Kunne du bo her? Nu er halvdelen af ny bydel beboet

Den nye grønne bydel i Hedehusene har fået vokseværk. Der er sket en tilflytning i et lyntempo, og halvdelen af de forventede indbyggere er nu flyttet ind i området.

En bolig tæt på naturen i et landsbyfællesskab, hvor man kender sin nabo.

Det er det, 73-årige Rosa Væggemose synes, er det bedste ved at bo i den nye grønne bydel Nærheden.

- Jeg har nogle rigtige søde og dejlige naboer, og så bor vi tæt på naturen. Jeg elsker, at jeg nemt kan trække i skoene, gå en tur og få noget frisk luft, siger Rosa Væggemose.

Siden hun flyttede til Nærheden for fem og et halvt år siden, er der sket en hel del. Livet er for alvor begyndt at blomstre i den nye grønne bydel, der ligger i Hedehusene i Høje-Taastrup Kommune.

Bydelen har nemlig rundet en milepæl. 3.700 indbyggere er flyttet ind, og det betyder, at halvdelen af de forventede 7.000 beboere er rykket ind i Nærheden.

En af de første

Rosa Væggemose var en af de første, der flyttede ind i bydelen, og hun har mærket, at der er sket en udvikling:

- Man kan se, at der er kommet flere mennesker til. I begyndelsen var der ikke så mange mennesker i Super Brugsen, men nu er der rigtig mange dejlige varer og masser af folk, siger hun til TV 2 Kosmopol.

En stor del af Nærheden står i dag som færdigbygget by, og resten er godt på vej.

- Vi har gjort hele den vestlige del af Nærheden færdig først, og det er nu er en færdig og beboet by. Der er blandt andet kommet en stor skole, et supermarked og flere grønne områder, og man kan se folk gå rundt i gaderne, og børn lege, fortæller Ole Møller der er Nærhedens projektdirektør.

- Nu er man især i gang med at bygge i den østlige del, hvor folk også langsomt er begyndt at flytte ind, siger han.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Hele Nærheden set fra luften.
Hele Nærheden set fra luften.
Foto: Realdania By & Byg

Natur, by, fælleskab, skole og indkøb

Ifølge Ole Møller er idéen bag Nærheden, at beboere skal have nem adgang til natur, by, fællesskaber, skoler og indkøbsmuligheder – med andre ord, at alt skal være i nærheden.

Og netop den nemme hverdag, hvor man kan komme hurtigt rundt, er noget Rosa Væggemose lagde mærke til, da hun flyttede til området:

- Ret hurtigt efter jeg flyttede herud, gav jeg min bil til min svigerdatter. Hun havde mere brug for den end mig. Der er kun ti minutters gang til toget og masser af cykelstier, så nu tager jeg cyklen eller toget i stedet for bilen, når jeg skal afsted, fortæller hun.

NærHeden

- I 2018 flyttede de første beboere ind i Nærheden

- Byudviklingsprojektet i Hedehusene blev lanceret i 2013 som et partnerskab mellem Høje-Taastrup Kommune og Realdania By & Byg.

- Bydelen Nærheden forventes at stå klar om tre til fire år

Projektet med at bygge Nærheden er gået stort set efter planen og har ikke været ramt af store forsinkelser eller store underskud, som man f.eks. har oplevet i forbindelse byggeriprojektet Vinge i Frederikssund

Ole Møller mener, at en af grundene til at byggeriprojektet Nærheden er gået så smertefrit skyldes gennemarbejdede planer og gode partnerskaber:

- Vi har brugt meget tid på at lave en stærk og meget gennemarbejdet plan, hvor vi har forsøgt at tage højde for alt med miljø, klima, infrastruktur og klima, siger han og fortsætter:

- Derudover har vi haft en stærk ejerkreds med kommunen som den ene ejer, og Realdania Byg som den anden.

Spørg Os - Formular

_

Stadig glad efter fem år

Efter mere end fem år i bydelen er Rosa Væggemose stadigvæk glad for at bo i Nærheden. Hun er faktisk blevet så glad for at bo der, at hun har planlagt at tilbringe sin alderdom der:

- Den dag jeg ikke kan bo for mig selv længere og skal have mere hjælp til at klare hverdagen, vil jeg stadig gerne bo herude. Derfor har jeg skrevet mig op til et bofællesskab for personer over 55 år, som også ligger i Nærheden.

Bydelen forventes at stå færdig og være klar til indflytning om tre til fire år.

Det centrale Nærheden med Salamandersøen i midten
Det centrale Nærheden med Salamandersøen i midten
Foto: Realdania By & Byg

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik