Politisk dødvande kan sende familie med baby tilbage til Ukraine

En ukrainsk familie har fået afslag på midlertidig opholdstilladelse, fordi de er flygtet fra deres hjemland en uge for tidligt. I september var der politisk vilje til at genoverveje særlovens spærringsdato, men siden er der ingenting sket.

I en to-værelses lejlighed i Avedøre Stationsby bor det ukrainske ægtepar Daryna og Oleksii Ruzhytska med deres tre måneder gamle søn, der er født her i Danmark. 

Familien er blevet nægtet midlertidig opholdstilladelse, fordi de ifølge den danske særlov er flygtet fra Ukraine en uge for tidligt. Parret forlod Ukraine i slutningen af januar, og Danmark giver kun midlertidig opholdstilladelse til folk, der er flygtet i februar eller senere. Familien venter i øjeblikket på svar på deres klage over afgørelsen.

- Det er stressende at tænke på, at vi hver dag kan få besked om, at vi skal forlade landet - især fordi vi har et lille barn, fortæller Daryna Ruzhytska.

quote Vi kan ikke tage tilbage med vores lille søn, når tingene er, som de er. Selvfølgelig håber vi på, at Ukraine vinder, og at krigen slutter, og så tager vi tilbage, så snart vi kan. Men det er ikke et godt tidspunkt lige nu

Oleksii Ruzhytska

For et par måneder siden, var ægteparret ellers fulde af håb. 

Med udgangspunkt i deres sag var der politisk vilje til at drøfte, om der skulle ændres i særloven.

Men så blev der udskrevet folketingsvalg i Danmark, og siden er der ikke sket noget som helst.

Krig under opsejling

Krigen i Ukraine brød ud den 24. februar i år, og den 16. marts vedtog Folketinget en særlov, der gav mulighed for midlertidig opholdstilladelse til ukrainere udrejst efter den 24. februar.

Det førte dog til, at ukrainere, der forlod deres hjemland under krigens optakt, kom i klemme i systemet, og derfor blev spærringsdatoen senere hen rykket fra den 24. februar til den 1. februar. 

Det hjælper bare ikke Daryna og Oleksii Ruzhytska, der forlod Ukraine allerede den 25. januar.

- Vi følte allerede der, at det ikke var sikkert at opholde sig i Ukraine, fortæller Daryna Ruzhytska. 

- Ja, vi følte faktisk, at vi allerede var for sent ude, tilføjer Oleksii Ruzhytska. 


Ægteparret opfattede tydelige tegn på, at der var krig under opsejling, så for en sikkerheds skyld forlod de Ukraine og rejste til Spanien.

- Min hustru var gravid med vores første barn, og derfor lagde vi mærke til disse ting. Det gjorde de fleste ikke, og hvis de gjorde, så tænkte de, at det sikkert nok skulle gå. Det håbede vi også selv helt frem til sidste øjeblik, lyder det fra Oleksii Ruzhytska.

Oleksii Ruzhytska med sønnen Arthur, der er tre måneder gammel.
Oleksii Ruzhytska med sønnen Arthur, der er tre måneder gammel.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

419 afslag på grund af spærringsdato

Daryna og Oleksii Ruzhytska er ikke er de eneste, der har fået afslag på midlertidig opholdstilladelse på grund af spærringsdatoen 1. februar.

Udlændingestyrelsen oplyser i en aktindsigt til TV 2 Lorry, at det indtil videre er sket i 419 tilfælde.

- Hvis ikke for graviditeten, så havde vi slet ikke forladt Ukraine, og så havde det været en helt anden historie. Men nu har vi et stort ansvar, vores søn er hele vores verden. Vi kan ikke tage tilbage med vores lille søn, når tingene er, som de er. Selvfølgelig håber vi på, at Ukraine vinder, og at krigen slutter, og så tager vi tilbage, så snart vi kan. Men det er ikke et godt tidspunkt lige nu, lyder det fra Oleksii Ruzhytska. 

quote Det er følelsesmæssigt hårdt at være fanget i den her situation. Det har varet i lang tid nu, og det føles også meget uretfærdigt

Oleksii Ruzhytska

Hans hustru har som ung været på højskoleophold i Danmark, så efter krigens udbrud og lidt tid i Spanien, besluttede ægteparret at rejse hertil.

- Jeg har boet i Danmark i fire måneder, da jeg tog et semester her. Jeg ved lidt om Danmark og har nogle venner her, og vi tænkte, det var en god idé at tage et sted hen, hvor vi kendte nogen i forvejen. Danmark er et familievenligt land, og vi skulle have vores første barn, og så synes jeg, det er vigtigt med et godt sundhedsvæsen, lyder det fra Daryna Ruzhytska.

Inden ægteparret rejste fra Spanien til Danmark, fik Daryna Ruzhytska både en veninde og en gammel lærer fra højskolen til at ringe til Udlændingestyrelsen. Ægteparret ville være sikre på, at de kunne få midlertidig opholdstilladelse i Danmark.

- Jeg fik at vide, at alle ukrainere ville blive skænket opholdstilladelse efter særloven, og at det ikke betød noget, hvornår de var rejst ud af landet. Jeg spurgte flere gange og fik flere gange bekræftet, at afrejsedatoen ikke havde noget at skulle have sagt, fortæller veninden Josefine Løvig Rasmussen, der oplyser, at hun foretog opkaldet den 21. marts.

Daryna Ruzhytskas gamle højskolelærer foretog et tilsvarede opkald den 17. marts, og begge har nu skriftligt beskrevet, hvad de har fået oplyst af Udlændingestyrelsen. 

Det er vedlagt i ægteparrets klage over afslaget på midlertidig opholdstilladelse

 - Det er følelsesmæssigt hårdt at være fanget i den her situation. Det har varet i lang tid nu, og det føles også meget uretfærdigt, fortæller Daryna og Oleksii Ruzhytska.

Daryna Ruzhytska har for ti år siden været på højskoleophold og boet i Danmark i fire måneder.
Daryna Ruzhytska har for ti år siden været på højskoleophold og boet i Danmark i fire måneder.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

Borgmester: Der burde være kommet en løsning

Daryna og Oleksii Ruzhytska bor som nævnt i Avedøre Stationsby, og Hvidovres borgmester er gået aktivt ind i deres sag.

- Særloven er jo lavet i al hast på baggrund af, at Putin invaderede Ukraine. Så når der opstår tydelige fejl i den, så skal man være klar til at lave om på den, lyder det fra Anders Wolf Andresen (SF). 

På baggrund heraf kaldte Carl Valentin (SF) udlændinge- og integrationsminister, Kaare Dybvad Bek (S), i samråd om sagen den 15. september. 

På spørgsmålet om, hvorvidt han ville indkalde til drøftelser om at rykke spærringsdatoen i særloven, lød det sådan her fra Kaare Dybvad Bek: 

- Vi kan sagtens tage et møde, hvor vi kan tage en grundlæggende diskussion af det her. For min skyld kan vi godt ændre det, men så vil jeg insistere på, at vi den her gang er enige om, at vi ikke kan ændre det, hver gang der kommer en enkeltsag. 

Knap tre uger senere blev der udskrevet folketingsvalg, og nu er der i alt gået næsten to måneder siden samrådet, men der er endnu ikke sket noget. 

- Jeg tænker helt klart, at der burde være kommet en løsning. Den 15. september siger ministeren på samrådet, at han vil indkalde til forhandlinger, og der er ikke sket noget, lyder det fra Hvidovres borgmester.

Ved ikke, hvad morgendagen bringer

Kaare Dybvad Bek er stadig fungerede udlændinge- og integrationsminister, men han vil ikke stille op til interview om familiens situation, da han ikke mener, han har mulighed for at forholde sig til sagen, mens der forhandles om en ny regering.

Det ukrainske ægtepar lægger ikke skjul på, at det nuværende politiske dødvande påvirker dem, for samrådet i september havde givet dem håb.

- Det virker som om, de har travlt med deres egne ting. Med valget og sådan... og det er forståeligt. De laver sikkert vigtige ting hver dag og hjælper hundredevis af andre mennesker, og de skal have lov til at passe deres job. Men det vil være godt, hvis ministeren husker sit løfte og får afholdt mødet, lyder opfordringen fra Oleksii Ruzhytska.

Uret tikker nemlig for den ukrainske familie. De har fået at vide, at de har syv dage til at forlade landet, hvis deres klage over afslag på midlertidig opholdstilladelse bliver afvist. Klagen blev sendt i august.

- Vi er taknemmelige for at være i sikkerhed og for at have mad og tag over hovedet. Men vi ved ikke, hvad morgendagen bringer os, afslutter Daryna Ruzhytska.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik