Corona puster nyt liv i kulturhus: Fra biograf til testcenter

Alle borgere i Ishøj er blevet opfordret til at lade sig teste. Det har skabt nyt liv i kommunens lukkede kulturhus, hvor folk har stået i kø for at blive testet. Og nu falder smitten.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Siden 9. december har der været stille i Kulturium i Ishøj Bycenter. Ingen cafégæster. Ingen biografgængere og ingen koncerter. 

Det normalt velbesøgte kulturhus har ligget næsten øde hen i mange uger, men nu har coronasituationen paradoksalt nok skabt nyt liv i lokalerne.

For Kulturium er blevet et af de steder, hvor Ishøjborgerne kan gå hen og blive testet, og det er der rigtig mange, der gør. Og imens er der gratis popcorn.

- I går blev der testet 790 hos os, og vi har mærket en stigning hen over ugen. Der er travlt stort set hele dagen, hvor vi har fem podere i gang, mens vores egne medarbejdere hjælper til med for eksempel at styre køen, fortæller Marie Herborn, der er leder af Kulturium.

Mandag var 785 forbi kulturhuset, tirsdag 668, og onsdag 867.

Stemningen er i top

Hvor offentligheden måske har haft et indtryk af, at befolkningen i Ishøj tog for let på coronasituationen - og derfor har højere smittetal - så er det ikke det, der er Marie Herborns indtryk - blandt andet fordi så mange kommer forbi og lader sig teste.

- Stemningen god. Der er mange af vores stamkunder, som samtidig benytter lejligheden til at hilse på medarbejderne, nu de alligevel er forbi. Og da det jo er et kulturhus med cafe og biograf, ja så sørger vi for, at der er vand og popcorn til folk, når de sidder og venter på at blive testet, forklarer Marie Herborn.

Det er den såkaldte PCR-test, der udføres på Kulturium. Altså den med en prøve fra halsen, og hvor man ikke får svar lige med det samme. Man skal ikke bestille tid, men kan bare dukke op og vente - og så dukker der svar op på Sundhed.dk derefter.

- Det er aftalt, at vi skal være testcenter i uge 7 og uge 8, men jeg har da en forventning om, at det fortsætter lidt derefter, siger lederen.

Smitten falder i Ishøj

Ishøj er ikke en geografisk stor kommune, og de fleste bor inden for rækkevidde af Ishøj Bycenter. Her er der så også etableret et lyntestcenter, så folk kan altså selv vælge, hvordan de vil testes. 

- Jeg så i går, at der over de seneste syv dage var fundet 50 positive i Ishøj. Men mellem onsdag og torsdag fandt man kun tre - så man kan da tro, at tallene er faldende, siger Marie Herborn og tilføjer, at Ishøj Kommune har lagt et stort arbejde i at få information ud til borgerne.

Ishøj har mange nationaliteter, så medarbejderne i kulturhuset er klar til at hjælpe folk  også ved hjælp af fagter og smil, hvis der skulle opstå sproglige forbistringer. 

I dag er det en uge siden, sundhedsminister Magnus Heunicke bebudede nye restriktioner for Ishøj, hvor han genlukkede skolerne med henvisning til, at smittetallet i Ishøj var oppe på over 300 per 100.000 borgere.

Statens Serum Institut offentliggør hver dag lokken 14 nye smittetal, og herunder også en opgørelse over, hvor mange smittede per 100.000 borgere, de enkelte kommuner har haft inden for de sidste syv dage.

I dag fredag fremgår det, at der i Ishøj er 205,6 smittede per 100.000. Dermed er antallet af smittede altså faldet, og Ishøj er ikke længere den kommune, der har den højeste smitteforekomst. 

Den plads er nu indtaget af Kolding Kommune.


.Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

Københavnerbænke skal til new York

Særlig udstilling om Danmark: Ikoniske københavnerbænke har kurs mod New York

Royal Run

Person fik hjertestop under Royal Run

cecilie hildebrandt bliver halshugget indefra

Cecilie tør næsten ikke sige det højt: Længe ventet halsoperation ser ud til at have virket

Vis mere
Royal Run

Prins Vincent overhalede storebror kort før målstregen

20220606-224029-L-1920x1280we

Få overblikket: Sådan påvirker Royal Run trafikken i dag

Vis mere