Folkekær kinagrill lukker efter 50 år: En del af dyster tendens

Den ikoniske grillbar, Wongs Grill i Hvidovre, lukker og slukker ved årets udgang. De er langt fra den eneste kinesiskejede grillbar, der lukker.

50 år. 

Så længe har den ikoniske grillbar, Wongs Grill, eksisteret. 

Men nu lukker den lille karakteristiske grillbar i Hvidovre efter et halvt århundrede i branchen, og det er ikke en særskilt fortælling. 

Det er et udtryk for en dyster tendens.  

Det mener fotograf og forfatter Eddie Michel Azoulay, der er ved at lægge sidste hånd på fotobogen "Spise her? Med hjem?", der gennem fortællinger og billeder skildrer landets kinesiskejede grillbarer.

- Bare på de ti år, jeg har arbejdet med det, vurderer jeg, at der er forsvundet 50 kinesiskejede grillbarer, siger Eddie Michel Azoulay.

Senest har den legendariske Isted Grill i København også meldt sin lukning, og ifølge Eddie Michel Azoulay er der en grund til, at flere grillbarer lukker ned. 

- Det har noget at gøre med madkultur. Den vestlige verden er mere madbevidste og spiser sundere. Der er flere og flere, der tilbyder fastfood, og der er også flere, der tilbyder sundere alternativer, siger Eddie Michel Azoulay.

Hvidovre-kultur

79-årige Coin Wong Yau - eller bare Wong, som han bliver kaldt i daglig tale - er ked af at måtte sige farvel til den grillbar, han har drevet størstedelen af sit liv. 

- Jeg har ikke kunnet sove den seneste uge, fordi jeg savner min grillbar. Det er mit livsværk. Jeg kender alle unge mennesker fra Hvidovre. De kalder mig papfar, siger han til TV 2 Lorry: 

- Grillbaren er Hvidovre-kultur. 

Også for Wongs niece, Jian Meilin, gør afskeden med grillbaren ondt. 

Hun har arbejdet på Wongs Grill i 24 år, men nu er tiden kommet til at lægge forklædet fra sig.

- Det er selvfølgelig trist, siger hun.

Ejendommen, hvor Wongs Grill ligger, er ifølge Hvidovre Avisen planlagt nedlagt til byudvikling.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Ifølge medarbejder Jian Meilin, er det svært at sige, hvad der er blevet solgt mest af. Hun mener, at alt er populært på grillbaren.
Ifølge medarbejder Jian Meilin, er det svært at sige, hvad der er blevet solgt mest af. Hun mener, at alt er populært på grillbaren.
Foto: Rasmus Ahlefeldt Simonsen / TV 2 Lorry

Så nu skal Wong på pension. Han skal hjem og passe sin have og måske på en rejse eller to. 

Han tænker tilbage på 70'erne, da grillbaren havde sin storhedstid. 

- Dengang var den kinesiske grillbar meget populær. Jeg startede før, der var McDonald's og Burger King i Danmark, fortæller Wong. 

I dag er det noget anderledes. Og det bliver kun værre, mener han. 

- Fremtiden ser mørk ud. Der kommer så mange pizzeriaer og fastfoodkæder - dem kan vi ikke konkurrere med. De sælger billige burgere for ti kroner. Vores omkostninger er dyrere, regninger er dyrere, alting er dyrere, siger Wong. 

En Big Burger, tak

Fredag var flere stamkunder dukket op for at tage sin afsked til den folkekære grillbar. 

En af dem var Torben Pedersen, der er født og opvokset i Hvidovre. 

- Det er ikke verdens bedste burger, men den smager, som den skal, siger han til TV 2 Lorry. 

Han er kommet i grillbaren, siden den åbnede tilbage i 1972. I de 50 år, der er gået, er der ikke meget, der har ændret sig. Grillbaren har altid lignet sig selv. 

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Torben Pedersen, der er opvokset i Hvidovre, siger nu farvel til den grillbar, der har været en del af hans barndom.
Torben Pedersen, der er opvokset i Hvidovre, siger nu farvel til den grillbar, der har været en del af hans barndom.
Foto: Rasmus Ahlefeldt Simonsen / TV 2 Lorry

- Da jeg var barn, var det altid sådan, at når vi spillede fodbold om sommeren, skulle vi over at have burger på Wongs. Det er noget, der har fuldt med barndommen, siger Torben Pedersen, der i dag er bosat i Nykøbing Sjælland.

Hans sidste bestilling blev den burger, han har fået mest hos Wong gennem sit liv. 

- Jeg skal have en Big Burger og gang pommes frites. Det var klassikeren, så det må der til her i sidste runde, siger Torben Pedersen.

Sorgens dag

Det er dog ikke kun Torben Pedersen, der er kommet forbi Wongs Grill for at tage afsked.

En anden Hvidovre-dreng, Morten Mariendal, der nu bor på Vesterbro i København, har fredag også taget turen til den lille grillbar i Hvidovre.

I den tid, han har benyttet Wongs Grill, har den stået på forårsruller, men i dag får han en flæskestegssandwich.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Hvidovre-drengene Morten Mariendal (th.) og Dennis Kjærulf (tv.) nyder deres sidste bestillinger fra Wongs Grill.
Hvidovre-drengene Morten Mariendal (th.) og Dennis Kjærulf (tv.) nyder deres sidste bestillinger fra Wongs Grill.
Foto: Rasmus Ahlefeldt Simonsen / TV 2 Lorry

- Det er en sorgens dag. For os, som voksede op herude, så er Wongs Grill det første sted, vi blev introduceret til asiatisk mad – i hvert fald for mit vedkommende, siger Morten Mariendal og fortsætter:

- Det har været en institution. Det har været et referencepunkt, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik