Rige kommuner mangler pædagoger: Her står det værst til
Der er stor forskel på, hvor mange pædagoger, der er ansat til at passe på børnene i kommunerne. Det er et problem, mener BUPL, da kvaliteten daler, når det er ufaglærte, der passer børnene.
Institutionsleder Katja Just Møller har et problem.
Når hun slår en jobannonce op i sin søgen efter en pædagog, får hun langt fra altid en medarbejder ud af det.
Og hvis nogen ansøger om jobbet, er det da heller ikke sikkert, at vedkommende er uddannet pædagog.
- Det kan være svært at rekruttere pædagoger, siger Katja Just Møller til TV 2 Kosmopol.
Hun er leder af den integrerede institution Mariehøj i Hørsholm Kommune.
Hørsholm er blandt de kommuner i landet med færrest pædagoger. Her udgør pædagogerne blot 40 procent af det pædagogiske personale.
I kommuner som Roskilde, København og Herlev er det cirka halvdelen, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.
De store kommunale forskelle er problematisk, mener BUPL.
- Det er et kæmpestort problem. Vi har brug for høj faglig pædagogisk kvalitet. Vi har en kæmpestor trivselskrise, der galoperer derudad. Så det er sådan set nu, at vi har brug for en høj pædagogandel, siger Jon Olufson, formand for BUPL Storkøbenhavn, til TV 2 Kosmopol.
Et konstant fokus
Udfordringerne med rekruttering gør, at Katja Just Møller har stort fokus på at skabe et godt arbejdsmiljø for de ansatte.
Blandt andet forsøger de sig med fleksible arbejdstider, og at man kan få en uddannelse til meritpædagog.
- Vi skal hele tiden have fokus på at tænke muligheder og løsninger og at være kreative, da det er så svært at rekruttere. Vi gør, hvad vi kan for, at folk får lyst til at søge hertil, siger hun.
Hun mener, at udfordringerne især skyldes, at pædagoglønnen ikke rækker langt på boligmarkedet i Hørsholm Kommune.
- Jeg tror, at infrastrukturen har noget at sige. Og så er det dyrt at bo i Hørsholm, siger Katja Just Møller
Geografi spiller en rolle
På rådhuset er politikerne opmærksomme på problemet. Ifølge Maj Allin Thorup (K), formand for børne- og skoleudvalget i Hørsholm Kommune, går det ud over kvaliteten i dagtilbuddene, at så få er uddannet pædagoger.
- Det er et problem i forhold til, at vi gerne vil være en attraktiv børnekommune og have tilbud af høj kvalitet. Og vi ved, at en høj andel af pædagoger højner kvaliteten i det pædagogiske arbejde, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Hun tror også, at geografien spiller en rolle. For de gør det samme som alle mulige andre kommuner, fortæller hun.
- Vi har tilføjet flere penge. Vi har fokus på merituddannelser. Vi tilbyder vores assistenter at tage en merituddannelse efter to år. Jeg tror geografien spiller ind, siger Maj Allin Thorup.
Vigtigt at kunne sparre
En af de kommuner, der har lettere ved at rekruttere pædagoger, er Brøndby.
Her er næsten seks ud af ti ansatte uddannede pædagoger.
Ifølge BUPL Storkøbenhavn skyldes det især, at man har prioriteret at "lægge penge i lønninger" for at rekruttere og fastholde medarbejdere, ligesom man har brugt ressourcer på at opkvalificere medarbejderne.
Og det har kunnet mærkes.
- Der er sket et stort skift i arbejdsvilkårene som pædagog. Det her med at kunne sparre med en kollega fagligt, det har gjort en verden til forskel for mig, fortæller Christie Abildskov, pædagog, til TV 2 Kosmopol.
Det kommer også børnene til gavn, fortæller hun.
- Vi har en del af ansvaret for at danne grundstenene for de her små mennesker, som skal videre ud i verden. Og hvis ikke vi lægger stenene ordentligt, så bliver det rigtig, rigtig svært for børnene. Det mener jeg, at vi gør, når vi har en ordentlig faglighed her, siger hun.