Kræftsyg borgmester har fundet donor i Chile: Nu kommer han med opfordring

Høje-Taastrups sygemeldte borgmester Michael Ziegler var selv uvidende om stamcelledonation før sin sygdom. Nu har han en bøn om, at flere vil melde sig som donorer.

En yngre chilensk kvinde kommer til at få en afgørende rolle i Michael Zieglers liv.

Høje-Taastrup-borgmesteren blev i oktober sidste år sygemeldt med akut leukæmi, og lige siden har det været målet at finde en stamcelle-donor.

- Næsten fra start, hvor jeg får konstateret den her sygdom og får forklaret forløbet, har det her stået som målet. Det er det, der er vejen tilbage til det normale liv, siger Michael Ziegler (K) til TV 2 Kosmopol.

Det har bare vist sig ikke at være helt let, da han har en ”vanskelig vævstype”, forklarer han.

En søgning blandt 30 millioner donorer i det internationale donorregister har fundet to matches til Michael Ziegler – og af de to er den chilenske kvinde det bedst mulige match:

- Jeg har nok haft et billede af, at det ville blive en tysk donor, fordi de er langt bedre til at registrere end mange andre lande.

- Så at det var i Chile, er da overraskende. Men jeg er utroligt glad og lettet for, at det nu er konkret, siger han.

Om stamcelledonation:

  • Hvert år får mere end 140 danskere konstateret en sygdom, som kræver, at de får en stamcelletransplantation for at overleve.

  • Det kan være børn og voksne, der for eksempel har kræft i blodceller eller har medfødte defekter i immunsystemet og cellestofskiftet.

  • Det kan være meget svært at finde en stamcelledonor (tidligere kaldet knoglemarvsdonor) til en patient, da donorens og patientens vævstyper skal være fuldstændig identiske.

  • Alle sunde og raske borgere der er mellem 18 og 55 år kan registrere sig som stamcelledonor på sundhed.dk efter at have besvaret nogle helbredsspørgsmål.

Kilde: Bloddonor.dk

Kan afstødes af immunforsvaret

Det chilenske kvinde har sagt ja til at være donor, og hun vil i slutningen af februar få noget medicin, der øger hendes produktion af stamceller, så de kan tages fra hendes blod.

quote Hvis der er noget, der kan blive fatalt meget hurtigt, så er det jo det her

Michael Ziegler

Stamcellerne skal så fragtes fra Chile til København, hvor Michael Ziegler den 2. marts vil få kvindens stamceller ført ind i blodet via et drop.

- Så handler det om at undgå afstødning, for ligesom transplanterede organer kan blive afvist af kroppen, så er det hele mit immunforsvar, der kan afstøde det her, siger han.

Og det er bestemt ikke ufarligt. 

Derfor skal Michael Ziegler i minimum en måned møde op på hospitalet hver dag efter donationen for at få medicin, så lægerne kan sørge for, at alt går efter planen.

- Hvis der er noget, der kan blive fatalt meget hurtigt, så er det jo det her. Men jeg er ikke nervøs og har gennem hele mit forløb været meget overrasket over, hvor optimistisk jeg har været, siger han.

quote For et år siden var min viden om stamcelledonation lig nul

Michael Ziegler

Partikollegaen Kurt Scheelsbeck (K) er Michael Zieglers afløser som borgmester i Høje-Taastrup Kommune, mens Ziegler er sygemeldt.

”Meld dig, du kan redde et menneskeliv”

I et Facebook-opslag skriver Michael Ziegler, at han er den chilenske kvinde ”dybt og evig taknemmelig”, og at han ikke tør tænke på, hvor han ville være, hvis hun ikke havde registreret sig som donor.

Han slutter opslaget med en opfordring til andre om at melde sig som stamcelledonor.

En mulighed, han indrømmer, at han ikke vidste særligt meget om, før han blev syg.

- For et år siden var min viden om stamcelledonation lig nul. Jeg tror, mange har det på samme måde.

- Men jeg håber, jeg kan udbrede lidt om, hvor vigtigt det er. Det tager få minutter at melde sig i registret, og man kan redde et menneskeliv, siger han.

Det er muligt at melde sig som stamcelledonor her. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Spørg Os - Afstemning

_