Forslag til besparelser: Kommune skal nedlægge 44 pædagogstillinger

Der er lagt op til svære politiske forhandlinger på børneområdet i Hvidovre Kommune. Og ifølge BUPL ser det sådan ud flere steder i Storkøbenhavn.

I Hvidovre kommune skal der spares 19 millioner på dagtilbud, SFO og klubber.

Det svarer til at skære 44 pædagogstillinger.

Det er i hvert fald det budgetforslag, som direktionen lægger op til, når politikerne skal til forhandlingsbordet.

Forslaget til besparelserne vil gå ud over normeringerne i daginstitutionerne og antallet af pædagoger i skolen.

Det bekymrer Rikke Graae Jakobsen, der er fællestillidsrepræsentant for dagtilbud Hvidovre i BUPL Storkøbenhavn:

- Vi mener, det ville være katastrofalt. Vi pædagoger er trivselseksperter, og det er os, der kan opspore hvilke børn, der har ekstra brug for støtte og hjælp. Hvis vi i vuggestuer og børnehaver ikke formår at sætte ind for de børn tidligt, så bliver opgaven kun større i skolen, hvor det specialpædagogiske område også er under pres, siger hun.

Rikke frygter også, at det vil gøre det sværere at tiltrække uddannede pædagoger til kommunen. Et problem Hvidovre i forvejen kæmper med, siger hun:

- Mange af Storkøbenhavns kommuner har lavet løntiltag for at holde på de ansatte. Men en ting er løn, noget andet er arbejdsvilkår. Og de bliver forringet med det her forslag. Fordi der er mangel på pædagoger, så kan de flytte til andre kommuner for at arbejde, siger Rikke Graae Jakobsen.

Borgmester: Værre økonomi end ventet

Forslaget er endnu ikke godkendt, men skal forhandles på plads af kommunalpolitikerne, når budgettet for 2023-2026 skal fastsættes.

Hvidovres Borgmester Anders Wolf Andresen (SF) gik til valg på, at der ikke skulle skæres i antallet af pædagoger i kommunens dagtilbud. Et valgløfte han kan få svært ved at overholde ud fra det foreløbige budgetforslag:

- Det er mit mål at kunne leve op til de løfter, når vi skal forhandle. Men økonomien har vist sig at være markant dårligere end forventet, så man skal være en dygtig politisk håndværker. Så jeg vil ikke sige, at det ikke kan lade sig gøre, men det bliver udfordrende, lyder det fra borgmesteren.

Anders Wolf Andresen mener ikke at besparelsesforslaget bliver vedtaget.

Viceborgmester Helle Adelborg (S) bryder sig heller ikke om forslaget, som det er udformet lige nu:

- At ramme børneområdet, det klinger hult i mine ører. Børn har altid betydet meget for mig. Børn, sårbare og ældre, det er dem, jeg vil tage hånd om. Men jobbet som politiker handler om prioriteringer, og vi er for tidligt i fasen til at sige noget konkret lige nu, siger hun.

Tendens i Storkøbenhavn

Men det er ikke kun i Hvidovre, at pædagoger og børn kan se frem til færre midler. 

Besparelser på børneområdet er en generel tendens i størstedelen af hovedstadsområdets kommuner ifølge Jon Olufson, formand i BUPL Storkøbenhavn:

- Det ser vi stort set alle steder. Og det ser værre ud end tidligere. Man sparer, fordi specialområdets udgifter løber fra kommunerne, men så sparer man på alt det, der skal forebygge det. Vi mener det er komplet uholdbart, siger han.

Men Jon Olufson fremhæver, at det ser særligt slemt ud i Hvidovre, Ballerup og Albertslund Kommune.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik