Læge i opråb: "Sundhedsvæsenet knækker officielt lige om lidt"

På trods af situationen forsikrer begge parter, at man ikke skal være bekymret som borger, hvis man bliver akut syg eller er i livsfare.

Manglen på sygeplejersker på hospitaler i Region Hovedstaden er nu så slem, at det på kort sigt kan få alvorlige følger.

Sådan lyder det i et opråb fra Camilla Fjord Thomsen, der er læge på hjerteafdelingen på Hvidovre Hospital.

- Sundhedsvæsenet knækker officielt lige om lidt. Vi har ikke længere bemanding til at passe de patienter, der kommer. De sidste uger, hvor jeg har haft vagter, har jeg ikke kunne tage flere ind, siger hun til TV 2 Lorry.

Ifølge hende er manglen på sygeplejersker på specifikt Hvidovre Hospital nu så markant, at man mærker det hver eneste dag i form af færre sengepladser.

Bare på hendes afdeling mangler man 12 sygeplejersker, og har måtte lukke syv sengepladser ned inden for de seneste måneder.

- Det er ud af 40, og det betyder noget, når man går fra 40 til 33 hjertepladser. Det er en stor bekymring. Jeg har været læge i snart i ni år, og der har aldrig været så mange nedlukninger af sengepladser, siger Camilla Fjord Thomsen.

På flere andre afdelinger på Hvidovre Hospital er billedet det samme, fortæller hun.

- På lungemedicinsk afdeling har de måtte skære otte sengepladser væk inden for de seneste måneder. Infektionsmedicinsk afdeling mangler halvdelen af deres sygeplejersker, siger Camilla Fjord Thomsen.

Tilfældet er det samme på Amager Hospital og Glostrup Hospital, siger hun.

Situationen er især kritisk, fordi vi nærmer os influenzasæsonen, som normalt betyder flere indlagte.

- Det, der er bekymringen, er, at alle medicinske afdelinger ligger med overbelægning nu, og det er før virussæsonen slår til, for vi er jo altid pressede hen over vinteren, 

- Der er lidt en stemning af afmagt og en resignerede følelse. Man ved, at det bliver et helvede, siger Camilla Fjord Thomsen.

Politikere kommer med en pose penge

Ifølge hende er der brug for at nogle politikere tager en beslutning om, at der kommer til at være benhård prioritering af patienter, hvis det ender med, at man skal finde plads til 1.000 flere patienter som følge af influenza-indlæggelser.

Men borgerne skal advares. Man skal for eksempel ikke automatisk forvente, at man kan komme ind og blive scannet, forklarer hun.

- Folk skal være klar på, at der ikke er noget, der hedder ambulant udredning, og der er ingen garantier på udredning. For vi kan godt lukke alt, hvad der hedder planlagte ting ned – operationer og kontroller. Så kan vi nok godt finde personalet til at det akutte. Vi kan jo ikke lade folk ligge og dø i forhallen, siger Camilla Fjord Thomsen.

Hun tror, at korsigtet løsning vil være at gå ud politisk og finde en kæmpe pose penge og lokke sygeplejersker, som har forladt faget, for akut at få dem tilbage.

quote Vores sundhedsvæsen er ikke ved at knække. Men det er korrekt, at vi står i en dum situation

Lars Gaardhøøj (A), regionsrådsformand i Region Hovedstaden

Og man skulle tro, at politikerne i Region Hovedstaden havde hørt hendes bønder.

Tirsdag bakkede alle partier i regionsrådet op om en såkaldt ”vinterpakke” på 30 millioner kroner til de mest trængte hospitalsafdelinger i Region Hovedstaden.

- Vi giver blandt andet hospitalerne bedre mulighed for at honorere medarbejdere for en ekstra indsats eller gøre særligt belastede områder mere attraktive med et tillæg. Og det er vigtigt, at pengene straks kommer ud og virker – og at hospitalernes medarbejderudvalg inddrages i prioriteringen, siger Lars Gaardhøj (A), regionsrådsformand i Region Hovedstaden til TV 2 Lorry.

Han oplever, at den travlhed og de udfordringer, som Camilla Fjord Thomsen beretter om, gør sig gældende i større eller mindre grad på samtlige hospitaler i regionen.

Han anerkender, at det sundhedsfaglige personale på regionens hospitaler lige nu oplever et øget pres.

Det er et udtryk for, at der er travlt, og at der mangler personale, og at man derfor de seneste uger har lukket senge, fordi man tilpasser kapaciteten til, hvor mange folk der er på arbejde.

- Vores sundhedsvæsen er ikke ved at knække. Men det er korrekt, at vi står i en dum situation og en forkert udvikling. Og jeg forstår godt den bekymring, der er lokalt ude på vores hospitaler, siger Lars Gaardhøj til TV 2 Lorry.

Det livstruende vil altid blive behandlet

I forhold til at tage en politisk beslutning om at prioritere patienter, så forklarer regionsrådsformanden, at den slags allerede sker.

- Det er noget, vi allerede bruger i dag, for det er en af de skruer, vi kan dreje på, når vi ikke kan følge med. Det er jo ikke rart, for det betyder, at der er nogen, som får lidt længere ventetid til en operation, de har ventet på eller set frem til. Men det er et sundhedsfagligt skøn, hvad der kan tåle at blive udskudt, siger Lars Gaardhøj.

Hvor vidt man som borger skal være bekymret for situationen på hospitalerne i Region Hovedstaden er politikeren og lægen ikke helt enige om.

quote Der er lidt en stemning af afmagt og en resignerede følelse. Man ved, at det bliver et helvede

Camilla Fjord Thomsen, læge på hjerteafdelingen på Hvidovre Hospital

Begge siger, at det, der er akut og livstruende, altid vil blive behandlet med det samme, og at der her altid vil være plads til en patient.

- Men du skal være bekymret, hvis du går og har noget sygdom undervejs, som vi kunne have fanget. Man skal forholde sig til, at vi ikke kan gøre begge dele, siger Camilla Fjord Thomsen.

Lars Gaardhøj er af en lidt anden holdning.

-  Man skal ikke være bekymret som borger. Vi gør alt, hvad vi kan ude på hospitalerne for, at har man brug for hjælp, så får man den også, og man får god hjælp, siger han.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik