Omkring 25.000 danskere lider af den invaliderende tyktarmsbetændelse colitis ulcerosa, der ofte giver ondt i maven og blodig diarré flere gange om dagen.
Et forsøg med noget utraditionelle midler undersøger derfor nu, om man ved brug af æg fra piskeorm kan mindske patienternes behov for medicinindtag.
Forsøget startede sidste år på Hvidovre Hospital, men der er stadig behov for flere forsøgspersoner.
- Patienter med colitis ulcerosa har mange gener og forringet livskvalitet på grund af deres sygdom. Med forsøget håber vi, at vi kan dæmpe deres symptomer og bringe sygdommen i ro og reducere brugen af binyrebarkhormon, siger forsøgsleder Andreas Munk Petersen, der er overlæge på Gastroenheden på Hvidovre Hospital, i en pressemeddelelse.
For en stor gruppe af patienter med tarmbetændelsen colitis ulcerosa indebærer den traditionelle behandling af sygdommen, at de skal tage medicin hver dag.
Fakta om colitis ulcerosa
- Colitis ulcerosa kendes også som kronisk blødende tyktarmsbetændelse og rammer endetarmen og den nedre del af tyktarmen. I svære tilfælde kan hele tyktarmen være syg.
- I Danmark får ca. 750 personer om året konstateret colitis ulcerosa. I alt 25.000 danskere har colitis ulcerosa. På verdensplan har mere end 2,5 millioner sygdommen.
- Colitis ulcerosa rammer oftest personer i alderen 15-40 år, men både børn og ældre mennesker kan udvikle sygdommen. Sygdommen angriber lige hyppigt mænd og kvinder.
- Årsagen til sygdommen er ukendt. Den mest fremherskende teori er, at kroppens immunsystem reagerer på et hidtil ukendt virus eller en bakterie og udvikler antistoffer, som ved en fejl angriber celler i tarmens slimhinde. Derved opstår en kronisk tarmbetændelse.
- Sygdommen viser sig ved, at tyktarmens slimhinde får sårdannelser med blødninger. De almindeligste symptomer ved colitis ulcerosa er mange blodige diarréer samt slim og pus i afføringen, feber, kvalme og kraftige mavesmerter. Patienten kan også opleve utilpashed, træthed, vægttab, nedsat appetit, blødning fra endetarmen og generelt tab af næringsstoffer.
- 10-20 % af personer med colitis ulcerosa har samtidig symptomer fra andre organer. Dette kan forårsage ledbetændelse, øjenbetændelse, leversygdom, knogleskørhed, hududslæt, nedsat mængde røde blodceller (anæmi, blodmangel) og nyresten. Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor disse problemer opstår uden for tyktarmen. Til trods for at patienter med colitis ulcerosa har en normal levetid, kan patientens livskvalitet være væsentlig forringet.
Med medicinindtaget følger dog ofte flere forskellige bivirkninger i form af svækket immunforsvar, hovedpine og ledsmerter. Men med forsøget med behandling med æg fra piskeorm er der håb forude.
- Æggene udvikles ikke fuldt ud i mennesker, men opholder sig kortvarigt i tarmen og stimulerer tarmcellerne til at danne de immunstoffer, der kan dæmpe sygdommen. Vi tror, vi samtidig kan reducere de uønskede mikroorganismer, som tænkes at være årsag til patientens betændelse i tarmen, siger professor Christian Kapel fra Københavns Universitet og CEO i ParaTech A/S, der producerer behandlingsproduktet.
Derefter nedbrydes æggene.
Et shot hver 14. dag
Behandlingen er et lille glas – eller shot – med en opløsning med parasitæggene fra svin, som patienterne skal drikke en gang hver 14. dag.
Drikken er uden smag og har stort set ingen bivirkninger, men når først patienten har indtaget sit shot, går æggene i gang med at arbejde.
Ægopløsningerne er fremstillet under kontrol fra Lægemiddelstyrelsen for at sikre, at de er helt rene, og behandlingen er godkendt af samme styrelse. Derudover er opløsningen grundigt tjekket for bakterier og virus af Statens Serum Institut.
De patienter, der efter ansøgning bliver tilbudt at være med i forsøget, er dem, der har sygdommen i moderat grad.
- Det er de patienter, hvor vi har størst forventning om, at behandlingen vil hjælpe. Der går lidt tid, før behandlingen har effekt, og patienter med svær colitis ulcerosa har brug for en behandling, der virker hurtigere. Men på sigt håber vi at kunne forebygge, at patienter udvikler sygdommen fra mild til moderat eller svær grad, siger Andreas Munk Petersen.
De første patienter er gået i gang med behandlingen i juni 2018. I alt 120 patienter skal indgå i studiet.
Forsøget går under navnet PROCTO (Probiotisk behandling af Colitis ulcerosa-patienter med Trichuris suis Ova) og er et samarbejde mellem Hvidovre Hospital, Herlev Hospital, Bispebjerg Hospital, Københavns Universitet, Statens Serum Institut og ParaTech A/S.
Læs mere og kontakt de ansvarlige her, hvis du ønsker at deltage i forsøget.
Faktaboks
Tidligere forsøg med TSO (Trichuris suis ova) har i et mindre antal patienter vist, at denne behandling kan dæmpe sygdommen og reducere generne fra colitis ulcerosa.
TSO er æg fra piskeorm, som findes naturligt hos grise. Æggene udvikles ikke fuldt i mennesker, men de findes kortvarigt i tarmen, hvor de stimulerer tarmcellerne til at danne de immunstoffer, der kan dæmpe sygdom. Det er derfor, man har prøvet at bruge disse æg i behandling af patienter med autoimmune sygdomme herunder tarmbetændelse.
Alle deltagere i forsøget vil indtage 12 doser med 2 ugers mellemrum svarende til i alt 24 ugers behandling. Hos halvdelen af patienterne indeholder glassene en opløsning med TSO, mens den anden halvdel får samme opløsning uden TSO, et såkaldt placebo. Æggene er meget små (ca. 0,06 mm) og kan kun ses under mikroskop. Når patienten har indtaget en dosis med æg, udvikles de ikke fuldt, da de ikke naturligt er tilpasset mennesketarmen. De findes kun kortvarigt i tarmen som larver, hvorefter de nedbrydes, opløses i tarmindholdet og udskilles med afføringen.
Kilde: Hvidovre Hospital