Ny fødeseng på Hvidovre Hospital har også plads til partneren

Hvidovre Hospitals nye specialdesignede fødeseng er udviklet i et tæt samarbejde mellem arkitekter, ingeniører og jordemødre.

På Hvidovre Hospital slog man i sommeren 2019 dørene op til en helt ny fødeklinik, som tilbyder fødsel under mere hjemlige rammer til sunde og raske gravide.

Men med de nye lokaler opstod der også nye behov – for fødesengene trængte til en opgradering efter ønske fra jordemødrene.

Derfor blev arkitekter sat i gang med at finde ud af, hvordan den nye seng skulle forbedres. Men der var bare et problem, for den type seng, man ledte efter, fandtes slet ikke på markedet.

- I vores arbejde med at planlægge og designe klinikken, efterlyste jordemødrene en mere hjemlig seng til fødestuerne end de fødelejer, der bruges de fleste andre steder, forklarer Abelone Dyrup, som er arkitekt i Center for Ejendomme, Region Hovedstaden, og som har været med til at tegne den nye fødeklinik.

Som en ekstra bonus, så er sengens hæve-funktion med til at gøre det lettere at rengøre sengen
Som en ekstra bonus, så er sengens hæve-funktion med til at gøre det lettere at rengøre sengen
Foto: Hvidovre Hospital

Efter at man havde fået afdækket brugernes ønsker til sengens funktionalitet, som var mere omfattende end som så, blev der rettet henvendelse til den private møbelvirksomhed CINAL, der udarbejder møbelkoncepter og efterfølgende får dem fremstillet på værksted.

- Da vi startede, var der mange ønsker til, hvad sengen skulle kunne, og det handler derfor også om at få sorteret i behovene, så alle personalegruppernes behov tilgodeses, siger Abelone Dyrup.

Plads til hele den nybagte familie

Samarbejdet med møbelvirksomheden er resulteret i en seng, der i høj grad minder om en normal dobbeltseng med sine 135cm x 190cm. De ekstra 40 cm i bredden gør en stor forskel, da de giver plads til, at både mor, barn såvel som partneren kan ligge sammen i sengen.

Og lige netop den mulighed er man glade for på Hvidovre Hospital.

- Partneren er jo ikke kun med til fødslen for hyggens skyld. Nærheden mellem forældrene kan gøre en forskel, hvis fødslen for eksempel går i stå, idet nærheden mellem de to kan være naturligt ve-stimulerende. Så vi er rigtig glade for, at partneren nu bare kan hoppe op i sengen og hjælpe til, siger jordemoder på Hvidovre Hospital Stina Falsig.

Sengen tilgodeser dog ikke kun mor, far og barn, for sengen kan desuden tilpasses jordemødrenes arbejdsgang. Sengen kan nemlig hæves og sænkes, og altså justeres fra 55 cm til 95 cm i højden, hvilket gør det muligt for jordemødrene at tage imod barnet i både siddende og stående stilling.

I december stod den nye forbedrede fødeseng så klar, og Hvidovre Hospital har købt yderligere to modeller, så der nu står en specialdesignet dobbeltseng på hver af de tre fødestuer på hospitals Fødeklinik.

Hvidovre Hospitals nye specialdesignede fødeseng er udviklet i et tæt samarbejde mellem arkitekter, ingeniører og jordemødre.
Hvidovre Hospitals nye specialdesignede fødeseng er udviklet i et tæt samarbejde mellem arkitekter, ingeniører og jordemødre.
Foto: Hvidovre Hospital

Let at rengøre

Som en ekstra bonus, så er sengens hæve-funktion med til at gøre det lettere at rengøre sengen, ligesom madrassen er betrukket med rengøringsvenligt kunstlæder.

Madrassen er delt i to: En 5 cm tyk og aftagelig blød topmadras, der skal give den fødende en behagelig overflade at ligge på, samt en 15 cm tyk og lidt hårdere undermadras, som skal give understøtning af hele kroppen.

Og ifølge jordemoder Stina Falsig har de første brugere af den nye seng vendt tommelfingeren op.

- Vi har fået rigtig mange positive tilbagemeldinger fra par, som har født i de nye senge, og vi som jordemødre er også rigtig glade for sengen, da den giver nogle helt nye muligheder både for vores arbejdsstillinger, men også for fødestillinger, siger Stina Falsig.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik