Syv borgmestre drog til søs for at bremse ø-projekt: ''Det lyder som et mediestunt''

Striden om Holmene fortsætter mellem kommuner langs Køge Bugt. Mandag sejlede syv borgmestre ud for at stikke en kæp i hjulet på Hvidovre Kommunes ø-projekt Holmene.

Det er alle mod én i kampen om et kæmpebyggeri i Køge Bugt.

Borgmestre fra Brøndby, Vallensbæk, Ishøj, Greve, Solrød, Køge og Stevns kommuner har rottet sig sammen mod Hvidovre Kommune, der drømmer om at etablere ni kunstige øer i Køge Bugt.

Mandag drog de syv borgmestre ud på vandet i det seneste slag i den lange strid.

- Vi ønsker at sende et meget klart signal om, at vi skal passe på Køge Bugt. Vi siger nej tak til ni kunstige erhvervsøer, men ja tak til en marin nationalpark i Køge Bugt, fortæller Køge Kommunes borgmester, Marie Stærke (S), til TV 2 Kosmopol.

quote - Det lyder som et mediestunt, som de har gang i. Det er da underligt, at jeg ikke er blevet inviteret. Vi deler jo det samme mål om at passe på vores havmiljø.

Anders Wolf Andresen (SF), Borgermester, Hvidovre

Helt konkret vil Hvidovre Kommune nemlig etablere ni kunstige øer ud for Avedøre Holme.

Målet er, at øerne skal rumme forskellige typer virksomheder – både i forhold til størrelse og brancher. Men fælles for øerne er, at de vil have en grøn og bæredygtig profil.

Men den fortælling køber de syv borgmestre ikke. 

- Jeg har jo været skeptisk lige fra starten. De konsekvenser, som det vil få for Køge Bugt, skal undersøges fuldt ud, siger Vallensbæks borgmester, Henrik Rasmussen (K) og fortsætter:

- Hvidovre har noget, som vi ikke vil have. De har en drøm om at bygge de ni øer.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er Holmene?

 • Holmene skal have et samlet areal på 3,2 kvadratkilometer og hovedsageligt være et erhvervsområde. 0,7 kvadratkilometer skal dedikeres til rekreative aktiviteter og naturarealer. 

 • Holmene skal ligge i forlængelse af det nuværende Avedøre Holme, og på de ni øer skal der være plads til op mod 380 nye virksomheder og dermed cirka 12.000 nye arbejdspladser. 

 • Holmene skal rumme forskellige typer virksomheder – både i forhold til størrelse og brancher. Men fælles for dem er, at de vil have en grøn og bæredygtig profil.

Kilde: www.holmene.com

Derfor gik sejlturen til netop det sted, hvor Hvidovre Kommune vil etablere Holmene. Her stod den på oplæg fra biologen Henrik Carl, der skulle gøre politikerne klogere på livet under vandoverfladen.

Og mens de syv borgmestre lyttede til oplæg ude på vandet, så stod Hvidovres borgmester tilbage på land og kritiserede sine politiske modstandere.

- Det lyder som et mediestunt, som de har gang i. Det er da underligt, at jeg ikke er blevet inviteret. Vi deler jo det samme mål om at passe på vores havmiljø, siger Hvidovres borgmester, Anders Wolf Andresen (SF), til TV 2 Kosmopol.

Han mener ikke, at borgmestrene på sejlturen er ærlige om deres ambitioner, og hentyder til Køge Kommune, der planlægger at dumpe 15.000 kubikmeter havneslam i Køge Bugt.

- Hvis de virkelig gik op i havnemiljøet, så skulle de lave noget andet end at tage på sejltur. Så skulle de i stedet selv stoppe med at dumpe slam, siger han.

Den udmelding bryder Marie Stærke (S) sig ikke om. Hun forsvarer sin kommunes dumpning af slam og pointerer, at det er en nødvendighed for kommunen.

- Det er væsentligt mindre, som vi dumper. Det handler om at sikre havneindsejlingen til Køge Ås udløb, siger hun.

Så det kan slet ikke undgås?

- Med den viden, som vi har lige nu, så kan det slet ikke undgås, svarer borgmesteren og tilføjer:

- Hvis der findes andre mere miljøvenlige måder, så vil jeg gerne vide det.

Anders Wolf Andresen (SF) er slet ikke enig i de udtalelser, som Marie Stærke har givet TV 2 Kosmopol.

- Det er sjovt, hvordan deres egne projekter er nødvendige. Det er som om, at de mener, at deres slam er finere end andres, siger han og slår fast:

- Hvidovre Kommune klapper ikke noget slam, og vi kommer heller ikke til det i forbindelse med Holmene-projektet.

Nabokommunen er slet ikke tilfreds

Klods op ad Hvidovre Kommune ligger Brøndby Kommune, hvor Kent Max Magelund (S) er borgmester.

Han var også med på bådturen, og for ham var det vigtigt, at få sat fokus på Holmene-projektets konsekvenser for Brøndby Kommune.

- Jeg er bange for, at det vil ødelægge Brøndby fuldstændigt. Naturen i området bliver brugt af så mange mennesker. Det vil være en skandale, hvis det bliver etableret, siger han.

Til det svarer Anders Wolf Andresen, at Holmene-projektet faktisk vil gavne naturen i området i stedet.

- Projektet kommer til at fokusere på naturen. Der bliver genoprettet sandbanker, ålegræs, stenrev og så videre, siger han.

Hvordan vil du sikre, at ålegræs kommer til at overleve, hvis man bygger øer oven på det?

- Vi kan skabe nyt ålegræs, som får det bedre end det, der er der nu, svarer han.

Kan du stå inde for at man kan lave det her uden miljømæssige konsekvenser?

- Hvis vi ikke kan det, så laver vi det ikke, svarer borgmesteren.

Venter på en projekteringslov fra Folketinget

Før projektet kan godkendes, skal det accepteres af regeringen, der skal vedtage en særlig projekteringslov for Holmene. 

TV 2 Kosmopol spurgte i januar statsminister Mette Frederiksen (S) om regeringens holdning til projektet.

På det tidspunkt kunne hun ikke give et klart svar.


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik