Konservative har siddet på magten i Hørsholm Kommune i 50 år, men økonomiske problemer og interne magtopgør har kastet de politiske brikker op i luften.
Det store spørgsmål er nu, om de efter valget lander på en måde, der vil sætte det konservative styre under pres.
Hvad er der på spil?
Morten Slotved (K) har været borgmester siden 2010, og ved valget i 2017 fik han og Konservative otte ud af 19 pladser i byrådet. Men selvom det næsten er utænkeligt, at Konservative ikke sidder med borgmesterkæden i Hørsholm, så har en række sager de seneste fire år gjort, at borgmesteren ikke kommer sovende til en valgsejr.
- En presset økonomi har ført til flere besparelser på børne- og ældreområdet. Og netop de områder forventes at være de vigtigste emner blandt vælgerne.
- Morten Slotved har haft problemer internt i partiet, hvilket i 2019 førte til en eksklusion af det længst siddende byrådsmedlem i kommunen, Thorkild Gruelund, der havde været medlem af Det Konservative Folkeparti 58 år.
- Thorkild Gruelund har siden stiftet borgerlisten SocialKonservative, der håber at trække vælgere væk fra Konservative og vælte Morten Slotved.
- De borgerlige partier har indgået valgforbund uden Konservative. En af begrundelserne lød, at man ikke mente, Konservative førte blå politik.
Hørsolm
Mandatfordeling i byrådet
Borgmester:
Morten Slotved (K)
1. viceborgmester:
Henrik Klitgaard (RV)
2. viceborgmester:
Annette Wiencken (K)
Hvem er favoritten og hvorfor?
I Hørsholm er hver tredje borger blandt de ti procent rigeste i landet, og derfor er det måske ikke så overraskende, at kommunen har haft konservative borgmestre de seneste 50 år.
Som siddende borgmester i 11 år må Morten Slotved regnes som klar favorit til at være borgmester efter valget.
- Morten Slotved har indgået alle budgetaftaler med Radikale og Socialdemokratiet. Og alliancen ser stærk ud med de to partier, der blev henholdsvis 3. og 4. største i byrådet efter seneste valg
- Venstres tidligere spidskandidat og største stemmesluger ved valget i 2017, Annette Wiencken, har tilsluttet sig den konservative gruppe og stiller op for partiet ved det kommende valg.
- Den borgerlige blok, der gerne vil fravriste Morten Slotved borgmesterposten, fremstår ikke nødvendigvis som en sammentømret gruppe, der som en samlet enhed kan sætte borgmesteren under pres.
Hvem er førsteudfordreren, og har hun en chance?
Ann Lindhardt er spidskandidat for Venstre og førsteudfordrer til posten som borgmester. Den 47-årige kandidat er forholdsvis uprøvet i politik. Hun stillede op for første gang i 2017, hvor hun fik 149 personlige stemmer, og tre år efter blev hun valgt til partiets spidskandidat.
- Selvom Venstre i Hørsholm fik hver femte stemme ved valget i 2017, så var det alligevel en mindre tilbagegang. Ann Lindhardt starter derfor sit spidskandidatur med i første omgang at skulle vinde det tabte tilbage, før hun kan tænke på at udbygge partiets tilstedeværelse i byrådet.
- Venstre har ikke meget hjælp at hente hos de andre borgerlige partier i byrådet. Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er de største støttepartier, men de kunne kun mønstre omkring 10 procent af stemmerne sammenlagt ved valget i 2017.
- Venstre har selv haft sine interne problemer i partiet, der blandt andet førte til, at deres tidligere spidskandidat skiftede til Konservative.
Hvilke temaer kommer til at fylde i valgkampen?
-
Besparelser
Ældreområdet er ikke gået forbi i de spareplaner, der har været iværksat de seneste år for at rette op på en skrantende økonomi. Og det bliver et af valgets helt store temaer at kunne tilbyde borgerne i kommunen en værdig alderdom.
-
Børn og unge
Der mangler institutionspladser i kommunen, og det behov stiger yderligere de næste år. Samtidig er prisen på forældrebetaling steget ligesom der er et relativt højt sygefravær blandt de ansatte.
-
Økonomi
Kommunens dårlige økonomi har været årsag til de mange besparelser på velfærd i kommunen. Men Hørsholm er ikke en kommune, hvor det nødvendigvis kaster stemmer af sig at hæve skatten. Så spørgsmålet om, hvem der bedst kan styre udgifterne, kan blive et af de mest afgørende.
-
Anlæg
Hørsholm Kommune er involveret i flere større anlægsarbejder som PH Parken og området omkring Kokkedal Station. Her er der delte meninger om økonomi og prioriteringer, hvilket formentlig vil blive bragt i spil i valgkampen.
-
Placering af rensningsanlæg
En enkeltsag der godt kan blive en stemmeflyttende joker. Der er planer om at placere et nyt rensningsanlæg lige vest for Helsingørmotorvejen, hvor Novafos har opkøbt jord.
Og hvad bliver så afgørende i valget?
De seneste fire år har partierne i Hørsholm både haft svært ved at holde styr på sig selv og de andre kandidater i byrådet. Derfor kræver det, at fløjene kan holde sammen og vise i stand til at bruge magt til andet end skænderier og interne opgør.
- Den tidligere konservative nestor og nu leder af borgerlisten SocialKonservative, Thorkild Gruelund, har vist sig som lidt af en politisk korkprop. Hvis han er i stand til at flytte - især de ældre - konservative vælgere over til sig selv, kan det få afgørende betydning.
- Morten Slotved skal vise sig i stand til at nedtone en række møgsager, som eksempelvis økonomi, velfærdsforringelser og placeringen af et nyt rensningsanlæg i kommunen.
Hvordan gik det ved valget i 2017?
De konservative fik otte mandater ud af de 19 i byrådet, mens Venstre bevarede sine fem trods en lille tilbagegang i antal stemmer. Socialdemokratiet gik derimod frem med et mandat, hvilket var med til at styrke alliancen mellem K, R og S.
Det var dog ikke uden drama, da LA, V og DF i 11. time forsøgte at overtale den socialdemokratiske spidskandidat, Niels Lundshøj, til at blive borgmester med deres stemmer i ryggen.
Hvem blev de største stemmeslugere ved valget i 2017?
Antal stemmer | ||
---|---|---|
1. Morten Slotved (K) • | 14,4% af alle afgivne stemmer | 2.125 |
2. Annette Wiecken (V)* • | 1.176 | |
3. Henrik Klitgaard (RV) • | 408 | |
4. Thorkild Gruelund (K)**• | 388 | |
5. Kristin Arendt (K) • | 369 |
*Er siden skiftet til De Konservative.
**Er siden blevet løsgænger.
Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste budgetter?
Økonomien har været udfordret i Hørsholm, hvilket især kunne opleves i de budgetter, der blev indgået i 2019. Her blev der blandt andet foretaget besparelser på administration, specialområdet og anlæg.
Samtidig blev der foretaget nedskæringer på især anlæg og administration.
Ved den seneste budgetaftale, var det især Social- og Seniorudvalget, der skulle findes besparelser, så der samtidig kunne overføres et beløb på omkring 20 millioner kroner til ældreområdet.
Hvem har indgået valgforbund?
Der er to valgforbund i Hørsholm Kommune:
- Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, SocialKonservative og Venstre
- Radikale og SF
Hvad betyder valgforbund og konstituering?
Valgforbund:
Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til mandater.
Overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet et mandat - eller et ekstra mandat.
Hvert parti kan kun indgå ét valgforbund. Valgforbund indgås typisk mellem lister og partier, der står hinanden politisk nær, men de er ikke forpligtet til at støtte hinanden, når der skal findes flertal bag en borgmester.
Konstituering:
Når valgresultatet er kendt på valgaftenen og valgnatten, vil de forskellige borgmesterkandidater forsøge at finde et flertal blandt de øvrige partier. Hvis ét parti alene har flertal, kaldes det absolut flertal. Når en borgmesterkandidat har fundet flertal, vil parterne typisk underskrive en konstitueringsaftale.
En konstitueringsaftale er ikke juridisk bindende og kan ikke håndhæves. Kommunalbestyrelsens konstituering sker på det konstituerende møde, der som regel finder sted et par uger efter valget. Her vælges blandt andet borgmester, viceborgmestre og udvalgsformænd.
Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet og TV 2 Lorry
Hvad er ellers værd at lægge mærke til?
- Den - næsten - landskendte kristendemokrat Stig Grenov forsøger at komme ind i byrådet. I første omgang i et noget overraskende valgforbund med blandt andre Nye Borgerlige, indtil han senere fandt ud af, de ikke delte værdier.
- Lederen af borgerlisten SocialKonservative, Thorkild Gruelund lægger ikke skjul på, at hans uvenskab med Morten Slotved formentlig vil spille ind ved konstitueringen, men han siger i samme ombæring, at han endnu ikke har lagt sig fast på en borgmesterkandidat.
- 81-årige Inga Nielsen er 17. kandidat for Det Konservative Folkeparti. Det blev hun overtalt til personligt af Morten Slotved, og her er det nok ikke uvæsentligt, at hun er forkvinde for 1100 medlemmer i Hjerteforeningen Hørsholm og går til valg på sloganet: "Din hjertekandidat i hele Hørsholm for en sund og omsorgsfuld alderdom".
Forudsigelsen:
Morten Slotved (K) er formentlig også borgmester, når stemmerne er blevet talt op efter valget.
Konservative står med et stærkt hold af kandidater, og deres alliance med Radikale og Socialdemokratiet har vist sig stærkt de seneste mange år.
Samtidig er det ikke nok for Venstre at få et kanonvalg. Der skal samtidig ske en mindre nedsmeltning hos Socialdemokratiet og Konservative, ligesom Borgerlisten SocialKonservative vil skulle slå over sin vægtklasse og hente et tungt antal stemmer fra Konservative.
Sådan har vi gjort
TV 2 Lorry har skrevet denne analyse på baggrund af research, en lang række skriftlige kilder og samtaler med en stribe af kilder med kendskab til de politiske forhold i kommunen.
Her er kandidaterne i Hørsholm Kommune:
Valgforbund:
- Radikale Venstre, SF, Kristendemokraterne
- Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, SocialKonservative, Venstre
Liste A - Socialdemokratiet
Svend Erik Christiansen
Dickte Noël Toft
Marcus Guldager
Stine Pagh
Caroline Victoria Christensen
Bo Bilde
Liste B - Radikale Venstre
1. Henrik Klitgaard
2. Hans Laugesen
3. Emilie Andersen-Randberg
4. Katja Elberg
5. Lone Heyde
6. Peer Tidemand-Petersson
7. Birgitte Finnemann Bruun
Liste C - Det Konservative Folkeparti
Morten Slotved
Maj Allin Thorup
Bent Fabricius
Charlotte Kirchheiner
Jan H. Klit
Annette Wiencken
Esben Dyekjær
Eva Bryld
John M. Jensen
Ole Wessung
Otto B. Christiansen
Per Balser
Peter Agger
Renata Frolova
Steffen Brygger Lund
Knud Düring
Inga Nielsen
Tomas Dyrbye
Liste D - Nye Borgerlige
Erik Rosenkrantz Fuglsang
Liste F - SF
1. Louise Zabel
2. Ib Tune Olsen
Liste I - Liberal Alliance
Stine Darmer
Jes Holm
Ronni Joensen
Niels Hammer-Jespersen
Liste K - Kristendemokraterne
Stig Grenov
Liste O - Dansk Folkeparti
Glen Madsen
Søren Kibsgaard
Olena Duus
Nina Weber
Dorte Greulich
Stella Lund
Nicolas Lund
Lena Nordstrøm
Liste Q - SocialKonservative
Thorkild Gruelund
René Nisse Christensen
Josefine Sanne
Christoffer Henriksen
Verner Knudsen
Vibeke Hindsberg
Gitte Sornn-Friese
Thomas Kent Larsen
Anders Kinnerup
Kjeld Flemming Nielsen
Ella Andersen
Ib Lunde
Liste V - Venstre
Ann Lindhardt
Anne Ehrenreich
Christian Wikström
Janus Engelund
Birger Bøgeblad
Thomas Madsen
Preben Carøe
Jesper Sperling
Lars Frederik Thalbitzer
Dorthe Bajon
Birgitte Dyreborg
Jacob Schulze
Fie Smith
Lone Sønderbo
Karsten Eckert
Kenny Neuchs
Erik Wetche
_