikle havekasserne og andre fællesskaber i boligområdet.

Her ses kasserne fra luften.
Her ses kasserne fra luften.
Foto: TV 2 Kosmopol

Folk stjal fra havekasserne

Gadehavegård er et boligområde med stor diversitet, så mange forskellige mennesker skal finde ud af at fungere i fællesskabet, der siden corona mest har foregået ude i det grønne.

quote Vi prøver at organisere det sådan, at alle har mulighed for at hjælpe til

Martin R. Madsen, boligsocialchef, Gadehavegård

Det var dog ikke alle af dem, TV 2 Kosmopol talte med, der har været tiltrukket af havekasse-projektet.

Poul ville ikke være med i første havekasseprojekt. Han var bange for, at hans grøntsager ville blive stjålet.
Poul ville ikke være med i første havekasseprojekt. Han var bange for, at hans grøntsager ville blive stjålet.
Foto: Amanda Bjerregaard/TV 2 Kosmopol

- Mange mennesker gik og stjal af de andres grøntsager, og så gad jeg ikke at have noget have, hvis andre bare gik og stjal mine grøntsager, forklarer Poul Kragh Zachariassen.

Jesper Jensen maner til selvjustits:

- Jeg synes bare, man skal opfordre til at lade folks ting være, og det, synes jeg også, vi har haft rigtig gode erfaringer med, siger Jesper, der er medlem af bestyrelsen i Boligforeningen.

Men det er ikke Liane Kragh Zachariassens opfattelse. Hun er pensionist og bor også i området.

- Når jeg var ude at gå med min hund om eftermiddagen eller om aftenen, så jeg tit, at der var nogen, der tog fra haverne. Så sagde jeg, at de skulle lade være med at stjæle, og så fik jeg besked på at blande mig uden om, siger Liane Kragh Zachariassen.

Gjort en stor forskel

Men havekasse-fællesskabet har sammen med andre sociale tiltag gjort en stor forskel for sammenholdet, fortæller Martin R. Madsen, som er boligsocial chef i Gadehavegård.

- Selvfølgelig skal man påpege, hvis der er nogen, der begår hærværk eller stjæler. Den eneste måde at løse sådan nogle problemer på er ved at snakke sammen og kende hinanden på kryds og tværs, fortæller Martin R. Madsen og fortsætter: 

- Unge, der laver ballade, det løses ved, at forældre taler sammen. Den eneste måde at løse sociale problemer på er ved at have et stærkt civilsamfund, og det kan vi understøtte med den slags fællesskaber her, slår Martin Madsen fast.

Martin R. Madsen er boligsocialchef i Gadehavegård.
Martin R. Madsen er boligsocialchef i Gadehavegård.
Foto: Amanda Bjerregaard/TV 2 Kosmopol

100.000 kroner i støtte

Nu har Realdania givet området 100.000 kroner til at videreudvikle erfaringerne fra havekasserne. Sammen med 26 andre projekter rundt omkring i Danmark, seks af dem her i Kosmopols sendeområde, får Gadehavegård nemlig del i puljen "Det nye folkerum".

Pengene fra Realdania, plus noget støtte fra Friluftsrådet, skal bruges til at føre fællesskaberne videre; der skal indrettes et helt nyt område på en anden af de store grønne prydsplæner, der ligger mellem byggerierne. En biodivers lommepark med frugtbuske og planter, hvor alle skal hjælpe til med at få tingene til at gro. Desuden skal der arbejdes videre på havekasserne, og der skal bygges et kvartershus med café

- Vi prøver at organisere det sådan, at alle har mulighed for at hjælpe til, siger Martin R. Madsen.

-  Og det kan også være, det bare er rart at sidde og nyde en kop kaffe, mens de andre knokler, griner boligsocialchefen.

Også Poul og Liane vil gerne være med i det nye projekt:

- Det er spændende og selvfølgelig skal alle hjælpe til, så kan vi drikke kaffe sammen bagefter, siger Liane Kragh Zachariassen.

Forberedelserne til det nye mødested begynder til maj, og både beboere og elever fra den lokale skole er tænkt ind i projektet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik