Camilla har aldrig prøvet at holde jul med en ædru far: Nu er der håb

21-årige Camilla Hylleberg Hansens opvækst har været præget af en alkoholiseret far. Hun er en af de unge, der allerede har fået hjælp hos Alkolinjen.

Julen burde være en glad og rar tid for alle. 

Men for nogen kan det være den tid på året, som er sværest at komme igennem - særligt for børn af alkoholikere. 

Det oplever Alkolinjen i København også. De seneste år er antallet af børn og unge, der kontakter dem steget. Sidste år ringede 114 unge under 25 år ind for at søge hjælp, råd og trøst. 

Det har Alkolinjen nu taget konsekvensen af, og derfor oprettet tre nye tiltag rettet specielt mod unge.

quote Jeg har jo ikke prøvet at holde jul med en ædru far. Hvordan bliver det?

Camilla Hylleberg Hansen

Camilla Hylleberg Hansen på 21 år er vokset op i et hjem, hvor alkohol var et stort problem. Hendes far var alkoholiker, og det har præget hendes opvækst.

- Især julen, tror jeg, er rigtig slem for mange børn og unge, der vokser op i et alkoholhjem.

Februar i år kontaktede Camilla Hylleberg Hansen alkohollinjen. Hendes far var blevet syg af sit alkoholmisbrug og var klar til at gå i behandling.

- Vi sætter telefonen på medhør og lægger den på bordet, så siger jeg noget, jeg bryder sammen, fordi det er hårdt. Så tog min mor over, og så bryder hun sammen, og så kommer min far ind i samtalen. Vi fik alle tre talt med en rådgiver fra Alkolinjen, fortæller Camilla Hylleberg Hansen til TV 2 Lorry. 

Og hun er langt fra alene om at søge hjælp som ung pårørende til en alkoholiker. 

- De unge har ofte svært ved at vide, hvor de skal gå hen, siger lederen af Alkolinjen, Bjarne Stenger Elholm.

- Det har været svært for os at tiltrække dem, så vi har gjort os umage for at lave nogle nye muligheder for kontakt på hjemmesiden.

Udover at bruge den traditionelle telefon, kan man nu også chatte med medarbejdere på Alkolinjen UNG og skrive anonymt til en brevkasse, hvor andre også kan læse med på spørgsmål og svar. Alt sammen for at øge tilgængeligheden og mindske den barriere, der kan være, før man søger hjælp.

Camilla og hendes far da hun var barn.
Camilla og hendes far da hun var barn.
Foto: Amanda Goth / TV 2 Lorry

- Særligt unge, der oplever, at nu nærmer julen sig, det har fyldt meget i vores rådgivning her på Alkolinjen UNG, siger Isabella Frederikke Øllgaard. Hun er en af dem der tager telefonerne og skriver med de unge på Alkolinjen UNG.

Alkolinjen UNG svarer, på de problemstillinger de får, og her kan man helt anonymt se spørgsmål og svar fra dem, der skriver til brevkassen.

Sådan kommer du i kontakt med Alkolinjen UNG

- Alkolinjen UNG kan kontaktes på telefon 80 200 500, eller der kan chattes på hjemmesiden alkohologsamfund.dk/alkolinjen-ung.

- Her kan man også finde et kort over behandlingssteder, der hvor man bor.

Bag hvert menneske med alkoholafhængighed står i gennemsnit fem pårørende. 

Camilla var en af dem. 

Da hun ringede til Alkolinjen for 10 måneder siden, skulle der kun gå to dage, før hendes far kom i et fem ugers behandlingsforløb.

- Hans øjne blev helt røde på grund af levertallet. Han rystede så meget og havde synlige abstinenser. Det gjorde, at vi vidste, at grænsen var nået.

Siden 16. februar 2022, da han gik i behandling, har Camillas far ikke drukket alkohol.

- Han ville gerne være en del af min fremtid, som jeg har sagt, jeg gerne vil have, han skal være, og så kræver det altså, at han stopper med at drikke, ellers ville han ikke overleve.

Om kort tid skal Camilla Hylleberg Hansen for første gang i sit liv fejre julen med en ædru far.

- Jeg har jo ikke prøvet at holde jul med en ædru far. Hvordan bliver det? Han har bevist gennem de sidste 10 måneder, at festarrangementer stadig er fedt, og det er stadig hyggeligt. Jeg glæder mig.

Februar i år kontaktede Camilla Hylleberg Hansen alkohollinjen. Hendes far var blevet syg af sit alkoholmisbrug og var klar til at gå i behandling. Nu har han været ædru i 10 måneder.
Februar i år kontaktede Camilla Hylleberg Hansen alkohollinjen. Hendes far var blevet syg af sit alkoholmisbrug og var klar til at gå i behandling. Nu har han været ædru i 10 måneder.
Foto: Amanda Goth / TV 2 Lorry

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik