Julie vil have dit brugte juletræ - skal doneres til ukrainske familier

Julie Mattheides vil indsamle juletræer til ukrainske familier, for hos dem kan de skabe stor glæde i stedet for at ende på lossepladsen.

Når helligdagene er ovre for i år, maven fyldt med adskillige portioner kartofler og brun sovs, og gulvet er drysset med grøn gran, så tyder det på, at juletraditionerne er gennemført, og nytåret venter. 

Skal du ikke bruge dit juletræ til at byde 2023 velkommen, så er der andre, som gerne vil overtage det.

quote Jeg kan se lyset i deres øjne. De synes nærmest, det er for meget, at folk er så søde.

Julie Mattheides, projektkoordinator

I Rusland og Ukraine fejrer man nemlig ikke jul den 24. december. I stedet er nytårsaften årets mest festlige begivenhed, hvor familie og venner samles om spisebordet og om et kugle- og glimmerpyntet grantræ.

Det har Julie Mattheides gjort flere gange. Hendes forældre er fra Rusland og kom til Danmark i 90’erne, hvor de fik hende. Siden har de blandet de danske og russiske traditioner ved højtiderne, og Julie Mattheides er vokset op i et hjem med et pyntet grantræ i både december og januar. 

Og særligt den traditionelle, russiske olivier-salat med kylling, kartoffel, mayonnaise og ærterne, som absolut skal komme fra dåse, holder hun af at spise nytårsaften.

Ortodoks jul i januar

Mens vi i Danmark begynder at pakke julepynten ned, begynder julefejringen i Rusland, Ukraine og andre ortodokse kristne lande.

Her er det jul den 7. januar. Juleaften er derfor den 6. januar.

Kilde: Krisendom.dk

Julie Mattheides taler russisk, så da Ukraine blev invaderet af Rusland i februar, begyndte hun at hjælpe til hos Røde Kors i Hvidovre. Til daglig arbejder hun som projektkoordinator hos Novo Nordisk, så det faldt hende helt naturligt at hjælpe med at modtage og etablere ukrainske flygtninge.

- Jeg har ikke nogen forbindelse til eller interesse for det, som Rusland gør. Det er fuldkommen uberettiget. Derfor giver det mening for mig at vise min støtte til de ukrainske flygtninge, siger Julie Mattheides, som også har haft et ukrainsk ægtepar boende hos sig.

quote Det er rigtig godt for dem at få sagt et ordentligt farvel til det her turbulente år og se fremad og håbe på det bedste.

Julie Mattheides, projektkoordinator

Hun har nu fået flere bekendte, som er flygtet hertil fra Ukraine. En af dem er Ludmila Honchar, som forleden spurgte Julie Mattheides, hvor man kan købe juletræer, når juledagene er ovre. Julie Mattheides så de afpyntede juletræer i indkørsler og på lossepladser for sig.

- Folk smider juletræer ud lige efter juleaften. Så står de der med en lille rest sølvglimmer på og ser helt triste ud, siger hun.

Derfor har hun lavet et opslag i Facebookgruppen “2650 Hvidovre”, hvor hun beder folk køre deres brugte juletræ til Store Hus i Avedøre, hvor der lige nu bor omkring 15-20 ukrainske familier. Heriblandt Ludmila Honchar, der ikke har økonomien til grantræ og pynt.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Min erfaring er, at de ukrainske familier er så taknemmelige og glade, når folk er søde at donere. Jeg kan se lyset i deres øjne. De synes nærmest, det er for meget, at folk er så søde, siger Julie Mattheides.

Allerede én dag efter, at hun delte opslaget, kommenterede flere, at de gerne kommer forbi med træ og nogle også med pynt.

- Det bliver så rart at give juletræerne nyt liv. Jeg elsker at se, specielt Ludmila blive glad. Det er virkelig en rar følelse at kunne gøre noget. Og det er sådan en lille ting, siger hun.

Et ordentlig farvel til 2022

De mange ukrainske flygtninge, som Julie Mattheides har mødt, har været igennem mere, end hun kan forestille sig.

- Jeg kan ikke engang sætte mig ind i at være flygtet fra mit eget land og bo i et andet land med så meget usikkerhed og et helt andet sprog, siger hun.

Derfor vil Julie Mattheides gerne gøre sit for at bidrage til en rigtig god nytårsaften.

- Det er rigtig godt for dem at få sagt et ordentligt farvel til det her turbulente år og se fremad og håbe på det bedste. De ved ikke, hvor de kommer til at holde nytår næste år, siger hun.

Foran venter derfor en koordinering af juletræsafsætning og -modtagelse, og med den interesse, som Facebook-opslaget har fået, så har projektkoordinatoren fået endnu en ide.

- Jeg fik en tanke, da jeg kiggede opslaget igennem. Der er så mange kommentarer og mennesker, som gerne vil donere et træ. Så på en eller anden måde ville jeg gerne kunne få dem ud til de forskellige steder rundt omkring, hvor der bor mange ukrainere.

Så når juleferien begynder for Julie Mattheides, så begynder koordineringsarbejdet også.

- Hvis nogen fra Københavns Kommune kunne have lyst til at hive fat i mig for at koordinere, så må de gerne det, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik