Luftdyser blæser med hårde stød ned på en masse plastaffald, der farer forbi på et rullebånd.
Plastposerne i affaldet blæses ned i en container for sig selv. Det brummer og larmer fra magneter og rystende ruller, der sørger for, at andre slags plast og eventuelt metalskrald ledes hen i andre separate containere.
- Vi arbejder sammen med Københavns Kommune om at få kvaliteten af plast lidt op. Så det, plasten er blevet brugt til, er det, den skal bruges til igen. Det vile sige, at plast fra mademballage gerne skal bruges til nyt mademballage igen, siger Esben Møhl, driftsleder på Amager Ressource Center (ARC).
Han er den, der står for det forsøgsanlæg til at sortere plast, som larmer bag ham.
Den kæmpe, orange maskine sorterer københavnernes husholdningsplast på forsøgsbasis. Anlægget skal gøre både ARC og Københavns Kommune klogere på, hvad vi egentlig bruger - og kan bruge plast til ved genanvendelse:
- Vi kan se, at der er utroligt meget forskelligt plast på markedet. Både forskellige blandinger og typer. Jo flere typer, jo mere skal vi sortere ud i alle mulige forskellige grupper. Og det er det, der gør arbejdet sværere i forhold til genanvendelse, siger Esben Møhl.
Få typer plast er løsningen
Drømmen er at sortere københavnernes plastik i rene typer plast. Så kan plasten sælges videre og granuleres og genanvendes til den samme type plast i fremtiden.
I fremtiden skal vi have designet produkter af rene plast-typer helt fra et nyt produkt eller en beholder udtænkes.
Så slipper vi for at bruge ny plast. For så kan plast nemt sorteres og genanvendes - næsten uendeligt.
På den måde vil Københavns kommune og ARC være en del af en løsning, der kan få genanvendt vores plast mange gange. Det vil spare vores jord for affald, og det vil også gøre, at vi ikke skal fremstille ret meget nyt plast.
Planen er, at forsøgsanlægget skal bygges op i en større skala:
- Vi arbejder på at få bundet den her cirkel, der bliver snakket meget om, så når forbrugeren har brugt det, kan vi sende det tilbage til industrien, der så kan lave et nyt produkt, Esben Møhl, der synes, at ARC er nået langt med deres anlæg.
- Det er rigtigt vigtigt, at industrien og affaldsselskaberne taler meget sammen. For vi ser emnet, hvad stand det er i, når det kommer fra forbrugeren. Og industrien er begyndt at efterspørge det her genanvendelige plast. Balancen er at få industrien til at lave noget, som vi har nemt ved at sortere og sende tilbage til dem, forklarer Esben Møhl.
Få gode råd til at spare på dit plast-forbrug i dagligdagen hos Plastic Change
Hvad med genanvendelsen?
For nylig har både fagbladet Ingenøren og TV 2 afdækket, at de tal, som Vestforbrænding har meldt ud, om at 75 procent af borgernes plastaffald blev genanvendt, ikke holdt.
Det har derimod vist sig, at højst 31 procent af plastaffaldet er blevet genanvendt til nye produkter. Og at en del af danskernes plastaffald i stedet ender i Malaysia, hvor det enten bliver brændt, eller ligger og forurener naturen.
Vestforbrændings direktør, Peter Basland, blev fornylig afskediget på baggrund af sagen.
I starten af oktober rejste miljøminister Lea Wermelin (Soc.dem) problemet med, at plastik ender i Asien, på et EU-rådsmøde i Luxembourg.
Her blev det konkluderet, at EU’s plastikstrategi skal implementeres fuldt ud, og samtidig åbnede landene op for at se på mulighederne for mere handling. I plastikstrategien er der blandt andet fokus på at øge brugen af genanvendt plastik og styrke markedet og kapaciteten for genanvendelse i EU.
Hvad kan du aflevere som plast-affald?
Ja tak
- Plastemballage (tømt for indhold)
- Plastflasker, -bøtter, -dunke, -spande, -låg
- Plastfolie/husholdningsfilm
- Plastposer og bobleplast
- Plastbestik
- Plastlegetøj (uden PVC og elektronik)
- Andre ting: affaldsbeholder af plast, afløbsrør, drænrør, døre- og vinduesrammer, elektrikerrør, gennemsigtige tagplader, havemøbler af hård plast, kabelbakker, kloakrør, kofangere af plast, nedløbsrør af hård plast.
Nej tak
- Poser fra frostvarer, chips og kaffe
- Medicinemballage
- Flamingo og plastlignende flamingo
- Emballage fra kemikalier
- Margretheskåle og andet med melanin
- PVC (fx regntøj eller plastrør)
(Listen er lavet ud fra Hillerød Forsynings sorteringsliste)