Kommune sakker længst bagud med vaccinetilslutning trods rekordmange smittetilfælde

Ishøjs borgmester ærgrer sig over, at over halvdelen af borgerne fortsat ikke er færdigvaccinerede. Det betyder, at kommunen først forventes at nå i mål til efteråret.

Over halvdelen af danskere - 52,3 procent for at være helt præcis - kan nu bryste sig af, at de er færdigvaccineret mod coronavirus, mens knap 71 procent har modtaget første stik.

Men ikke alle kommuner er lige godt med. 

Især i kommunerne på den københavnske vestegn er andelen af vaccinerede borgere noget lavere end på landsplan.

Blandt landets 98 kommuner befinder Ishøj Kommune sig nederst i bunden i forhold til vaccinetilslutningen, hvilket kan siges at være et paradoks taget i betragtning af, at Ishøj har været den kommune, som har været hårdest ramt af covid-19.

quote Det er selvfølgelig ikke godt nok, fordi så tager det længere tid at nå i mål

Ole Bjørstop (Ishøjlisten), borgmester i Ishøj Kommune

Siden man begyndte at registrere coronavirus i Danmark i slutningen af januar sidste år, har 13,5 procent af indbyggerne i Ishøj Kommune været smittet, mens det i Brøndby Kommune, som har haft næstflest smittede, er knap 10,7 procent. 

Lige nu er det dog kun cirka 46 procent af Ishøjs indbyggere, der er færdigvaccineret mod covid-19, mens 58 procent af indbyggerne har påbegyndt vaccination.

Til sammenligning er på regionsplan 52 procent færdigvaccineret, og 69,1 procent har fået første stik.

Borgmester Ole Bjørstorp lægger heller ikke skjul på, at han havde håbet, antallet var højere.

- Det er selvfølgelig ikke godt nok, fordi så tager det længere tid at nå i mål. Vi kommer ind i efteråret, inden alle har været igennem (vaccination, red.). Det burde have været sådan, at vi var færdige i august, siger han til TV 2 Lorry.

Ifølge Ole Bjørstorp er der flere mulige forklaringer på, hvorfor vaccinetilslutningen i Ishøj er betydelig lavere end på landsplan.


Udfordringer med både ferie og tosprogede

Han fremhæver blandt andet sommerferien og fortæller, at han har hørt fra flere borgere, at de forgæves har forsøgt at få ændret deres vaccinetid, inden de gik på ferie, hvilket så har ført til, at de er endt bagerst køen og først skal stikkes efter ferien.

Derudover nævner Ole Bjørstorp også sproglige udfordringer, som knytter sig til kommunens store andel af indvandrere og deres efterkommere

- For andre handler det om sproglige problemer, fordi vi har så mange tosprogede, som ikke forstår vaccineinvitationerne, der sendes ud på både dansk og engelsk. Og så får de ikke bestil tid, siger borgmesteren.

Ishøjs borgmester så gerne, at antallet af vaccinerede borgere var højere i kommunen.
Ishøjs borgmester så gerne, at antallet af vaccinerede borgere var højere i kommunen.
Foto: TV 2 Lorry

Han forsikrer dog, at kommunen er  opmærksom på udfordringen og forsøger at tage hånd om den.

- Hvis man gerne vil vaccineres, hvilket jeg håber, de fleste vil, så går kommunen ind og hjælper, så der bliver fastsat en tid. Og det fortsætter vi med at hjælpe med, når folk kommer tilbage fra ferie.

- Men jeg ved da også godt, at det ikke er alle, der vil vaccineres, siger Ole Bjørstorp.

Samarbejder med boligselskaberne

Ishøj Kommune har desuden igangsat flere andre initiativer, som skal øge vaccinetilslutningen blandt borgerne i den kommende tid.

- Vi snakker jo selvfølgelig med flere om det, og så genoptager vi her i august måned de samtaler, vi har haft med både frivillige og boligselskaber, så vi kan lave nogle kampagner om, at man altså skal gå hen og blive vaccineret, siger Ole Bjørstorp.

Butikkerne i Ishøj Bycenter var tvunget at holde lukket tilbage i foråret, fordi udviklingen i coronasmitten gik den gale vej.
Butikkerne i Ishøj Bycenter var tvunget at holde lukket tilbage i foråret, fordi udviklingen i coronasmitten gik den gale vej.
Foto: TV 2 Lorry

Det seneste døgn har 1284 personer i Danmark fået besked om, at de er blevet testet positive for coronavirus, hvilket er det højeste antal siden 21. maj, hvor antallet var 1351. 

I Ishøj er der registreret 27 nye smittetilfælde, og kommunen her nu et testkorrigeret incidenstal på 137 smittede per 100.000 indbyggere - det niende højeste blandt Danmarks 98 kommuner.

Med 226,5 smittede per 100.000 indbyggere har Aarhus Kommune lige nu det højeste incidenstal efterfulgt af København, Vallensbæk, Frederiksberg, Dragør, Høje-Taasstrup, Lyngby-Taarbæk, Brøndby og så Ishøj, mens Hørsholm ligger på nummer ti på listen.

Stadig langt til den kritiske nedlukningsgrænse

Ingen af de førnævnte kommuner er dog i farezonen for at måtte lukke ned. 

Grænserne for, hvornår en kommune automatisk skal lukke, blev hævet tidligere på måneden, så det nu gælder, at incidenstallet skal bevæge sig over 500. Tidligere gik grænsen ved 300.

For sogne gælder det, at der over en uge skal være over 1000 smittede per 100.000 indbyggere - kendt som incidens. Før var grænsen 600.

Grænserne for minimumsantal smittede og positivprocent er fortsat de samme.

Det vil sige, at der for sogne fortsat skal være mindst 20 smittede personer og en positivprocent på mindst tre, mens der for kommuner skal være mindst 20 smittetilfælde.

Tallene er testkorrigeret. Det vil sige, at man tager højde for, hvor mange test der bliver lavet i de enkelte sogn og kommuner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik